Nezamestnaná po rodičovskej

al1001
16. jún 2023

Ahojte, momentálne som na RD do 04/24. Teraz v spetembri idem v práci podpisovať výpoveď, nakoľko firma končí. Moja predstava je pokračovať na RD a po skončení RD sa nahlásiť na úrad práce ako nezamestnaná. Z čoho sa bude počítať výška podpory? Viem, že môžem požiadať o čerpanie 1-2 dovolenky, aby vznikla maximálna podpora, len si myslím že zamestnávateľ mi v tomto nevyhovie.
Ako pokračovať?
Ďakujem.

alenah31
16. jún 2023

@al1001 a prečo ideš podpisovať výpoveď? Ak firma končí nech dajú výpoveď oni tebe a nech ti vyplatia to čo ti zo zákona v takom prípade patrí. Pri výpovedi sa nič nepodpisuje. Je to jednostranný úkon.

al1001
autor
16. jún 2023

@alenah31 áno takto to bude prebiehať, firma ma ukončí s odstupným.

alenah31
16. jún 2023

@al1001 tam ale nemusím ísť. Oni dajú výpoveď, tebe vyplatia odstupné - vybavené. Ty do firmy vôbec nemusíš ísť. Preto ma to zarazilo. A kedy firma končí? Ak chceš max. podporu a ku dňu evidencie a žiadosti o podporu nebudeš mať iný príjem spätne za 730 dní - iba na 1 deň obnovené poistenie (dovolenkou) a následne Dohoda o ukončení PP = max. podpora. Však im to môže byť už jedno

daja0760
16. jún 2023

@al1001 a keby si sa na mesiac pred skoncenim firmy zamestnala, ale v podstate vycerpala dovolenku? Ty by si za marec mala pekny plat a potom aj peknu podporu.

al1001
autor
16. jún 2023

@alenah31 a môžem požiadať o ten deň dovolenky aj keď som na rodičovskom? Ja si aj tak myslím, že firma mi to neumožní a všetku dovolenku mi preplatí.

mogaa
16. jún 2023

@al1001 len v tom prípade to musí byť dohoda o rozviazaní PP a už je na firme či ti dajú aj odstupné......dohoda je o tom že sa dohodnete....ak by ti dali výpoveď oni - vtedy ti dajú aj odstupné....pri dohode nemusia....

alenah31
16. jún 2023

@mogaa firma konci....aj pri dohode ma narok na odstupne. @al1001 nie ty nebudes cerpat dovolenku pocas RD....cerpanim dovolenky sa RD ukonci. Nic nedas za opytanie - nech ta na jeden 1 prihlasia spat ako zamestnanca s tym, ze budes cerpat dovolenku a tym istym dnom aj ukoncite PP. Im to moze byt jedno - nebude ich to stat ani cent navyse, tak ci tak byvti ten den zaplatili. Na tvojom mieste by som ska do firmy a normalne im povedala preco to tak chces urobit. Mozno budes prekvapena ako tvoja uprimnost zaberie😊😊

al1001
autor
16. jún 2023

@alenah31 ďakujem za odpoveď. A na ďalší deň by som mohla pokračovať v RD? Asi to treba aj nahlásiť na úrade práce, či? Absolútne neviem ako to funguje 🥴