Neviete o práci v Rakúsku?

monika811995
19. mar 2021

Ahojte prosím ak by niekto vedel o práci v rakúsku okolie kittsee a kľudne aj viedeň prosím vás napíšte mi do správy ideme bývať do kittsee a môj muž si súrne hľadá prácu ja som na materskej .
Veľmi pekne vám vopred ďakujem za odpoveď🙂

osky
19. mar 2021

@monika811995 musis napisat konkretnejsie.
Ake ma vzdelanie,prax,vek,jazykove znalosti.
Co by chcel robit

stefi_k
20. mar 2021

https://jobroom.ams.or.at/jobsuche/FreieSuche.jsp
V Kittsee toho vela neponukaju momentalne, ale kedže nepišeš nič konkretne tak asi tažko niečo poradiť.

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 to fakt idete bývať do at bez toho, aby mal muž prácu? Istú prácu? Teraz???? Tak už isto mate po riešené ako budete riešiť cudzinecku políciu, kde sa predkladá potvrdenie o zamestnaní, výplate pásky a tak. Isto ste nachystani meniť spz, respektíve kúpiť auto na at spz,a veľa iného. Všade je kríza a kopec nezamestnych.... Aši si si vedomá, že kitsee je dosť bombardovanie rakúskou políciou, čo sa ani nečudujem na druhej strane. Pokiaľ tvoj muž nema špeciálnu kvalifikáciu a top nemčinu, by som sa dosť bála. Prídavky a tak sa tiež vybavujú na dlhé lakte. Nuž, veľa zdaru.

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 ďalšia vec je, že at nemá rodičovský do troch rokov a Sk vám zastaví dávky, prídavky budú na dlhé lakte bez príjmu, niekedy to trvá aj vyše roka a to aj so zamestnanim... V rakúsku sa nedá odrbkavat a všetko musí byt tip top, na všetko papiere a doklady. Náklady sú podstatne vyššie. A určite nemôžete prísť a hneď čakať dávky a príspevky. A tobôž teraz. Takže treba rýchlo tu prácu. Inak poväčšine sa to robí tak, že najprv práca istá a potom sťahovanie a teda teraz v tomto čase... Nuž držím palce

number19
20. mar 2021

@maciatkolulu Absolutny suhlas.

@monika811995
Nikto v AT tvojmu muzovi pracu nenajde. Nie je totiz tazke robit, ale hlavne si tu pracu najst. A to si musi tvoj muz sam. (A to nie len v AT,DE,Ch, ale vsade).
Keby to bolo take lahke, ze kazdy napise na Kona a ma pracu v zahranici, tak uz je polka SK vysidlena. 🙂
My sme nikdy nikam nepresidlili bez toho aby jeden z nas uz nemal ponuku na job. A to sme boli bez dietata a bez korony!
Ale mozno vy mate nejaku rezervu/zabezpeku? Vela si nenapisala...

monika811995
autor
20. mar 2021

@number19 áno presne tak aj rezervu ale aj 3 roboty už kde ma prist ale hľadáme ďalej ak tam to nevide nebudeme teraz stresovat ale pôjde do ďalších chápeš nechceme už ked tam dôjdeme že bude bez práce

monika811995
autor
20. mar 2021

@maciatkolulu to vám bývanie už máme vybavené práce tam ma 3 vybavené ale ja som taká čo ak nevide tak nech nestresujeme ale ide ďalej na prídavky vieme jak to chodí máme tam známych styk nám všetkým pomôžu ja len som chcela typ na prácu diky

monika811995
autor
20. mar 2021

@maciatkolulu naše auto ked tam pôjdeme napíšeme na známych v ba takže tiež neni problém vybavovacky nerieste to som písala že máme všetko postarané len prácu som chcela typ dik

number19
20. mar 2021

@monika811995 Tak potom OK, ak uz ma istu robotu.
Stale si asi nenapisala v akom obore sa tvoj muz pohybuje, tak neviem ci sa niekto s niecim vytasi...

monika811995
autor
20. mar 2021

@number19 jaaaj a ty máš skúsenosti ? Napríklad môj muž ma 2 dohodnute práce v kuchyni nevadí im že bude aj anglický ale aj arabský rozprávať ale ked pôjde do práce tak im povedal že chce aby na neho len nemecký rozprávali že aby sa naučil so všetkým súhlasili no a tretiu ma dohodnutú vo viedni a tam isto mu povedali že to vôbec nevadí že sa na začiatok dorozumieva 3 rečami mal asi stastie .ale hneď kde vošiel ho neodbili chvála bohu . No tu na slovensku bol tlmočník ale pre líbyu a šofér potom kuriér a potom automobilový priemysel ale kľudne aj upratovac pomocné práce v kuchyni na začiatok aby sa naučil komunikativne nemecký dúfam že nebude problém a máme zatiaľ 3 šance uvidíme ked teda neviete dať niake typ tak nič diky

monika811995
autor
20. mar 2021

No takto aby sme si to upresnili ja som chcela len radu a to do súkromnej správy nechcela som vás tu nahnevat . A takisto do neznáma nejdeme vieme ako to je na úradoch stym nepotrebujeme radu len jediné čo som chcela typ na prácu ale vidím že som vás tu len vytočila ale aj tak ďakujem ahojte

monika811995
autor
20. mar 2021

No takto aby sme si to upresnili ja som chcela len radu a to do súkromnej správy nechcela som vás tu nahnevat . A takisto do neznáma nejdeme vieme ako to je na úradoch stym nepotrebujeme radu len jediné čo som chcela typ na prácu ale vidím že som vás tu len vytočila ale aj tak ďakujem ahojte

number19
20. mar 2021

@monika811995 Mam skusenosti, zijem v zahranici uz 15 rokov, tak asi aj ano. Pracujem ale v uplne inom obore, takze pomoct sa mi neda. Kazdopadne vela stastia. A mna si nevytocila a dufam, ze ja teba tiez nie. Pa.

elizabet173
20. mar 2021

@monika811995 nikoho si predsa nenahnevala, snažili sa ti tu pomôcť, keď si v úvodnom príspevku písala, že súrne hľadáš prácu pre muža, tak ti len skúsenejšie napísali, že to je v terajšej dobe zložité, že vybavenie čohokoľvek trvá dlho, to je všetko

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 nuž auto na známych vám absolútne nepomôže keď bude parkovať viac ako pár týždňov v AT... Tomu ver, že už veľa Slovákov zahucalo na tom, na babku, dedka a tak a pokuta bola prevysoká. Vidím, že nemáš veľmi predstavu, čo vás čaká, takže opäť len veľa zdaru, teraz sú ešte ostrazitejsi, keďže nepotrebujú ďalších a ďalších na podporach a podobne.
V kuchyni? A v akej? Kde ho zobrali, keď je gastro stále zatvorené???? Akože toto sa mi nechce veriť. Gastro neisté, že či otvoria terasy od 27... A to sa po vracajú, ti co boli. Ale fajn, tak máš vystarano na 3,ci 4 miestach sa robiť nedá. Tak keď ma iste, nechápem zmyslu témy. A najmä keď máte toľko známych, ktorí vám všetko už kompetentné vysvetlili a pomôžu. Pozri iné sú reči a ona realita. Sk spz opakovane zaparkovana v AT a kitsee 😂😂😂😂na známych napísaná, nuž pevné nervy

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 ježiš, on nevie ani nemecký!!? No výborne. Ú manžela v práce NESMU rozprávať MutterSprache, ani medzi sebou...

elizabet173
20. mar 2021

@maciatkolulu tiež tomu neverím, mám pocit, že si to predstavujú ako Hurvínek válku, moji príbuzní žili roky v zahraničí, nie síce v Rakúsku, ale je to myslím podobné a viem, čo tomu všetko predchádzalo a to tam muž vyhral konkurz, jazyk samozrejme perfektne ovládal, takže prácu mal istú a ubytovanie mu hľadala firma. Keby mal tri práce až také strašne isté (to mi povedz, KTO by v dnešnej dobe držal miesto cudzincovi, bez znalosti jazyka, keď majú dosť svojich bez práce a v gastronómii zvlášť), tak nehľadá štvrtú. A k tomu auto sa radšej ani nevyjadrujem.

maciatkolulu
20. mar 2021

@elizabet173 ja tu bývam, muža mal rok na Kurzarbeit, každý okolo bud ams, alebo Kurzarbeit, všetko gastro a letisko... A túto dostane 3 práce bez znalosti nemčiny v gastre.... Pre mňa úplná scien fiction. S autami viem presne ako to chodí a akí sú policajti, ich nezaujíma, tehotná, s deckami vyrubia pokutu a hotovo, možno dajú na splátky. Rakúsko uz ma dosť slovenských vymyselnikov.
@monika811995 akože nechcem byť zlá, ale prečo keď chceš rakúske prídavky, rakúsky plat, si nedáš aj podľa ich pravidiel rakúsku spz? Jaaaj, to je už náročnejšie, drahšie, takže cesty drat Rakúšanom je ôk, ale už platiť nie, ale oni, nech ti dajú prácu, prídavky a výhody, úprimne nečudujem sa im ani trochu....

elizabet173
20. mar 2021

@maciatkolulu ja len obdivujem odvahu niektorých ľudí. Ako som písala o tom rodinnom príslušníkovi, bol tam na konkurze, vyhral, dali mu určitú časovú lehotu na rozmyslenie, firma mu riešila ubytovanie na prvé mesiace, pomohla vybaviť všetko okolo pobytu, on odišiel, pripravil tam pôdu preto, aby sa tam presťahovala manželka, zohnal byt, deti ešte nemali. To o korone nikto nechyroval. Ale ísť naslepo v terajšej dobe....už pred časom zakladateľky zisťovala, ako je to s podporou v AT. No teraz, keď má každý štát výdavky na kompenzáciu jak delo, potrebuje prisťahovalcov, ktorí budú natŕčať ruku...tiež mi to pripadá ako scien fiction

luccija
20. mar 2021

@monika811995 skús čokoládovna Hauswirth Kittsee

monika811995
autor
20. mar 2021

@maciatkolulu diky diky bývajú tam a majú to tak a všetko je v poriadku a dlhé roky myslím špz a prácu si asi tiež nepochopila že hľadáme typ na prácu do zálohy ale ok no a predstáv si že v hainburgu sú otvorené nie su to terasove reštaurácie 😉

maciatkolulu
20. mar 2021

@elizabet173 mne je len ľúto, že potom všetkých Slovákov hádžu do jedného vreca... Pretože ešte tam ani nie sú, ale vedia, že auto napíšu na známych... Keď chcem s vlkmi žiť, musím s nimi vyt. Nie je to kóšer. Ale tam už sa o nich postarajú o to nemám boja a najmä kitsee, tam tých Rakúšanov Rakúšanov ľutujem, mame známu co robila burgermaistrovi sekretárku, žije v AT už 50 rokov a ze neuveriteľné co začalo nie s prvými Slovákmi, ale neskôr. Obchádzať nariadenia, stavať kde sa nesmie, pchanie úplatkov, arogancia. Nerozumiem tomu, prečo to tak, či to má slovak v sebe, že odrb kde sa dá a vytaz co sa da, ideál, keď nemusíš robiť nič a prachy sa sypú... Ale tak v AT sa veľa ľudí popalilo a akože oni nemajú problém s vystahivanim, exekúciou a tak. To už žiaľ veľa ľudí nevidí, vidí prídavky, príspevky...

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 nehovor, pôjdem ti to po fotiť, že nie nie sú, dám si tu námahu, teraz mi to je jasne, ze nevieš nič... 😂😂😂Keď sa mi vráti muž, urobíme si výlet...

number19
20. mar 2021

@luccija No neviem, som to chekla:
Leider haben wir derzeit keine offenen Stellen.
https://www.chocolate-austria.com/ueber-uns/kar...
A ak by aj podla mna mali, tak asi skor pre vlastnych...

Som pozrela dalej, ale vsetko v nemcine (ja som ale tieto stranky nidky nepouzila, tak neviem ich kredibilitu):
https://at.indeed.com/Jobs-Kittsee,-B
https://www.jobs.at/j/-/kittsee.

Ako gastronomia a hotelierstvo v dnesnej dobe ... neviem (3 pracovne ponuky?)

leeo
20. mar 2021

@monika811995 ono toto je zenske forum a zeny radi vsetko rozpitvavaju, takze tu malo kedy dostanes konkretnu odpoved. 😂

monika811995
autor
20. mar 2021

O čo ti ide? Ja tu riešim tému práce a ty my tu vypravas o aute a prídavkoch? Hovorím že všetky úradné veci a tak máme postarané tak nechápem o čo u ide nevieš poradiť tak nepíš na to čo sa nepytam 👍ty si to mala asi veľmi ťažké ľutujem ta

pragmaticka
20. mar 2021

Ja sa vám ani nečudujem, ze utekajte z toho slovakistanu. Začiatky budú ťažké ale budúcnosť pre deti a váš určite istejsia. Tie negatívne komentáre si nevšímaj. Tie ŠPZ sú blbosť. To ste si pekne mali nahlásiť na rakúske a zmieriť sa s tým ze dlhšie na svk teraz nepojdete. Držím palce! Ľudia sa vám čudujú, ja sa zase cudujem tým co na svk zostávajú.

number19
20. mar 2021

@leeo
Neviem aku konkretnu odpoved v tomto pripade mas na mysli.
Ze jej muzovi niekto najde robotu?

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 pozri mňa nemusíš o ničom presviedčať, ja tu žijem už dosť dlho, viem ako to tu funguje... Viem aká je momentálna situácia a je dosť blbá, každý sa trase o prácu aj rakúšania, čo sa teda až tak nevrhali do roboty. Viem aké to je na úradoch, škôlky, školy. Ale keď máte všetko po riešené, tak je to fajn, predpokladám, že aspoň ty teda vieš dobre nemecký, aby si vedela reagovať na listy, predvolanie, školy, škôlky. Nuž a na záver iba veľa šťastia. A never tomu, že vám bude stáť za zadkom stále ktosi, lebo vybavovaciek tu máš habadej. A ako som pozerala na rodičak tiež uu nemáš nárok a na sk ti pozastavia. Pretože nebudeš môcť mať prídavky z at a rodičak z sk, keď ho budeš poberať naďalej, budeš musieť zaplatiť spätne. Ale toto všetko už vieš asi.

maciatkolulu
20. mar 2021

@monika811995 nemala, praveze nemala, nemusíš ma ľutovať ja dokonca si predstav, nerobím, ani ne behám po úradoch práce, som pripoistena na manžela. A keď som ti napísala, že ti v kľude po fotím zatvorené restiky, terasy, tak si sa nejako rozcertila.😂Inak nechápem, keď ma niekto 3 práce, načo 4...