Nová a zlá šéfka

24. jan 2024

Ahojte, poraďte ako sa obrniť proti novej šéfke. Pracujem v kancelárii vo verejnej správe a pridelili nám novú šéfku. Hneď si všetkých kolegov postupne volala a v podstate všetkým niečo vytkla veľmi neprofesionálnym spôsobom, niektorým sa dokonca vysmiala a pod. Keby oprávnene tak nepoviem ani pol slova, ale do roboty sa nerozumie a mudruje. Nevie, ako veci chodia v praxi, že to nie je také jednoduché ako si ona myslí. Chce nám dávať oveľa viac práce, čo sa reálne nebude stíhať a myslí si, že ma väčšie právomoci ako riaditeľ. Totižto riaditeľ prideľuje prácu, koľko čoho sa má za daný čas stihnúť spraviť. Ale keďže náš hlavný riaditeľ sedí v inom meste, neviem, či si myslí, že ho môže vo všetkom zastupovať alebo čo. Stará sa nám úplne do všetkého, berie nám právomoci a podobne.
Doteraz všetko fungovalo výborne, prácu sme si stíhali robiť a aj atmosféra bola príjemná za starého vedúceho. Mal skúsenosti, vedel poradiť, usmerniť. Táto nevie nič. Chodím do práce so stiahnutým žalúdkom a vôbec sa mi to takto nepáči :(
Ja som celkom priama a bojím sa, že už jej poviem svoje a doplatím potom na to.

veklipo
24. jan 2024

Je mi to ľúto, ale prepáč, neodpustím si komentár: poďakujme voličom a voličkám súčasnej koalície.
Ja som niečo podobne zažila. Vydržala som 2 roky. Tento boj nevyhras. Ale máš nádej, že tam o 4 roky nebude.

sasa1310
24. jan 2024

@veklipo to si fakt myslíš, že vláda si mení na každej sekcie alebo oddelení vedúcu alebo vedúceho? 😀

andreakotesova
24. jan 2024

@sasa1310 táto určite. Rozdáva funkcie za odmenu (aj ked je ich IQ hlboko pod bodom mrazu) 😅

sasa1310
24. jan 2024

@andreakotesova isteže. 😀 Vedúcu táto vláda vymení za svojho nominanta a riaditeľa nechá z predošlej vlády 😀

andreakotesova
24. jan 2024

@sasa1310 myslela som to hlavne všeobecne 😅

veklipo
24. jan 2024

@sasa1310 samozrejme. Predĺžené ruky vlády, teda vláda samotná. Hádam si nemyslíš, že v štátnej správe majú vypracovaný kariérny plán, kde je človek po rokoch kvalitnej prace povýšený.
Je mi jasne, koho si volila a predpokladám, ze nepracuješ vo verejnej správe. Inak by si autorke dala zopár dobrých tipov, aké možnosti ma.
Netreba zatvárať oči pred zlými vecami a už vôbec ich netreba ospravedlňovať. Takto sa nikde nedostaneme ďalej.

andreakotesova
24. jan 2024

@sasa1310 inak mozno prave tejto zlej panej dali to miesto za odmenu, mozno pisala vyhovujuce komenty na FB, ktovie....

deti95060810
24. jan 2024

sa smejete... poznám riaditeľa UPSVaR, ktorý nikdy nepracoval na UPSVaR a teraz tam je riaditeľ -akosi zázrakom po voľbách... 🙄

autor
24. jan 2024

Zienky ale odhliadnuc od politiky, ako sa da realne obrnit voci takejto veducej? Ma niekto aj nejake rady/tipy pre mna? 🤔

barborachors
24. jan 2024

Ak nechces odist, tak to prijmi a podriad sa. Ona je sefka a sef ma predsa vzdy pravdu. Ona ide rozdelovat robotu, ty nie si sef. Ak raz budes, potom sa tebe budu podriadovat ini. A to ze ma nevymachanu hubu, to podakujme dezolatskym volicom. Nemozes cakat ze nejaka smeracka dezolatka bude intelektualny vykvet s vyberanym spravanim. Tie casy uz skoncili a treba sa s tym zmierit alebo odist.

veklipo
25. jan 2024

Ako som písala, zažila som to. Spätne sa na to pozerám, ze taká škola vôbec nebola potrebná. Zle som spávala, zle som jedla, padali mi vlasy, doma večne nervózna. Prežila som to len vďaka vnútornej sile: hovoriť nemusím, ale myslieť si môžem, čo chcem. A príprav sa, čím budeš rozumnejšie, tým viac ju budeš štvať. Najdôležitejšie je ale neprenášať to domov. To by vyhrala.
Držím palce.

sasa1310
25. jan 2024

@veklipo no zjavne si ty v tej štátnej správe nikdy nerobila. Nikdy sa nemenia vedúci zamestnanci dokonca ani riaditelia. Menia sa generálni riaditelia a štátni tajomníci. A samozrejme, všetci, kto oponujú už volili túto vládu. 🤦‍♀️ pani vedúca môže byt dohodená kludne od niekoho kto tam je roky. XY riadiacich funkcii ostáva cez všetky vlády. Ale určite ciniltelia vlády nebažia po vedúcich funkciách s obyčajným tabuľkový platom

sasa1310
25. jan 2024

Autorka: no dá sa informovaním riaditeľa. Závisí potom už od neho či to bude chcieť riešiť alebo nie

3petka
25. jan 2024

Ja som mala v predošlej práci takú. Bola to dcéra majiteľa. Bola úplne navyše nič nerobila iba mudrovala a do ničoho sa nevyznala.
Vždy som mala najlepšie výsledky zo všetkých a držala som predajňu v zelených číslach i tak som bola najhoršia podľa nej, no po hlave som si skákať nenechala. Povedala som si svoje. Následne sme sa aj s ostatnými babami dohodli že to preberieme ešte aj s jej akoby nadriadeným. Stiahla sa.
Vždy to bolo jedným uchom dnu druhým von.

mamina7070
25. jan 2024

@andreakotesova skor predchadzajuca to robila ze menila pomaly aj upratovacky teraz to tak nie je (zatial)

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamina7070
25. jan 2024

@sasa1310 riaditelia sekcii sa menia nizsie uz velmi nie (ale moze sa stat aj to napr na VO pravnom ekonomickom odborne velmi nie

sasa1310
25. jan 2024

@mamina7070 však presne toto píšem. Že max. idu po riaditeľov sekcie a aj to veľmi výnimočne. U nás sa nikdy toto nestalo. A vedúce miesto už vôbec nie.

rusalinka
25. jan 2024

@sasa1310 to, že sa u vás menili max. sekční neznamená, že inde je to rovnaké. U nás padlo za obeť aj pár obyčajných referentov... Žiaľ.

petronelaproki
25. jan 2024

no prajem ti veľa pevných nervov 🙂 nastaviť sa, že idem do práce, odrobím si svoje v najlepšej viere ako najlepšie viem... a mať hrošiu kožu pred pindanim 🙂, poznám takých čo to dávajú, ale asi väčšina čo mala zdravý rozum odišla....
z osobnej skúsenosti - ja som to nedala. V 2 prácach v štátnej správe- z prvej som odišla presne pre šéfku to bol čistý teror, psychické deptanie, po mne síce nešla, ale asi to bola len otázka času. V druhej zmeny vedenia, dosadili vedúceho, ktorý absolútne netušil o čom je riadiť takéto oddelenie, a na všetko chcel záväzné stanovisko, ktorým sa potom všade oháňal, tlak verejnosti a médií kvôli rozhodnutiam vedenia ( dopadlo to tak, že v priebehu roka sme dali výpoveď všetci z daného oddelenia...) čiže hnus...

mandzula
25. jan 2024

@veklipo tvoj prvy komentar je velmi trapny. To, co pise autorka, nie je o strane, ale o cloveku.
@autor ja som sa "obrnila" tak, ze som odisla, zdravie bolo na prvom mieste.

mikadooo
25. jan 2024

Ahoj. V prvom rade by som bojovala len za seba. A to tak, že keď ma napríklad zosmiešni, alebo by sa mi vysmievala, či mala neprimerané nároky na prácu (nemožnosť zvládnuť za 8h denne), jednoducho by som to zhrnula v jednom maili vyššiemu riaditeľovi. Ak mu napíše každý sám svoj list so svojím znením, bude to samozrejme určite ešte lepšie, nepasuj sa však do role hovorcu ostatných - to obvykle nedopadne dobre (pre teba). Popri tom by som si hľadala inú prácu, alebo preradenie na inú pozíciu, ak je to možné. (S tým, že pri výpovedi by som natvrdo uviedla ako dôvod šéfku a jej správanie na pracovisku, s tým, že som ochotná výpoveď stiahnuť v prípade zmeny vedenia, príp. zmeny jej správania sa voči nám, tu by som sa však pripravila na konfrontáciu a znovu si presne spísala body a situácie, kedy ako šéfka nereagovala vhodne/správne/adekvátne). Za mňa takýto šéf, to si len zarábaš na zdravotné problémy. Zbytočne by som sa tam netrápila ani o deň dlhšie, ako musím.

erickatt
25. jan 2024

Poslat teply bonz sefovi?

sasa1310
25. jan 2024

@rusalinka evidentne sa to nedeje ani u autorky, nakoľko riaditeľ je ten istý 😉 jednoducho niekto dal priblbly komentar hneď prvý a diskusia išla iným smerom

timilv
25. jan 2024

@deti95060810 presne, aj u nás zázrakom po voľbách hneď odvolali vedúceho jednej štátnej inštitúcie a nahradili ho akoby náhodou niekým kto s tým síce nemá žiadnu skúsenosť, ale pred každými voľbami rozdával po susedoch a známych smerácke perá a plagátiky aby ho volili. Náhodička fakt

ejbyk
25. jan 2024

@sasa1310 a čo ak je riaditeľ smerák ako lusk, čiže tam "zmena" nebola potrebná?!

tiika
25. jan 2024

Mám veľmi podobnú skúsenosť. Napokon som z prace odišla, rovnako ako ostatní. Ľutujem len, že som to neurobila skôr. Zdravie, psychika je dôležitejšia. Takze si hľadaj niečo iné, požiadaj o preradenie…

Áno, ak sa ozves, môžeš na to doplatiť. Môže ísť po tebe. Vyčkaj do kým sa da. Inak chod za riaditeľom.
Staraj sa iba o seba, ozvi sa iba v prípade, ak tak urobíte vsetci.

Dovtedy… Pri rozhovoroch, hodnotení, žiadaj, aby ti vysvetlila veci konkrétne. Napr. ten projekt ste totálne pokašľali?; Áno, ako som ho pokašľala?; Neboli ste pripravená.; Rozumiem, čo som si zabudla pripraviť?; Plán.; Áno, a co presne máte na mysli?.. atď..
Žiadaj, nech ti okrem kritiky povie i riešenie problému, co navrhuje, co máš nabudúce urobit inak?
Snaz sa čo najviac veci riešiť písomnou komunikáciou, aby si ich mala podložené dôkazmi.
Úlohy, zmeny, nezmysly, ktoré zadáva, buď chci detailne vysvetliť alebo ich prijmi, a aspoň na oko na nich pracuj, do takej miery, aby si jej mala “čo povedať”. (Ano, zistila som údaje, pripravila tabuľku, no riešenie ešte nemám, no toto nešlo).
Rob si nadalej dobre svoju prácu. Casom ti da pokoj, na svojich nezmysloch nebude toľko trvať.
Ešte viac sa staraj o svoj súkromný život, stretavaj sa s kamoškami, chod na výlet, do kina, na koncert, sportuj, relaxuj, bav sa..

martina2ve
25. jan 2024

Toto iste caka aj mna od minuleho tyzdna sa u nas stal cap zahradnikom. Tiez neviem co nas caka, uz teraz je atmosfera hrozna, ledva sa rozpravame medzi kolegami...

sasa1310
25. jan 2024

@ejbyk áno smerak nevadil Hegerovi ani Ódorovi, ktorí najviac robili personálne zmeny

barborachors
25. jan 2024

@mikadooo neviem ci si pomôže, v statnej správe takéto zalobnickovanie nepadne na úrodnú zem, este ona bude ta zla...len aby sa nestalo ze vymenia hoc aj celé oddelenie len aby skodna ostala na teplom fleku. A mozu sa aj milióny sťažovať... teply flek je teply flek a spravodlivosť na Slovensku neexistuje...