Ahojte, od 21.11. som v novej práci. Z predošlej som odišla kvôli mojej nadriadenej. Aktuálne pracujem v korporáte na HO. Zobrali ma novovytvorené miesto, keďže firma preberala nový proces. Ale ten proces zo zahraničnej jednotky bol maximálne nezvladnutý a keďže ja som nastupovala neskôr preberali to kolegyne už koncom leta, ktoré ma mali zaúčať. Proces sa posledné týždne často menil, z čoho boli a aj sú veľmi nervózne, lebo to zaúčanie zo zahraničia bola pre ne katastrofa. A to moje nie je o nič lepšie. Prvé týždne mi nič nefungovalo, tak som si robila len nejaké povinné školenia, a potom mi dali čítať manuál. Takýto druh práce som nikdy nerobila, takže čítanie manuálu bez systému mi nič nedalo. Do toho ma začali privolávať na cally, kde už riešili pokročilé úlohy, pritom ja neviem ani základ. Konečne mi ukázali aspoň nejaké jednoduché úlohy s tým, že zatiaľ budem robiť len tie. Ale stále ma volali na cally, kde riešili tie ťažké veci a ja som z toho nič nechápala. Do toho samozrejme chceli, aby som si cvičila tie jednoduche prípady, na čo mi denne nezostával čas, keďže tieto meetingy trvali aj 5 - 6 hodín denne. Minulý týždeň sa stalo, že hneď ráno mi volala kolegyňa, o chvíľu už písala druhá, že musíme niečo riešiť, potom sme mali tímový meeting, po ktorom som chcela skočiť na wc, ale ani to som nemohla, lebo už mi zase volali kolegyne, že musíme robiť na procese a na obed ma pustili o pól 3. Ony takto robia bežne, ale mne to normálne nepríde. Takisto mi vyhodili na oči ako im mám byť vďačná, že za mňa robia tie ťažké prípady, že ja som bola prijatá, aby som ich robila. Ukázali mi to 2x na ľahkom príklade a na druhý deň čakali, že to už viem. Vkuse mi dávajú pociťovať, že som to už mala vedieť, veď som mala na to vyše týždňa študovať manuál. Každé ráno sa prihlasujem s nechuťou a stále sa pohrávam s myšlienkou, že odídem, ale aktuálne nie je kam, aj keď hľadám stále. Keď som sa aj ozvala, tak mi bolo povedané, že ma nebudú vodiť za ruku a očakávajú snahu z mojej strany. Takisto mi na pohovore niektoré veci povedané neboli ako napr., že sa robí na Štedrý deň a aj Nový rok, a že v návalovom období sa robí aj 12 h denne, takisto mi bolo povedané, že sa nerobia víkendy a zrazu vysvitlo, že počas návalu sa robia aj víkendy, aby sa stíhalo. Problém je, že žijem v podnájme, ktorý treba platiť. Nárok na podporu mám, ale aj tak mám z toho stres. Takisto sa mi nepáči, že treba výpoveď v skúšobnej ohlásiť niekoľko dní vopred, pretože viem, že tie dni by som asi zažívala peklo nakoľko si dovolila odísť brigádnička po 2 mesiach a neskutočne ju ohovárali ako ich nechala v štichu. Poraďte prosím čo robiť
@viestta áno súhlasím s tým ohovaraním. V zákonníku práce sú naozaj odporúčané 3 dni vopred, ktoré požadujú aj tu, lebo ohlásenie vypovede sa tu robí cez viacero portálov, keďže je to velký korporát. Neviem prečo mám z toho taký stres. Ale viem, že toto nie je pre mňa. A ďakujem za povzbudenie.
prosim ta, aky je to korporat? som v zivote o niecom takom nepocula, ze v administrative treba robit na stedry den alebo na novy rok a to som presla dvomi velkymi korporatmi a v jednom aj sefujem. alebo sa jedna o HR, kde treba na zaciatku mesiaca robit mzdove uzavierky, prip. uctovne odd.? ale to mi tam potom nesedi ten stedry den.
a ano, tiez nemam rada, ked niekto caka, ze mu bude nieco naliate do hlavy bez vyvinutia vlastnej iniciativy, mam jednu taku podriadenu, ale predpokladam, ze ty nebudes az taky extrem, ktora bojkotovala pridelene ulohy, ktore mala prevziat po odchadzajucom kolegovi a potom cakala, ze niekto to za nu urobi a nakoniec v dotazniku uviedla, ze nebola adekvatne zaucena... ach jaj, no comment.
ak to citis tak, ze musis odist, tak odid, ale ja osobne z boja neutekam a ver mi, ze velakrat som mala na male... ale ako aj pises, musis platit podnajom, takze ja by som sa najskor poobzerala po inej praci a keby som ju mala istu, potom by som dala vypoved. lebo zazila som par frajerov aj v nasej firme, ktori odisli demonstrativne z prace, lebo oni nebudu robit to alebo ono a nakoniec su cca rok bez prace, co naozaj nie je bohvieco...
Podľa tvojho opisu nemáš na toto pracovné miesto dostatok vedomostí, trpezlivosti, vytrvalosti a ani pracovitosti. Preto sa ti javia ostatní ako zlí a hnusni - zdá sa, že aj v tom predošlom zamestnaní to tak bolo.
Nájdi si iné pracovné miesto, adekvátne tvojim schopnostiam. Čo máš vyštudovane a čo by sa ti chcelo robiť?
Čo sa týka podnájmu, to nie je problém. To aj my ostatní pracujeme a platíme účty. V azylovom dome sa dá bývať zadarmo, aj jedlo a oblečenie dajú. Obed tam je presne o 12:00. Na Štedrý deň a Nový rok tam pracujú len zamestnanci a dobrovoľníci, klienti nie.
@aurelia2000 fuha, to naozaj? Mne by sa tiez nepacilo viac veci, co opisuje, ale to neznamena, ze nemam dostatok vedomosti, trpezlivosti, vytrvalosti a pracovitosti 🙈
buď si v takom strese, že nie si schopná naučiť sa tie veci, alebo na to nemáš, alebo Ťa to ani nebaví, ale z Tvojho písania vyplýva že ani sa moc nesnažíš, radšej daj výpoveď lebo keď sa zamýšľaš nad tým, že by si musela robiť aj viac hodín aj cez sviatky a to Ťa už vyrušuje, čo ja považujem za bežné niekedy zabrať viac, tak to nemá význam
@sofiasuf ak sa napríklad zavádza nový systém v banke, kľudne sa môže stať, že ľudia pracujúci na projekte budú robiť aj cez víkendy či aj na sviatok. Ak ide o projekt, ktorý ovplyvňuje napríklad účty, účtovanie, a pod. Nikde v jej texte som sa nedočítala, že píše o administratíve, takže nevieme, aký je to projekt, na čo zameraný korporát. Ale ako píšem, nie je to nič výnimočné.
1. Prečo si vopred na pohovore nezistila, čo zaškolenie obnáša a ako náročný je to proces? Presne na toto sú pohovory, aby sa kandidát pýtal, pýtal a pýtal.
2. Kolegyne robia tiež na HO? Je možné robiť v kancelárii, kde môžeš fyzicky riešiť problémy so šéfom?
3. Píšeš, že prvé týždne ti nič nefungovalo? Aké prvé týždne? Ak tam robíš od 21.11., tak tam nerobíš ani 2 týždne, takže prvé týždne je silné slovo a všeobecne je to príliš krátky čas na hodnotenie. Ak si sa pomýlila a robíš tam od 21.10., tak je to 5 týždňov, čo je stále krátka doba - odporúčam riešiť to s nadriadeným, čo odporúča, riešiť možnosť robiť z officu, dohodnúť si s kolegyňami osobný meeting, rozobrať problémy a nájsť spoločné riešenie ako s projektom ďalej, aby ste všetky boli v pohode.
4. Za dlhé roky korporátu, ako manažér a teraz headhunter, prikláňam sa k názoru @alenka58 a @aurelia2000 z toho čo a hlavne ako popisuješ, buď nemáš kapacitu alebo nemáš trpezlivosť. Preto ešte raz napíšem, že odporúčam one to one sadnúť si osobne so šéfom a tiež s kolegyňami. Ak to nepôjde, tak hľadať si iný job. Zažila som v korporáte množstvo projektov, na ktorých popadalo množstvo ľudí. Nie je to hanba ani nič zlé. Proste nie každá práca je pre každého.
@simsalabim ja súhlasím s aurelia aj alenka, všetko čo autorka popisuje a hlavne štýl ako píše, z toho na mňa priam kričí, že to nie je job pre ňu. Zažila som ozaj veľa ľudí, so skvelým CV a na projektoch v korporáte to nezvládali. V korporátoch sú bežné projekty, kde sa ozaj robí 12 hodín denne, aj víkendy ak sa finišuje alebo sa nestíhajú termíny či vybuchne nejaký problém, človek ozaj nemá čas niekedy sa ísť vycikať či najesť. Množstvo informácií, úkonov, proste masaker. Nie je to pre každého. A spôsob, akým to opisuje autorka priam kričí, že toto nie je job pre ňu. Ale to, že toto nezvláda neznamená, že je zlá. Môže byť úžasná kolegyňa a úžasný pracant a prínosný zamestnanec, ale nie v tomto.
Tiež sa prikláňam k tomu, že to možno nie je pre teba. Robím v korporáte, sú dni kedy sa robí aj 12 hodín. Málokedy sa robia víkendy ale napríklad v septembri áno. Ale chápeme to, lebo to vyplýva z práce - sú proste veci ktoré potrebujete ukončiť a v rámci teamu ťaháme jeden druhého.
Čo sa týka školenia - myslím si, že manual ti niečo dá, hlavne ak je to prvý týždeň a podľa toho aký manuál máte - nás má napríklad aj screenshots takže vidíš ako čo vyzerá. Berú tá na cally kde robia zložité veci, ako inak máš zaučiť ak nemáš mirroring? U nás keď sa zaúčať tak prvé dva týždne vysvetľujem čo sa deje a ukazujem na mojom Pc, s tým, že človek čo sa zaúčať je so mnou na calle celý deň - vidi čo ja robím ťažšie aj ľahšie. A áno, počas prvých týždňov musí zabrať viac lebo sa to musí naučiť. To znamená že si píše poznámky a keď nie sme na calle, očakávam že si tie poznamky prečíta ešte raz a pozrite v rámci toho času.
Po dvoch týždňoch sa zasa vymeníme a shruje obrazovku druhá osoba a snažím sa ju navodiť k správnym odpovediam otázkami, ak jej nie je jasné ako riešiť daný proces. Lebo chcem aby rozmýšľala sama. Ak nemá záujem sa ani snažiť, tak je zaučenie zbytočne.
Možno zvaz či tá práca ako taká baví a vidíš v nej možnú náplň a sebarealizáciu.
@janagem pomýlila som sa v príspevku, nastúpila som do práce 21.10., bohužiaľ mi to už nejde opraviť. Takže aktuálne som tu vyše mesiaca, z toho 3 týždne mi nefungoval systém. A minulý týždeň mi to ukázali presne 2x celé od zaciatku. Áno, zjavne táto práca nie je pre mňa.
Ak si za 2 roky nevystriedala 6 zamestnaní, že by si mala problém všade a so všetkým, tak to nie je žiadna tragédia. Je úplne normálne, že človek zistí, že nejaká práca nie je pre neho, alebo že ho nebaví, alebo že kolektív je na h***o, že šéf je chmulo, atď. A zvlášť, ak si mladá, tak je úplne normálne, že človek potrebuje skúsiť to i ono, aby zistil čo ho baví, čo mu ide. Takže vôbec by som to nevnímala na tvojom mieste ako tragédiu, ale ako skúsenosť. Do 20.1. si v skúšobnej dobe, v nej môžeš odísť zo dňa na deň, ak si nájdeš niečo nové alebo ak sa rozhodneš odísť aj bez novej práce.
Ok. Ak nastúpia k nám 2 týždne onboarding, ktorý nerobí tvoj Team ale je to také všeobecné školenie. Po dvoch týždňoch vidíš moju obrazovku ale nemáš prístup k systému ešte, aby sa nepokazili veci. Po ďalších 2 týždňoch už pracuješ na svojom Pc. Neviem akým štýlom si bola zaucana, nenapísala si kompletné ale ja by som sa fakt riadila tým, či má praca baví. Ja v mojej vidím zmysel a rast, tak som ochotna do toho investovať čas a konštantné samovzdelavanie takže potom to vidí aj zamestnávateľ. A áno, stále môže nastať majáky transfer do inej krajiny, tak ako u vás nastalo na SVK ale tomu človek už nepomôže.
Ale všetko je o tom skusit a nájsť sa 🙂
aj pre korporat plati Zakonnik prace. Ten neurcuje, len odporuca. Takze kludne oznam, ze na druhy den koncis, hoc aj zajtra rano sa vyber s pisomnym ukoncenim prac. pomeru v skusobnej dobe, vybav vystupne formality a vo stvrtok uz do roboty nepojdes. Teba nemusia zaujimat "systemove a zvyklostne" obmedzenia zamestnavatela. Zakonnik prace si dodrzala.
Ja žasnem, pre mňa bol korporát synonymum ničnerobenia a osemhodinovej práce :D
@melanta toto som si zažila, robili sme dosť dlho kopec hodín navyše,ale všetko sa utrasie, naučí a za pol roka to bude bežná rutina. Napríklad ak je to dobré pracovné miesto,s dobrým platom,je to ho, s dobrými vyhliadkami,tak by som určite zaťala zuby. Netreba sa hneď všetkého zľaknúť a utekať a hlavne pokiaľ ťa v Tom neobmedzujú deti.
@angela85 súhlasím, tiež som v začiatkoch kariéry robila aj čo ma nebavilo, alebo čo mi išlo ťažko. Ale ja som chcela robiť kariéru a vedela som, že zahraničný korporát je na to ideálny a preto treba vydržať. Aj viac práce, aj čo človeka nebaví, aj učenie sa. Na druhej strane, nie každý má ambície, čo je v poriadku.
Nevzdávala by som to ešte, trvá 3m, kým sa človek zapracuje. Máš este čas dať výpoveď, skúšobná doba trvá. Premysli si cez Vianoce.
Vždy po RD som prvý mesiac bola Alenka v ríši divov a po 3m už v pohode🙂. Ale manuál doma čítaj, potrebujes to.
@melanta ok, ja som to brala tak, ze je frustrovana… ak by to ale sj bolo tak, ako hovoris, to vazne neznamena, ze nema dostatok vedomosti, trpezlivosti, vytrvalosti a pracovitosti ako to bolo napisane 🤷♀️ Ked uz, tak iba to, ze sa na tu pracu nehodi.
@melanta
1.fakt su myslíš, že som sa na pohovore neinformovala? Na pohovore mi bolo povedané, že budem mať prideleného človeka, ktorého nemám a šéfka, ktorá ma prijala odišla už z firmy, novú šéfku máme zatiaľ len náhradnú a tá nemá na mňa moc času.
2. áno, všetci pracujú len z domu, bývam 150 km od práce, takže isto tam každý deň dochádzať nemôžem, toľko sni nezarobím, čo by som prejazdila a nikomu z tímu sa kvôli mne ani nechce chodiť do office. Mimochodom aj keď sme tam, tak robia na iných veciach väčšinou a na mňa si nájdu tak hodinu.
3. áno, pomýlila som sa, nastúpila som v októbri.
4. Napísať niekomu, o kom neviem ani aké má pracovné skúsenosti, povahu a vlastne nič, že nemá kapacitu a trpezlivosť je dosť odvážne.
Určite nie som karierista a ani nikdy nebudem. Pre mňa je dôležité moje zdravie či psychické či fyzické, moja rodina a môj čas. Chápem, že toto karieristi a workoholici nepochopia a je to ok.
Za 2 roky som nevystriedala žiadne zamestnanie, až teraz.
Ale ďakujem za radu, určite som si z toho niečo zobrala.
netreba sa hned vzdavat. Ovladnutie vsetkych procesov a zapadnutie do kolektivu chce niekedy dlhsi cas a este si tam kratko...mne to v kazdej praci na zaciatku pripadalo narocne (aktualne som 8. rok v 3. praci), ale po nejakej dobe(tyzdne, mesiace) to uz bolo jednoduche. V mojej aktualnej praci som uz aj zaucala kvoli MD 4 ludi na moju poziciu a xy ludi na rozne veci v ramci firmy....jedine co ti mozem odporucit dat tomu este sancu a hlavne byt proaktivna, necakat, ze ti daju vsetko na podnose, skusat si veci, dohladavat si... aka je to pozicia? co je tvojou ulohou? korporaty maju na vsetko postupy, guidelines z ktorych sa da vselico vycitat, naucit. Ak ste tim tak zakladny princip pochopit od ostatnych a specifika v tvojej agende potom vychytat...
O ktory korporat ide?? Aby som vedela, kam sa do buducna nehlasit :D
@melanta tak určite vieš, že nie je korporát ako korporát, tiež závisí od šťastia, na akú pozíciu sa človek dostane a ešte viac , akého šéfa človek schytá. Určite by nemalo byť normálne pracovať napr. 12 hodín denne, prípadne cez víkendy. Uznávam to, že ak je za to finančný bonus áno, ale inak je to len vydieranie ľudí. Prípadne šéf je šplhúň a chce sa vedeniu ukázať, najlepšie ešte keď si privlastňuje výsledky svojich podriadených. A za prácu, ktorá sa reálne nedá stihnúť za 8 hodín. Potom sa stávajú také veci, že je človek rád, že má čas si dvakrát denne odbehnúť na Wc, obed zje pri PC, ťahá niekoľko dní dvanástky a kolega v druhej kancelárií zahlási o piatej poobede, že prečo je vlastne ešte v práci, keď už má dostatok hodín odrobených. Proste ten nepomer že jeden maká a nemá čas pozerať, koľko je v práci a druhý nemusí podať taký výkon, stačí, že je v práci dostatočný počet hodín. Úplná chuťovka je, keď si ludia teraz pred Vianocami alebo medzi sviatkami berú dovolenky, aby mohli v kľude nie oddychovať, ale dobiehať bez vyrušovania veci v práci, ktoré by bežné proste neboli schopní zvládnuť. A v kuse sú to tí istí ľudia z oddelení so spoločným menovateľom -šéf magor. Takže verím autorke, že aj v korporátoch veľmi závisí od toho, na aké oddelenie sa dostane a hlavne, akého má nadriadeného. Lebo fakt je v korporátoch aj veľa pozícii, kde sa človek vie zašiť za celkom fajn peniaze, ale žiaľ aj veľa pozícii s premotivovaným šéfom, alebo šéfom chaosákom, kde sú ľudia nespokojní a večne, keď sa im naskytne iná príležitosť, ludia odtiaľ zdrhnú na iné oddelenie.
@vienala presne tak
V skusobnej lehote netreba nic ohlasovat vopred. Pisomne oznamit, ze koncis na druhy den a prides vybavit vystupne formality. Bodka. A nech ta ohovaraju kolko len chcu, je to ich problem, nie tvoj.