Nevyplatenie mzdy

lusy558
21. sep 2016

Dobrý deň neviem ci to sem patrí ale skúsim sa spýtať...priateľovi je bývali zamestnávateľ dlžný peniaze nevyplatíe mzdy, nezdvihala mobil, nereaguje na smsky ani na emaily.najde sa tu nejaký poradca čo vie v takomto prípade postupovať?? Za každú odpoveď ďakujem

timea7
21. sep 2016

@lusy558 mal pracovnú zmluvu?

lusy558
autor
21. sep 2016

@timea7 samozrejme

ovaaa
21. sep 2016

- kontaktovať inšpektorát práce
- doporučeným listom vyzvať zamestnávateľa na vyplatenie dlžnej sumy v určitej lehote
- ak na výzvu nezareaguje, nasledovať by mala výzva pred podaním žaloby, ktorú treba zaslať tiež doporučeným listom.
V predžalobnej výzve treba zamestnávateľa upozorniť jednak na podanie trestného oznámenia, ďalej na podanie návrhu na vydanie platobného rozkazu, a tiež na podanie podnetu, ktorý budú adresovať na inšpektorát práce.
- Ak ani na túto výzvu zamestnávateľ nereaguje, nasledovať by malo trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy, Súčasne treba podať návrh na okresný súd v mieste bydliska alebo sídla dlžníka o vydanie platobného rozkazu.

ovaaa
21. sep 2016

Pozri si inspektorat prace Trencin su tam vsetky vzory toho co som pisala

tajomna21
22. sep 2016

@lusy558 suhlasim s ovaaa ... az na to, ze osbne by som ho vyzvala len raz, tu predzalobnu vyzvu by som uz neriesila ... ak sa rozhodnes podat navrh na platobny rozkaz, treba si v nom uplatnit istinu (nevyplatena mzda) + uroky z omeškania 5,05% rocne + sudny poplatok 6% z istiny ... odporucam poplatok zaplatit hned + navrh podat aj na predpisom tlacive ... vtedy sud o navrhu rozhodne do 10 pracovnych dni ... potom ak nepoda zamestnavatel odpor a nezaplati, treba oslovit exekutora