Ahojte, potrebujem radu ako by ste sa zachovali na mojom mieste. Buduci tyzden by som mala nastupit do novej prace no zaroven som este vo vyberovom konani v druhej firme, kde mam zajtra online pohovor a je to druhe kolo. Praca do ktorej mam nastupit je v hlavnom meste a ta druha je v Trnave a vzdialenostou by mi viac vyhovovala, kedze budeme byvat blizko. Len je tam problem ze o tejto pozicii som sa dozvedela po znamosti a ta firma este momentalne nehlada cloveka do TT (najneskor mozno o mesiac alebo aj dva) a to ja nemozem cakat dalsi mesiac bez prace. Praca v BA sa mi celkom paci aj to vyzera na super kolektiv a bolo by mi luto z toho teraz vycuvat ked som aj na pohovore mala o tuto pracu velky zaujem. Ako by ste sa zachovali na zajtrajsom pohovore? Mam spomenut ze nastupujem do inej prace? Dakujem za vsetky rady 🙂
Nie, na pohovore do TT nehovor, že nastupuješ do inej práce. To nie je ich problém. Nastúp do práce v BA. Budeš mať 3 mesiace skúšobnú dobu, kedy môžeš odísť zo dňa na deň, ak by ti to druhé miesto v TT ponúkli. Ak ti ho ponúknu až neskôr, tak dáš výpoveď, prvý rok bude mesačná - v práci v TT na teba ten mesiac počkajú ak sú seriózni. I tak mi nedá nenapísať - potrebuješ prácu, máš ju a riešiš či do nej nastúpiť kvôli pohovoru, kde vlastne asi ani nikoho nehľadajú, len vďaka známosti s tebou robia pohovor. To postráda logiku. Takže ozaj neodporúčam hovoriť to.
"ja nemozem cakat dalsi mesiac bez prace"
Ak clovek nemoze cakat ani mesiac bez prace tak myslim ze je otazka prudko hypoteticka, kedze proste musis vziat hocico prve, kde Ta vezmu. A uz uvidis ako dalej. Zatial nikam necuvaj, kym nemas kam. Nic nie si povinna hovorit druhym. 🤷 Ci?
v práci v ba budeš mať skúšobnú dobu keď budeš môcť odísť bez udania dôvodu...
Ja som bola v rovnakej situácii ako ty. Bola som na pohovore do práce, kde som chcela veľmi ísť. Nástup o mesiac neskôr. Druhú prácu som už mala istú a mala som tam nastúpiť o týždeň. Na tomto pohovore som im o tejto skutočnosti povedala, s tým že by som veľmi rada nastúpila ku nim a nie do tej druhej práce ak by ma zobrali. Preto aj výsledok potrebujem vedieť skôr ako o týždeň, až nezavádzam HR v druhej firme. Boli veľmi milí a prekvapení mojou úprimnosťou, že sa to len tak nevidí. O 3 dni mi zavolali že sa pre mňa rozhodli. Tak som bola ešte mesiac doma a neľutujem. Nemusela som začínať niekde kde by som aj tak po mesiaci skončila, užila som si ešte zvyšný čas doma. Je to inak strávené obdobie (bola som na platenej podpore) keď sa už nemusím báť o prácu. Robím tu už niekoľko mesiacov a som veľmi spokojná.
@colsami ja som momentalne od skoncenia VŠ doma, cize mozem cakat (co nechcem lebo uz som doma pol roka a stacilo mi a myslim ze pracovat by som uz mala) ale zaroven nemozem cakat lebo sa chcem posunut niekam dalej, osamostatnit sa… Bolo to myslene skor takto
@melanta hladaju, len asi postupne. Momentalne hladaju do ineho mesta, ktore mne nevyhovuje 🙂 a pohovor nerobili so mnou len kvoli znamosti lebo personalistka o tom ani nevedela ze to od niekoho mam
Kym nemas PODPISANU ZMLUVU v druhej praci, nastup do prvej. Ta druha je stale len holub na streche. Nemusis nikomu nic hovorit, mozno by si dopadla ako sa pise vyssie, no na druhej strane ked budu vyberat z viacerych si povedia - vsak ty pracu mas, tak dajme pracu tomu, kto ju nema. To nikdy nevies. Aby si nakoniec nemala z dvoch prac ani jednu, lebo do prvej nenastupis a do druhej ta nezoberu. Skusobna doba je presne na to, aby ste sa so zamtelom, pracou, kolegovcami spoznali, vyskusali sa navzajom. Oni stale mozu po tebe ponuknut pracu druhemu kandidatovi.
Nad cim vahas? Chod do prace v ba.
Trnava je pofiderna neista a mozes to tam skusit neskor ked sa ti velmi v ba nebude pacit
Okej, si po škole, čiže nemáš pracovné skúsenosti. Takže vysvetlíme - prijmi prácu v BA. Tú máš istú, potrebuješ prácu a potrebuješ získavať čím skôr prax. Pri klasickom pracovnom pomere máš zo zákona 3 mesačnú skúšobnú dobu (ak sa v pracovnej zmluve nedohodnete inak). Skúšobná doba znamená, že ty aj zamestnávateľ môžete počas tých 3 mesiacoch kedykoľvek prísť a bez udania dôvodu ukončiť zo dňa na deň pracovný pomer. Čiže - ak v priebehu týchto 3 mesiacov si nájdeš iný job, tak proste odídeš a nastúpiš inde.
Ak príde nový job až po uplynutí skúšobnej doby, tak v práci máš 2 možnosti:
- požiadať o ukončenie dohodou k termínu, ako chceš - keďže je to dohoda, musí súhlasiť aj zamestnávateľ, povinnosť súhlasiť nemá
- ak nebude zamestnávateľ súhlasiť s dohodou, dáš výpoveď. V tomto prípade ti bude plynúť výpovedná doba, počas ktorej ešte pracuješ u pôvodného zamestnávateľa. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa ďalšieho mesiaca (čiže ak dáš výpoveď 12.11., začne plynúť od 1.12-) a dĺžka výpodnej doby je mesiac v priebehu prvého roka pracovného pomeru (čiže ak by si dala výpoveď 12.11. doba začne plynúť od 1.12. a pomer skončí 31.12. a do novej práce môžeš nastúpiť 1.1.)
V každej serióznej práci na človeka počkajú, ak musí vydržať výpovednú dobu. Takže nový job rieš až keď budeš mať podpísanú pracovnú zmluvu na ten nový job. Kým riešiš iba pohovor a nemáš dohodnuté podpísanie pracovnej zmluvy alebo aspoň akceptačný list, tak to je iba niečo imaginárne.
Rozhodovanie este tazsie, ozvali sa mi z ponuky kde ma asi pred mesiacom nevzali 😀 teraz uz vobec neviem
Máš 2 možnosti rozhodovania:
1. Daj si na papier za každý job výhody a nevýhody (lokalita, pracovné prostredie, prax do budúcna, mzda, iné benefity) a rozhodni sa podľa rozumu, čo vychádza lepšie.
2. Rozhodni sa podľa intuície, čo ti hovorí tá.
Ja som typ dva, rozhodujem sa pocitovo a vychádza mi to. Pár krát som urobila rozhodnutie rozumovo a nebolo to ono. A niekto to má opačne. Ty sa rozhodni, čo tebe je bližšie, aký typ rozhodovania.
Ozvali sa ti či ťa prijali? Lebo to je sakra rozdiel
@modrykonik33 pani co mala nastupit nenastupila, tak mi volala ci mam stale zaujem
samozrejme ze chod robit do BA, nemozes istu pracu odmietnut kvoli neistej.
Ako ti pisali vyssie, ak by sa naskytla Trnava, mozes odist zo dna na den v skusobke.
dakujem za rady nakoniec som vzala tu ponuku z ktorej sa mi vcera ozvali 🙂
Ešte vás do tej druhej ani nevzali. Dôležité je, ktorá je zaujímavejšia, bude viac baviť. Určite je výhoda, keď sa človek nemusí nikam trepať, ale dôležitejšia je asi povaha samotnej práce a plat...pri cestovaní treba rátať s viac času na cestovanie a viac peňazí na dopravu. Ak máte podmienku TT a nástup hneď, normálne by som im to povedala, že potrebujete nastúpiť a hľadáte TT, ak je to dôležité. Ale hlavne by vás museli najprv chcieť prijať, ešte idete len na druhé kolo.
nespomenula naco, este nevies ako sa ti bude pacit v prvej a ci ta do tej druhej vezmu a vobec kedy