Nočná práca a dieťa

deby3
7. aug 2024

Ahojte, robili ste niektora v noci, s tym, ze mate male dieta a cez den ste s nim? Napr. praca od 17tej do cca 3tej rano a dieta vstava o siedmej a fungovat s nim cely den. Da sa to vydrzat? Praca 5 dni v tyzdni. S dietatom nema kto pomoct, az po tej stvrtej muz. Do skolky nechodi a realne tam tu pomoc nevidim, kedze je v skolke mimo pracovnej doby. Dakujem za skusenost.

haley7897
7. aug 2024

@deby3 nieje to dobre riešenie ak môžeš inak. Kadečo sa dá vydržať ak treba, ale dlhodobo to naozaj nie je dobrý nápad

mimi3008
7. aug 2024

Poviem ti to zo svojej skusenosti...som lekarka, na jesen mi konci RD. Z konkretnych dovodov (vymena nieco za nieco) som sa s primarom dohodla, ze uz v lete vypomozem so sluzbami - cez pracovny tyzden od 15:00 do 7:00 a cez vikend, sviatok od 7:00 do 7:00. Mala som 5 sluzieb v juli a 5 mam v auguste. Prist rano po sluzbe domov k dvom detom (takmer 5r. a takmer 3r.) je dost masaker. To je ozaj narocnejsie, nez robit 32 hodin (od 7 rana do dalsieho dna do 15), teda po sluzbe ostat este dalsiu osmicku, ako som bola zvyknuta pred detmi, ked som robila full time. Tiez nemam pomoc s detmi, kedze su prazdniny, tak ani skolka...Ale povedala som si, ze ved dobre, 10x za leto sa to da, dokonca fajn, ak koncim v sobotu alebo nedelu rano, je v ten den doma manzel. Je to docasne riesenie. Ale robit takto nepretrzite a denno denne, to neviem. To je na skapanie. Pises, ze cca do 3...tak kym prides domov, lahnes a zaspis, su 4, dieta vstava kolo 7, teda mas na spanok 3 hodiny. To sa dlhodobo zvladnut neda

lenja123
8. aug 2024

@deby3 určite by škôlka pomohla, aspoň na doobeda, aby si sa po práci vyspala. Inak si to neviem predstaviť, snáď ešte vtedy, keď dieťa poobede dlhšie spí, že by si si pospala s ním. Ale jeden dlhý spánok to nenahradí. Čudujem sa, že nad takouto prácou vôbec uvažuješ, ako to chceš zvládnuť, spať denne 3 hodiny? To sa dá možno 1- 2x do týždňa, aj to by bol masaker.

dadis
8. aug 2024

@deby3 Dalo by sa to iba tak, ze by si si vzdy poobede s dietatom pospala alebo na doobedie ho dala do skolky a vyspala sa. Inak by si mala dlhodoby deficit spanku.

milanemila
8. aug 2024

@deby3 ak by som musela robit v noci, tak by som dala dieta do skolky na doobedie a ja by som sa vyspala. O 12 by som sla pre neho a mate este cely den v podstate pred sebou. Otec by ho mohol do tej skolky rano nosit.

ibrunova
8. aug 2024

Koľko má dieťa rokov? Jasné, že by škôlka pomohla, rovno po nočnej by si ho zaniesla do škôlky - alebo muž a vyspala by si sa.

30katrusa40
8. aug 2024

@deby3 jedine to vidím od septembra keď bude dieťa v škôlke aby si sa ty vtedy vyspala.

sissy27
8. aug 2024

@deby3 ja som takto fungovala 3 roky - okolo 4-5 som isla spat, dcera vstavala okolo 7-8 (ale niekedy uz o 5 😅 )… ked musis tak sa to da, ale ze by som to odporucala, tak to nie. Samozrejme kazdy spanok dietata som vyuzila aj na svoj spanok a skolka bola obrovska pomoc - dieta do skolky, mama do postele. Doobeda som sa vyspala, potom rychlo navarit, uprarat atd a okolo 15:00 som isla pre dieta. Akurat teda ja som odchadzala z domu az okolo 20:00, takze ten cas po skolke som 100% venovala dietatu. Takze tebe by skolka pomohla aspon do tej 12 aby si sa vyspala a mala aj nejaky cas s dietatom.

iwesska
8. aug 2024

Nie,taku pracu by som nerobila,ktora by ma oberala o spanok.

amelie2017
8. aug 2024

Urcite nie. Ja pracujem od 16 do 24, spat idem okolo pol 2. , maly vstava o 7, 7:30 a je to na zabitie. Neviem sa dockat septembra, kedy pojde do skolky a dospim rano.

deby3
autor
8. aug 2024

Dakujem vsetkym za odpovede. Zhrniem to. Nastupit som mala az v septembri, ale musim uz v auguste na dva tyzdne. Skolka sa otvori v septembri avsak najprv adaptacne, nikdy nebolo dieta bezomna. Takze realne tam s nou mam najprv aj byt, potom bude hodinu, dve. Vraj prve mesiace max pol dna. A este je sanca, ze bude chora ako ma kazdy strasi. Muz ju nie je schopny rano sam odniest, nikdy s nou nikam sam nesiel bez toho, aby som mu dieta pripravila aj so vsetkym potrebnym. A to nehovorim, ze dieta uspavam len ja, on doteraz ani nebyval vecer doma. Neviem si predstavit ako vecer da dietatu jest, ci ho uspi a uz vobec ako bude reagovat na tieto zmeny dieta. Myslela som, ze mi v pohode daju skrateny uvazok, ale vraj taka moznost nie je. Skusim tie dva tyzdne a asi budem musiet dat vypoved. Myslela som, ze to bude v pohode po RD, ze nejake prisposobenie sa faktu, ze clovek uz nie je slobodny a ma dieta je bezne. Ale evidentne nie je.

tenerifka
8. aug 2024

@deby3 muz sa nauci, ty si sa tiez nenarodila s navodom na starostlivost o dieta.
Nie, neda sa takto fungovat, po 3 dñoch budes odpalena. Da sa to tak, ze prides o 3,30 domov, das skrabosku na oci, stuple do usi a budes plnohodnotne spat aspoñ do 11,00 h. Medzitym muz odnesie dieta do skolky bez toho, aby ta zobudili.
Inak nie, ak muz nie je schopny a ochotny z pohodlnosti prilozit ruku k starostlivosti o vlastne dieta, tak nech ta zivi, resp.si hladaj pracu v normalnom casovom horizonte

deby3
autor
8. aug 2024

@tenerifka ano, tiez som mu to povedala, lebo sa stazuje, ze uz nebude moct po veceroch chodit von. Ze staci povedat a ja budem doma a nie je problem, resp. musim najst inu pracu. on by chcel, aby som robila, ale nic sa nezmenilo a jeho to neovplynilo. Tak ako doteraz.

rozculena
8. aug 2024

. Podľa § 164 ods. 2 Zákonníka práce: „Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.“ Nárok na úpravu pracovného času sa považuje za nárok vyplývajúci z pracovného pomeru a možno ho uplatniť na súde. Zamestnávateľ nemôže odmietnuť žiadosť oprávnených subjektov, ak nemôže preukázať vážne prevádzkové dôvody, ktoré bránia zmene dĺžky alebo inej vhodnej úpravy pracovného času.

naozaj má zamestnávateľ také vážne prevádzkové dôvody,že ti nemôže upraviť pracovný čas?

tenerifka
8. aug 2024

@deby3 prosimta, a kde sa pracuje od 17 do 3? Ved to je 10 hodin x5 dni, 50 hodin v tyzdni. Zakonom je to 40 hodin

deby3
autor
8. aug 2024

@tenerifka no realne je pracovna doba od 17tej do 2hej rano. Avsak ja tam musím byt cca 30 minut skor, aby som pripravila pc (fakt to trva pozapinat vsetko, co musi bezat). A potrebujem cca 15 minut sa tam dostat. Takze o 16:15 musim odist z domu. Od 17tej proste fungujes az do druhej. Avsak al chytis zakaznika napr. 1:55, tak s kludom tam mozes stravit aj dalsiu hodku. Ono su to take povinne nadcasy. Takze to do tretej ja taky priemer (15 minut cesta + nadcas). Realne mas nadcas asi 70% dni.

deby3
autor
8. aug 2024

@rozculena pytala som sa opakovane, vraj taka moznost nie je, argumentovala som malym dietatom, problemami, ktore mozu nastat caste ocr, kedze moze byt chora a na 4 hodky by som vedela odist, ale ako matka od dietata s horuckou na noc neodídem. Vraj si mozem kludne brat ocr, ze na to mam narok. Ale skrateny cas mi nedaju.

dadis
8. aug 2024

@deby3 V praci zasadne pc nevypinam a neplatene nadcasy by som inak riesila..

eeffka
8. aug 2024

@dadis to bude nejaka herna s tajym debilnym casom, tam ked ti pride spitak/gembler toho len tak rychlo nevytlacis za dvere

letfenixa
8. aug 2024

@autorka ako sa hovorí, až sa mi nožík vo vrecku otvára, keď čítam o prístupe tvojho muža. 😤

dadis
8. aug 2024

@eeffka At&t napriklad - pracuju pre us trh.

luccija
8. aug 2024

@deby3 nie, to bude na úkor zdravia a psychiky.Po práci budeš mať ešte plnú hlavu práce aspoň ja som nevedela hneď zaspať.Doobeda sa jej nebudeš vedieť venovať ísť von, navariť a poobede budeš už unavená a čakať, že ideš do práce ešte dieťaťu jesť atď....ťažko sa ti bude odchádzať.Este, keby bola v škôlke, ale aj tak sa ráno zobudíš, lebo hluk, lebo muž niečo nebude vedieť kde je atď...
A muža kopnúť do riti, že on nebude môcť chodiť večer von ty budeš ako vyzmykany citrón a on má problém, že nemôže ísť von😂našla by som si prácu klasický na denný pracovný čas toto dlho nedáš a zlozis sa

carolynka
8. aug 2024

@deby3 ten tvoj muz by sa mal hanbit. On sa chce flakat po vonku, vlastne dieta nevie vychystat a ty mas kvoli tomu spavat tri hodiny denne? Ty si samu seba nevazis? To co je za zivot?

eeffka
8. aug 2024

@dadis ti robia z domu, aspon co viem

deby3
autor
8. aug 2024

Nadcasy su platene a povinne, proste musis odrobit do poslednej minuty a kolko vyjde nad, to ich netrapi. Pc nie len jedneho, musime ho vypnut a kazdy si ho musi zapnut. Home office som mala aj ja pred materskou, teraz ho nemozem mat, vraj mozno po par mesiacoch.