Doteraz som pracovala len na zivnost.Danovy bonus na deti dostaval muz.Bola som na viacerych pohovoroch a v pondelok mam nastupit do prace ktoru som si vybrala.Je to praca bez zivnosti na trvaly pracovny pomer.Viete mi prosim niekto povedat ako by to bolo v mojom pripade? Keby som chcela aby danovy bonus na deti davali mne.Dava sa to aj mesacne? A dostanem to uz hned v prvej vyplate?Nemam v tomto ziadny prehlad.Pretoze ked som si cez kalkulacku mzdy vypocitala z hrubej mzdy cistu mzdu je tam aj kolonka pocet nezaopatrenych deti do 15 rokov.A ked to vyplnim vychadza mi cista mzda vyssia.Velmi pekne dakujem.
@vikusjk Velmi pekne dakujem za radu. Upresnim este ze aj muz je zivnostnik a vzdy si danovy bonus uplatnoval len on.Takze ked teraz bude robit danove priznanie, moze si este za minuly rok uplatnit danovy bonus alebo uz nie? Minuly rok mi urobil naschval a povedal mi ze si danovy bonus neuplatnil ( vopred nic nepovedal ). Pytala som ho o peniaze pre deti na letny tabor cez prazdniny a nedal mi ani euro.
Takto, za jeden mesiac si moze podla zakona uplatnit danovy bonus len jeden z rodicov. Na to jedno dane dieta teda. Ak su deti dve, mozete si to podelit. Cize ak si za december este chce uplatnit v danovom priznani on, tak je to ok, ale informovala by som ho, ze si v zamestnani budes uplatnovat ty. On, ak si uplatni v DP aj za 2023, tak je to jeho problem. Kto zije s detmi v domacnosti, ten ma pravo si uplatnit bonus, lebo to je tiez jedna zo zakonnych podmienok.
@vikusjk Muz si danovy bonus uplatnuje raz rocne.Dakujem moc a prajem pekny zvysok dna 😊
Ano, o danovy bonus mozes poziadat hned od nastupu na TPP, vyplna sa to v tlacive Vyhlasenie, ktore budes podpisovat. Tam si davas aj ze ci si uplatnujes nezdanitelnu cast zakladu dane na danovnika. Pozor ale, lebo danovy bonus si moze uplatnit len jeden z rodicov, t.j. ak si ho budes uplatnovat ty, manzel musi jeho uplatnovanie u svojej mzdarky stopnut. On to musi nahlasit, mzdarka to nema ako vediet. To len pre info