Nová práca a zrušenie živnosti

natalka1919
13. dec 2020

Ahojte, cely rok 2020 som bola evidovaná na úrade prace. Teraz v decembri, pred par dňami som si otvorila živnosť, lebo som chcela začať podnikať. Ale medzitým som dostala celkom dobru ponuku na TPP. Ako by to bolo najlepšie riešiť v mojej situácii? Zrušiť živnosť, alebo sa dá len prerušiť? Je možné zrušiť živnosť po 2 týždňoch? Nebude s tým problém?

Ešte ma napadlo, nemala som zatiaľ žiadnu vystavenu fakturu a zvyšok roka som bola na úrade práce. Budem musieť robiť daňové priznanie za rok 2020? Ja sa v tom veľmi nevyznám. Ďakujem veľmi pekne

lucka_ke
13. dec 2020

môžeš pozastaviť, ak si nemala za rok 2020 žiadny príjem nemusíš podať DP

zalka
13. dec 2020

@natalka1919 živnosť môžeš mať v súbehu zo zamestnaním vôbec ju nemusíš rušiť.
A DP si povinná podať sama bezohľadu na to či živnosť pozastavíš, zrušíš alebo si ju necháš bežať, nakoľko za tých pár dní si bola povinná platiť odvody do ZP tj. ak nemáš príjem tak máš výdavok zo živnosti a to ti generuje stratu.
Takže živnosť si nechaj , nemusíš na nu pracovať ... do marca podaj DP typ B, v ZP ale požiadaj o nulové preddavky do ZP nakoľko ich budeš platiť ako zamestnanec. A budúci rok ak budeš mať 0 príjem zo živnosti a 0 výdavky ... tak budeš môcť požiadať zamestnávateľa o RZD , alebo si sama spravíš danové priznanie typ. B.

anos18
13. dec 2020

@zalka ale keď založila živnosť v decembri,tak odvody pravdepodobne uhradí až v januári,takze ak nemá iné výdavky,daňové podať nemusi

zalka
13. dec 2020

@anos18 hm, kedže píše o zamestnaní sa... tak predpokladám, že za 367e robiť nebude, a zrejme tento rok zaplatí nejakú dan štátu z príjmu zo zamestnania , ktorá sa jej podaním DP vráti.
A v podstate, ak tento rok neprizná ten výdavok , tak ho prizná budúci rok a danovému typu B sa tak či tak nevyhne.

anos18
14. dec 2020

@zalka keď nastúpi do zamestnania v decembri a iné príjmy mať nebude a nezaplatí ani ten odvod ZP, môže jej zamestnávateľ spraviť ročne zúčtovanie

lucka_ke
14. dec 2020

výdavky je možnosť uplatniť, nie povinnosť, čiže nemusí podávať DP za 2020

anos18
14. dec 2020

@lucka_ke v prípade straty musíš podať dp

janetinka27
14. dec 2020

zrusit mozes kedykolvek, aj hned po otvoreni zivnosti. mozes si ju aj pozastavit, minimalne 6 mesiacov a max 3 roky, ale teraz kvoli kovidu je to upravene, da sa pozastavit na minimalne 1 den a max na 3 roky. ano a mozes mat aj subeh TPP a zivnosti.

lucka_ke
14. dec 2020

@anos18 ale výdavok nie je povinný uplatniť, je to jeho právo, nie povinnosť

anos18
14. dec 2020

@lucka_ke podľa zákona o účtovníctve je to veru povinnosť. Pozri paragraf 11, ods.3

natalka1919
autor
17. dec 2020

@lucka_ke

Takže moja situácia je taka, ze TPP budem mat od 1.1.2021. Tu živnosť som si založila len kvôli tomu, že už som bola frustrovana z celej situácie, zo všetkého (celý rok 2020 do 3.12 som bola evidovaná na úrade práce), tak som rozmýšľala ze postupne rozbehnem svoje podnikanie, ale kamarátka mi dohodla prácu s celkom slušným zárobkom a už sa na ňu teším. Neviem, ako by to bolo lepšie riešiť, ale asi by som radšej tu živnosť zrušila. Lebo keď mi to v práci pôjde, tak určite sa podnikaniu nechcem venovať. Založila som si ju v podstate zo zlosti na to, že som sa nebola schopná zamestnať tak dlho.

Neviem, príjmy za rok 2020 som nemala žiadne a do konca roka by som ju zrejme zrušila. Co si o tom myslite, ako by to bolo najlepšie riešiť v mojej situácii?

natalka1919
autor
17. dec 2020

Co si myslite, ako by to bolo najlepšie poriešiť?