Ahojte, prosím vás o radu. Dostala som možnosť pracovať na novej pozícii, ktorá mi vyhovuje vo všetkých smeroch avšak pri pohovore som spomenula že som po rodičovskej dovolenke, hneď prišla otázka kto bude s dieťaťom doma keď bude choré. Povedala som, že možnosti máme, máme starých rodičov, k tomu sa mi vyjadrili že je to v poriadku pokiaľ si to mám ako zariadiť, pretože oni chcú mať 2 baby na predajni a že u nich očr nefunguje. To ma trošku dostalo do nepríjemnej pozície, pretože teraz neviem či prácu napriek tomu zobrať alebo nie. Je jasné že aj vo vlastnom záujme sa budem snažiť aby som čo najmenej vymeskavala, ale čo v prípade že mi dieťa ochorie zo dňa na deň? Prípadne s ním budem musieť ísť na nejaké vyšetrenie. Je možné aby ma nikdy potom v budúcnosti nepustili ani na jednu očr? Alebo ako to mám chápať? Áno je pravda, že mi to povedali dopredu, tak je na mne či sa rozhodnem prácu vziať alebo nie. Len ma zaujíma či je to z nejakého hľadiska vôbec možné?
😳 toto je akoze legalne?
Inak akože nerozumiem takej otázke. Keď ochorie dieta, tak kto sním ma byt ak nie rodič? S manželom to mame dohodnuté, raz bude na OCR on a raz ja . Myslím, že to je férové aj voci zamestnávateľovi.
@gabriela2952 ja tomu tiež nerozumiem.popripade ešte u nás sa nemaroduje,neočerkuje, lebo to by potom aj ostatné zamestnankyne chceli..ako no comment.
Na OČR ta nemaju co pustiť, OČR sa jednoducho oznamuje, rozhoduje o nej lekar. Ano, ak by to bolo v skúšobnej dobe, mozu zareagovať tak, ze ukoncia pracovny pomer, ale inak zamestnancovi nehrozi ziadny postih za čerpanie OČR. Druha vec je ta, ci si potom nenajdu inu zamienku, aby ti zneprijemnovali zivot. Ale vyhlasit, ze u nich je OČR zakazane cerpat, je na nahlasenie inspektoratu prace.
@eleanor2510 presne to si myslím že ak budem ocrkovat tak ma postupne vystvu. Akože neviem úplne čo to znamená že sa neocrkuje. Že nemôžem vymeskavat každý druhý týždeň, alebo že nemôžem vymeskavat vôbec 😀
@pe_mi no presne tak mi aj povedala, že uprednostňujú ženy bezdetné. Veď jasné aj z pohľadu zamestnávateľa je to pochopiteľné ale zase kde sa má potom taká žena zamestnať. To môže povedať len niekto kto deti nemá
tak uz teraz vies, ze ako matka tam nebudes mat na ruziach ustlane.
Oni nemaju ocr alebo pn co schvalovat, oni to mozu jedine zobrat na vedomie a zariadit sa. V skusobnej dobe aj vyhodit bez udania dovodu, ale ani po tej dobe nemozu nikde oficialne uviest, ze ta vyhadzuju kvoli ocr.
Ja som bola zamestnaná od 9/23 ... Mám jedno dieťa tiež mi bolo povedané že OČR PN nehrozí ... No žiaľ som musela zostať doma na OČR a vyhodili ma takže áno oni si cestu ako tá vyhodiť tak aby sa ich to z právneho hľadiska vždy keď chcú nájdu ... Žiaľ
Presne toto mne povedali v Prima banke na pohovore , že u nich OČR nieje vítaná ,a že potom sa so zamestnancom bohužiaľ rozlúčia ....tak som ani nenastúpila , a už aspoň viem prečo v našom meste do tej banky hľadajú každé dva mesiace nového pracovníka 🙂
OČR ti nezakážu ale s najväčšou pravdepodobnosťou ťa vyhodia. Ešte ti zamestnávateľ rovno povedal pravdu, že si to neželá. U nás tiež keď je je viac báb OČR, zákazníci sú nahnevaní, lebo sa nedodržujú termíny. Ostatné musia ťahať za tie, čo sú na OČR, PN. U nás vo firme sa OČR rovná výpovedi v skúšobnej dobe alebo nepredĺžení zmluvy. Ak má zamestnávateľ s odvodmi za teba zaplatiť napr. 1800€/mes, poriadne si rozmyslí, či si nechá zamestnanca, ktorý podá 100% výkon alebo niekoho čo 20% času nebude v práci.
Aj mňa sa to pýtali na pohovore. Teraz sú s tým v pohode, že občas som doma s deťmi, lekárov normálne akceptujú, že donesiem pčko, však koľko dr funguje 8-14, to by si inak nemala šancu. Ja by som tam nastúpila a... uvidíš. Podľa mňa ide skôr o to, koľko toho v konečnom dôsledku bude. Ak máš naozaj pomoc v rodine, myslím si, že to bude ok aj pre nich keď raz za čas sa stane niečo akútne a nepredvídateľné.
Ono je asi hlavne problém v tom, že ja si už dopredu robím scenár ako to asi bude 😀 viem že dosť známych z okolia vravelo že v škôlke to mali tak, že 2 týždne boli deti tam a týždeň doma 😀čiže ak by to malo byť takto tak ďakujem pekne aby s ňou stále boli starkí. No na druhej strane jasné že by som to nemohla ani sama stále ťahať. Čiže asi to naozaj vyskúšam a uvidím. Len ja si vždy pripúšťam tie najhoršie možné scenáre. Asi nie som optimista 😀
Mňa sa na každom pohovore pýtajú, či mi v prípade choroby má byť kto s deťmi.hovori sa,že sa na to nemajú pýtať, ani či máš deti,aký vek, či si vydatá a veselo sa to robí.nikdy neviem ,ako zareagovať.uz vtedy viem,že sa neozvu.
povedali aj mne,že očr nehrozí,ani PNky.ako nechápem ,ako fungujú ti zamestnanci.ved to aj keď nemáš deti,čo je to za prístup.