Nevyplatenie mzdy od zamestnávateľa

28. jún 2021

Ako by ste riešili keby vás pol roka naťahovali a nedali vam peniaze ktoré máte poctivo odrobene a pol roka len klamu a klamu? Ak nepomáha ani výzva na vyplatenie mzdy a po sudoch behať nechcem keďže to by trvalo veľmi dlho. Čo robiť? Inšpektorát prace mi v tomto nejako pomôže ? Alebo policajti? Či čo už mám robiť. Ďakujem

surama
28. jún 2021

Asi ta sklamem, ale svokor bol v rovnakej situacii. Daval to s kolegami kade-tade na sud a vies, ako to dopadlo? Peniaze uz neuvidi, lebo jeho teraz uz byvaly zamestnavatel ten sud vyhral. V den vyplacanie miezd nemal na ucte peniaze, z ktorych by mohol zamestnancov vyplatit, a teda nemal z coho. A sud vobec nepozeral na to, ze zamestnavatel mal peniaze aj pred vyplatnym terminom, aj po....a ze sa majitelka vyvaza na drahych autach. Oficiálne tie peniaze nemala. Svokor si potom nasiel novu pracu a zmieril sa s tym,ze peniaze uz neuvidi.

autor
28. jún 2021

@surama 😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫

elizabet173
28. jún 2021

Bolo by ideálne, keby vás bolo viac a spojili ste sa. Určite by som sa obrátila na inšpektorát práce. Pozri aj tu https://www.ip.gov.sk/ako-postupovat-vo-veci-ne...

minesasubu
28. jún 2021

aj mne sa to stalo , ale zamestnávateľ doplatil niečo ešte mne a kolegom dlží za november, december a gastro lístky už je to skoro rok nevyplatené avšak ja som sa už radila s právnikom je to dosť dlhý proces pokiaľ si chceš nárokovať niečo čo ti právom patrí bohužiaľ zákon je v tomto dosť naprd
kde pracuješ ? ja som si napríklad zobrala pár vecí z práce ako náhradu 🙂

nafka0483
28. jún 2021

Obrat sa na inspektorat prace a tak isto na sud, predtym este posli poslednu predzalobnu vyzvu. Neviem ako sa chces domoct svojich penazi, ked sa sudit nechces. Tak potom len plac, ze ta obabrali.

zalka
28. jún 2021

@surama svokor dával trestné oznámenie?
Prečo neskúsili dať na zamestnávateľa návrh na vyhlásenie konkurzu. Neviem čit o pôjde zobraziť file:///C:/Users/Dell/Downloads/04.+Uspokojovanie+narokov+z+garancneho+poistenia.pdf a potom by mohli riešiť cez SP a garančné poistenie náhradu mzdy.
Stačí návrh na konkurz sa mi marí dať , zamestnávateľovi zablokujú účty prebehne súd. Ale SP vyplatí náhradu mzdy, a tie si potom bude nárokovať od zamestnávateľa.

Mnohí zamestnanci sa v súčasnosti dostávajú do nepriaznivej finančnej situácie,
pretože pracujú pre zamestnávateľa, ktorý má finančné problémy. Následkom je
oneskorené vyplácanie výplaty, prípadne jej nevyplácanie počas niekoľkých mesiacov.
Ako pomoc takýmto zamestnancom existuje možnosť uplatniť si nárok z garančného
poistenia, do ktorého je povinný prispievať zamestnávateľ.
Na to je však potrebné, aby bol zamestnávateľ považovaný za platobne
neschopného aj z pohľadu garančného poistenia. Takáto platobná neschopnosť vzniká
doručením návrhu na vyhlásenie konkurzu na zamestnávateľa na príslušný konkurzný
súd. Osobitným prípadom vzniku platobnej neschopnosti je zmena prebiehajúcej
reštrukturalizácie na konkurzné konanie, vtedy platobná neschopnosť vzniká dňom
vydania uznesenia súdu. Treba teda prízvukovať, že samotný fakt nevyplácania
mzdových nárokov ešte nezakladá platobnú neschopnosť zamestnávateľa a teda ani
právo požadovať dávku garančného poistenia.

A tiež ešte môže skúsiť aj s kolegami ísť za právnikom, a požiadať o podanie návrhu na vydanie platobného rozkazu ... https://ficek.sk/ako-podat-navrh-na-vydanie-pla...
aj toto je síce na dlhé lakte, ale naozaj by som nehádzala flintu do žita.

surama
29. jún 2021

@zalka Ahoj, dakujem za info, posuniem svokrovi. Detaily neviem, co vsetko riesili a neriesili, ale taha sa to uz myslim, ze cez 3 roky. Davali spolu s kolegami trestne oznamenia, maju na to pravnika, riesilo sa to aj v telke, sudy boli, ale ten byvaly zamestnavatel z toho stale vychadza ako vitaz a oni peniaze stale nevidia. Majitel tam uz popredaval vsetky stroje. Ta hala, v ktorej pracovali je uz prazdna. Kazdopadne dakujem za info, opytam sa svokra, aka je tam situacia, lebo fakt momentalne detaily neviem.

zalka
29. jún 2021

@surama no budem držať palec, lebo je čudné že nič nevedia vymôcť ... ako i zamestnanec môže dať návrh na konkurz zamestnávateľa a dostať peniaze zo SP možno nie všetky ale aj časť je viac ako nula.