Nová práca a paragraf počas prvého mesiaca

3. jan 2023

Ahojte,chystam sa do práce po RD,pondelok mam nastúpiť,no rozmýšľam či mozem hneď v prvý mesiac zobrať paragraf doktora na seba alebo na dieťa,alebo ak bude dieťa chore zo škôlky ísť na ocr?Neviem ako to bude určite to budem riešiť za pochodu.No pýtam sa či to je možné hneď prvý alebo druhý mesiac brať paragraf alebo ocrku?Alebo radšej lekárov zrušiť a prvé tri mesiace nikam nechodiť?Chodím raz mesačne zubárovi,riešim si zuby preto tak casto.S malým mám ísť koncom januára na urológiu aj na nefrologiu.Vo februári má malý preventívku u zubára a ja zas zubára.Ci toto všetko zrušiť a dať iný termín príklad o pol roka alebo ísť a riskovať že by ma prepustili?Toto sú len doktory,iná kategória je ocr.To neviem dopredu povedať či moje dieťa bude alebo nebude choré.Som sama bez manžela,ani žiadna pomoc od rodiny.

liz_lemon
3. jan 2023

hocikedy mozes

pribinak
3. jan 2023

Mizes hneď aj v prvý mesiac. Ale odkomunikuj si to so šéfom, že máte termíny, ktoré sú zajednane. Aby to nebolo take že len das vedieť že neprídeš

chcemradu
3. jan 2023

Aj hneď na druhý deň môžeš, záleží od zamestnávateľa. Keď budeš v skúšobnej , hocikedy môže povedať, aby si nechodila. Ale...mne by bolo dôležitejšie zdravie ako práca, aj v dnešnej dobe

vulka
3. jan 2023

Kľudne môžeš zobrať paragraf hneď prvý deň. Ale počítaj s tým, že oni Ti hneď aj môžu dať výpoveď v skúšobnej dobe. Zo dňa na deň.

avanka
3. jan 2023

Ja som po nástupe do práce po 2 týždňoch šla na PN s herpetickou anginou a horúčkami. V auguste budem zamestnaná 20 rokov
Neboj sa toho, komunikuj

limoncino
3. jan 2023

Ja som nastúpila 1. A 3. Som mala termín u lekára, bolo mi to veľmi hlúpe, ale nikto z toho nerobil tragédiu.

simca06022011
3. jan 2023

Ak ta mýli nárok na dovolenku ( často sa to rieši, že jovy zamestnanec nemá u každého zamestnávateľa nárok čerpať dv niekoľko mesiacov), tak nemusí. Na OCR, PN, k lekárovi proste ideš keď musíš.
K.prepustaniu... to je iná vec, záleží vždy od konkrétnych ľudí.

modrykonik33
3. jan 2023

Zo začiatku by som poprosila partnera o absolvovanie lekárov s dieťaťom, podľa mňa to nerobí dobrý obraz o tebe

autor
3. jan 2023

@modrykonik33 Som slobodná mamička nemám manžela

autor
3. jan 2023

Skúsim aspoň toho môjho zubára zrušiť ,vážne sa bojím že by ma prepustili.Pracu potrebujem aby sme mali z čoho vyžiť.

zobaka
3. jan 2023

co je nevyhnutne chod a co nie je odloz po skusobnej, lebo ak na nich zrazu vybafnes prvy mesiac 5 navstev doktorov, mozu zacat pochybovat

ukulela
3. jan 2023

Korektne je odkomunikovat to dostatocne vcas.tie komtroly uz mohli vediet, ked si vybavovala nastup.

melanta
4. jan 2023

Vedia, že si slobodná mamička? Zrejme áno, prijali ťa napriek tomu, určite počítajú s tým, že občas budeš s dieťaťom. Nerob si vopred čierne scénare. A čo sa týka priepustiek k lekárovi, asi je nie úplný štandard mať hneď prvé 2 mesiace v novej práci naplánované minimálne 4 paragrafy, ale ak si to vopred oznámila, tak to akceptovali a nerieš to teda. A konrétneho lekára oznám týždeň vopred, nie že "zajtra neprídem".

janka2501
4. jan 2023

Ja som po nastupe do novej prace, po 2 tyzdnoch ostala na OCR,dcera chora, a jasne ze aj ja, tak ked treba, ostanem, a choru by ma poslali hned domov

bluka2
4. jan 2023

Tie termíny sa nedajú dať mimo pracovnej doby? Špeciálne, keď si sama na dieťa, by som sa snažila si prácu udržať a rovno na začiatku hneď neriskovať. Postupom času pochopíš, aká je tolerancia

janka2501
4. jan 2023

@bluka2 terminy na speci vysetrenia nefrologom,tie mas od rana, a zvycajne som aspon ja s dcerou 8h na kramaroch

autor
4. jan 2023

@bluka2 Príklad u nefrologicky aj u urológa často presedim aj pol dňa s dieťaťom.Tam nedajú presný termín,ale dojdite ráno na moč a čakať do radu.