Ahojte, dnes som nastupila do novej prace, ide o pracu na danovom urade, velmi som tu pracu chcela, je v nej vela benefitov, pracovny cas ako mi vyhovuje, dnes som spoznala kokegyne a zdali sa mi velmi mile a priatelske, ALE z naplne prace som totalne mimo, zda sa mi vsetko komplikovane, od PC systemu, v ktorom sa pracuje az po .. ani neviem, proste som si tam dnes pripadala ako totalne vyorana. Prax v tomto nemam, ale potrebnu skolu vystudovanu ano, no neviem co mam robit. Zotrvali by ste este? Novu pracu, ktora by mi casovo vyhovovala tak, aby som mohla chodit po dcerku do skolky je v nasom meste tazke najst.
Zajtra tam pojdem so stresom a stiahnutym zaludkom 😕
Vydrž. Chce to čas.
V novej práci som sa najprv ráno doma vyvracala od stresu,potom odniesla dve deti do školky,došla spotená do roboty a robila čo bolo v mojich silách.povedala som si,že tam vydržím 3 mesiace a potom sa rozhodnem čo ďalej...som tam 24 rokov a tú prácu milujem.začiatky sú ťažké všade,ak prácu berieš vážne,čo aj treba.
vydržať... či myslíš že na úrade práce ti bude lepšie? samozrejme z druhej strany prepážky...😉
Prepáč, ale ak si išla na výberové konanie na Daňový úrad (štátna služba alebo služba vo verejnom záujme), tak v inzeráte alebo popise výberového konania si mala uvedené aj oblasti, z ktorých budú skúšky (spravidla výpis zákonov + popis, čo budeš robiť).
Takže mi príde celkom zvláštne, si dnes bola z náplne práce "totálne mimo" ...
No a pýtať sa ľudí, z ktorých 99,99% nemajú ani šajnu o tom, aká náplň práce je na Tvojej pracovnej pozícii, mi príde úplne scestné.
Je totiž rozdiel byť v šoku 1. deň v sklade a je rozdiel byť v šoku na pracovnej pozícii na Daňovom úrade, kde svojou činnosťou zasahuješ denno-denne do práv a chránených záujmov daňových subjektov.
Ak si teda v šoku a totálne mimo, v zmysle osobnej zodpovednosti by asi bolo na mieste si priznať, že si stúpila mimo a vrátiť sa z krátkej cesty.
Vydrz,to chce cas,nepojde to za den ani za dva😊 Odisla som z prace kde mi po 5tom dni sefka povedala ze som pomala. Asi mala predstavu ze pridem,sadnem,robim..Odisla som odtial po 2m. a je mi fajn,ale viem ze som dala tomu sancu hoci uz na 6ty den som tam nemusela ist😀 Este vydrz...
Tak skúšobná doba je zväčša 3 mesiace. Ja sa snažím v novej práci byť prvý mesiac neutrálna a nerobiť záverečné rozhodnutia, nikdy som v žiadnej nečakala že po týždni budem pracovať ako zamestnanec, ktorý je na mieste rok... Takže ja som si sama v sebe stanovila 1 mesiac kedy proste musím vydržať, druhý mesiac potom uvidíš ci prácu chápeš a rozumieš jej a v internom systéme sa už vieš pohybovať a teda či to je lepšie alebo stále nie. Začínaš viac vnímať aj okolie - kolegov, atmosféru atď, takže druhý mesiac zostať tiež a ak mas po 2mesiacoch stále v hlave ze kolektív či práca nieje vyhovujúca, alebo ju jednoducho nevieš robiť ,tak hľadaj niečo iné.
Ja robím na daňovom úrade 20 rokov, nevzdávaj to, tie benefity sú naozaj 👍 ... na akú pozíciu si prijatá?
Musis len vydrzat, ja som nastupila pred pol rokom tiez do statnej spravy a este stale neviem vela veci. Mame siroky zaber, neda sa hned vsetko. V systeme som sa zorientovala asi tak za mesiac, pravdepodobne by si mala ist aj na skolenie, tam davaj pozor a pis si poznamky 🙂 a ak mas v pohode kolegyne, nevahaj a pytaj sa na vsetko, to nie je hanba. Ja som si normalne zalozila zosit a vsetko som sa od kolegyne vypytovala a pisala som si to, potom som si podla toho robila. Teraz sa to zda, ze je to vela a mas chaos, ale postupne sa to bude vyjasnovat 🙂
@dzulli1980 aké sú tam prosim benefity?
Tým si snáď prejde každý, kto nastúpi do novej práce. Vydrž! Minimálne prvé dva týždne ber ako zaúčacie (možno aj mesiac). Ak máš milé kolegyne (ako píšeš), určite Ti všetko vysvetlia a na všetky Tvoje otázky Ti dajú relevantnú odpoveď. Keď Ti ukazujú niečo zložitejšie, zapíš si postup, prípadne foť na mobil, aby si mala nejaké poznámky. Ak máte v kancli "stránky", pozoruj kolegyne, ako komunikujú s klientami atď. Naštuduj si (aj po pracovnej dobe), čo všetko musíš v praxi ovládať.
Chápem, že máš stres a pripadáš si úplne blbá, ale nikto učený z neba nespadol. Musíš sa to jednoducho naučiť a to pôjde len praxou. Nemysli si, že to bude za deň-dva alebo týždeň. Neviem, čo všetko je v náplni Tvojej práce, ale budú to týždne, možno aj mesiac-dva, kým sa s tou pozíciou zžiješ a budeš si sebou a tým, čo robíš 100% istá.
Dostala si od vedenia nejaké materiály, ktoré si máš naštudovať, prípadne Ti zabezpečili nejaké školenie?
Držím palce👍🍀
P.S. Súhlasím s tým, čo napísali @leskovael a @lili929
@lili929 toto je najlepsi sposob, tiez som to tak robila 👍
Po jednom dni nerob rozhodnutia. Chce to par mesiacov a potom uvidis. Ja som sa aj po dvoch rokoch v praci citila ako zaciatocnicka, zavisi to velmi od typu prace.
Určite zostať a nemaj na seba také nároky.Ved si tam bola pár hodín.
Výdrž tam. O pár týždňov sa budeš smiať na tom 😉
Samozrejme, vydrz. Začiatky sú veľmi ťažké. To sa dalo čakať. Daj tomu šancu určite. Držím palce!
Treba vydržať, škola a skutočná práca sa nedá porovnať 😃 tiež som to tak mala, keď som nastúpila na moje miesto. Za ten pracovný čas to stojí 😃 a časom zistite, že to je jednoduché, a nováčikov budete zaucat vy
Zjavne si sa pri výbere práce pozerala len na jej benefity a nie aká je to zodpovedná práca 😀 hádam ťa nezobrali lebo nemali na výber, určite si im ukázala kvality ktoré sa neskôr ukážu
Hlavne vydrž, zatni zuby a daj tomu tie 3 mesiace.😊 postupne sa ti všetko dostane do hlavy, rob si zo všetkého poznámky aby si sa dookola nepýtala na to isté. Ja som v oboch prácach sa musela zaučať niekoľko mesiacov a vždy sa to oplatilo a bolo potom super.
vsetko sinzapisuj putaj sa a podda sa to a po veceroch si dostuduj zakony a postupy ak ti treba
bude to dobre neboj sa mile kolegyne su zaklad
@paulinam99 nerozumiem čo píšeš, každý človek čo je po škole a nástupi do zamestnania môže byť v miernom šoku prvý deň, aj prvý mesiac kľudne. Málo kde hľadajú hotového človeka čo len príde, sadne si a robí. Všade používajú iné programy, systémy, skratky, majú iné pravidlá.... Človek sa na niektoré pozície zaúča aj pol roka kým je schopný pracovať úplne sám.
autorka - neboj sa, prídeš do toho. 1 deň, to je akoby si tam ešte ani nebola. Ja keď som prišla sem, kde som, a mala som robiť s PC - len obyčajné uloženie pošty z mailu do priečinku, bolo pre mňa hrozné. Nastúpila som po materskej a pred tým som robila v banke. Uplne iná oblasť a iný program. Tu všetko od znova, PC - súbory, ukladanie, rozdeľovanie, zadeľovanie práce + účtovníctvo. Vtedy sa na PC ešte toľko nerobilo a doma sme ho ani nemali. Dnes sa už len smejem na tom, aká som bola pred 20timi rokmi blbá 😂
A teraz, keď som išla prvýkrát v nemocnici na lôžkovom odoberať krv samostatne, plus natočiť ekg, .... neboj sa, tiež mi nebolo všetko jedno. Síce som vedela čo a ako, a mala som už tie výkony za sebou ale keď odrazu si už v praxi a nie v škole a zrazu máš samostatne robiť , stresy boli.
@gabika128 Prepáč, ale na tak dôležitý úrad by nemali prijímať ľudí, ktorí sú "zhrození z náplne práce", ale ľudia, čo už majú aspoň základy z problematiky daní atď.
OK, špeciálnyprogram sa naučí rýchlo na základe HELP-ov a manuálu (čo kde kliknúť), ale filozofiu spracovávanej agendy musíš poznať, to nie je videohra predsa.
P.S.: Potom sa nie veľmi čudovať tomu, že príde kontrolór k daňovému subjektu a v šoku zostane daňový subjekt, keď sa ho kontrola vypytuje triviálne veci alebo vydáva svoje "subjektívne názory" za fakty, hoci ich nedokáže oprieť o príslušnú legislatívu.
@paulinam99 no ale po jednom jedinom prvom dni je takto demotivovat🤦♀️
@paulinam99 vieš čo, podľa mňa to je len chaos z toho, že to videla prvýkrát a nevie v tom samostatne pracovať. Neviem aký je tam systém, nerobila som na daňovom ale je normálne, keď niečo vidíš prvýkrát, že si to nezapamätáš a príde ti to všetko komplikované. Nič to ale nevypovedá o tvojich vedomostiach. A väčšinou ľudia, ktorí sú zodpovednejší majú väčšie obavy a strach ako takí, ktorí si myslia, že všetko vedia, prídu, hrajú sa na takých že aké jednoduché a robia chybu za chybou.
@paulinam99 však sa chod opýtať hocikde na personálne, aký ľudia sa im hlásia na vypísané pozície 🤷♀️ snažia sa vybrať vždy to najlepšie a radšej zoberú človeka, čo má buď z toho školu, alebo nejakú prax aspoň. Vždy sa dá zaučiť si nového zamestnanca tak ako potrebuje zamestnávateľ.
@kvetinka75 presne, jedna hviezda sa tvarila ze vsetko vie, nic jej netreba vysvetlovat a rok sme po nej nachadzali bordel vo vsetkom.
Ale veď toto je úplne normálne. Neznamená že keď napr nie si doma v ich PC systéme tak si neschopná, neodborná a neviem čo ešte.. každý, aj ten najväčší odborník si predsa potrebuje zvyknúť na systém práce. Neber to tak zle, myslím že každý okolo teba to berie úplne v pohode, že si potrebuješ zvyknúť, zabehnúť sa.. pamätám si ako som v novej práci tiež prvé mesiace chaosila, musíš si pamätať aj úplné banality, čo v ktorom šanóne hľadať.. ohľadom zadávania do systému som si robila poznámky, krok za krokom a podľa toho som sa prvé mesiace riadila.. po cca pol roku som už robila všetko automaticky a môj poznámkový blok som už ani nevytiahla…. vlastne hej, zišiel sa novej kolegyni, ktorú som zaučiavala 🙂
Vydrž, predpokladám, že máš 6 mesačnú výpovednú lehotu, máš dosť času sa zorientovať a rozhodnúť sa, ci chceš ostať natrvalo. Ja som takto z DÚ odišla, z viacerých dôvodov a neľutujem.
ja som si v novej práci vždy pekne vzala zošiť, pero a písala som si postupy - čo a ako..Všetko chce svoj čas, ak je niečo nové, je predsa úplne normálne, že máš z toho hlavu ako balón a máš pocit, že sa to nikdy nenaučíš. Hlavu hore - prinajhoršom, ako píše martinkah, ak to nepôjde, odídeš - no bože 🙂 Držím palce, nech sa darí 🙂
A co cakas? Ze po 1 dni budes profik? Nastupila som v polke novembra a este teraz neviem priradit mena a tvar k sebe...