Neuvážený krok - možnosť odchodu do dôchodku po 40 rokoch

8. dec 2023

Ja neviem, všade čítam, že nebude dosť pekárov, vodičov a podobne kvôli odchodu ľudí do dôchodku po 40 rokoch. Ako mohli poslanci schváliť také niečo a neuvedomiť si dôsledky, že je pracovnej sily málo a bude menej? O záťaži na štátny rozpočet ani nevravím. Treba si uvedomiť, že tam nejde o 40 reálne odpracovaných rokov a teda do takého dôchodku môže ísť aj 55 ročný človek, čo mal ešte 9 rokov pracovať. Lebo tým starším sa do odpracovaných rokov počíta učňovka, vojna, rodičovská dovolenka, evidencia na úrade práce a podobne.

viestta
8. dec 2023

Ked odrobis 40 rokov z toho 30 pri konvertore na oceliarni, potom sa ozvi. Moj stryko toto ma za sebou a je rad, ze tam nemusi robit dalsich 9 rokov. O tom aky je jeho zdravotny stav sa ani nebudem zmienovat.

letmebe8
8. dec 2023

No podľa mňa si človek, ktorý sa tu zdieral 40 rokov zaslúži ísť do dôchodku, ak je mu to umožnené. Inak evidencia na UP sa neráta do odpracovaných rokov. A dám iný príklad: Je fér aby človek ktorý išiel pracovať až po VŠ (tj v 24 rokoch) išiel do dôchodku v rovnakom čase ako človek ktorý šiel pracovať v 19 a sú rovnaký ročník? Inak pracovnej sily by bolo dosť keby začali pracovať konečne tí čo sa im najviac nechce - neprispôsobivý občania a taký čo iba využívajú sociálny systém.

autor
8. dec 2023

@letmebe8 do roku 2004 sa rátala do odpracovaných rokov evidencia na úrade práce

letmebe8
8. dec 2023

To som nevedela, ďakujem za info.

pralinka25
8. dec 2023

vsak sa stale place kolko je ludi co si nevedia najst zamestnanie. minule tu bola tema ako stari beru miesta mladim. ani tak dobre ani tak.
problem je to ze mladi ludia nie su zvyknuti pracovat tak ako stari. ze sa im nechce a ze chcu viac penazi ako ti co tam tych 40 rokov makali za par supiek. mozu sa vsetci ti mladi perspektivni a nezamestnani ukazat. pracovnej sili je dost len praca nie je asi to co by chceli.

stanulienkat
8. dec 2023

To sa naozaj rátalo do odpracovaných rokov, keď niekto bol nezamestnaný??? To je úplne choré v tomto štáte. Podľa mňa tam nemá byť zarátane ani to, keď niekto študoval na vysokej škole, alebo bol 15 rokov na materskej dovolenke. Je to úplne zcestné. Odpracované roky by mali byť naozaj len odpracované. A ten skorší odchod do dôchodku bol tiež zlý nápad, pretože pri dnešnom veku dožitia (bezne do 90 rokov), ľudia reálne čerpajú zo štátnej kasy peniaze napríklad 50 rokov a odpracovaných majú 35. Proste je tam nepomer a čísla a financie nepustia. A teraz keď Fico opäť zredukuje financie v druhom pilieri, je reálne, že aj žiadne dôchodky o 20 rokov nemusime dostať. Uvidíme aký dopad to bude mať na pracovnom trhu. Mnoho ľudí kuvíka, že v hladových dolinách nemajú prácu. Možno ju konečne budú mať, aj keď si myslím, že v dnešnej dobe je práce habadej.
Na druhej strane sa tým žiadateľom nečudujem. Ak je to výhodné pre nich a majú 40 rokov odrobených, boli by hlúpi nevyužiť to.

katy084
8. dec 2023

@viestta presne tak...veľký rozdiel je,kde ten človek pracoval...

hellwant
8. dec 2023

Autorka mylis sa, rata sa tam iba ucnovka, ina skola nie, lebo tam kedysi brali plat za prax, ci take nieco. Tato 40 je praveze podmienena realnym odpracovanim. Nerata sa skola ani urad prace a neviem ako to je s materskou.
Mylis si to s tym druhym typom. Co odides 2 roky pred dôchodkom, ci ako to je.

pralinka25
8. dec 2023

@stanulienkat lenze nie je zamestnanie ako zamestnanie. 70 rocny sofer autobusu na dialkovej linke. sadla by si si? 68 roscny strechar co sa ma liepat po strechach. chcela by si aby to robil tvoj otec kory ma mozno kopec zdravotnych problemov? uz aj 65 rocna ucitelka je uplny nonsens pretoze skratka nejde s dobou, nema taku trpezlivost ani ochotu na rozne invencie.
70 rocny neurochirug, 66 rocny rusnovodic..... mohli by sme pokracovat. a je strasne vela fyzicky tazkych a narocnych prac ktore taky statry clovek uz nevladze vykonavat. v maloktorej profesii je mozne byt donekonecna.

autor
8. dec 2023

@viestta Len uznaj pragmaticky bez emocií, že je to veľký zásah a zlý do fungovania štátu. ak je niekto prípad, že nevládze už, makal ťažko fyzicky celý život, skôr by sa to malo posudzovať individuálne. Ide kopa ľudí čo vládze, len preto, že načo majú robiť ak nemusia? A po čase sa budú doma nudiť a zamestnajú sa niekde a kedže majú obmedzený aj zárobok na tuším 200 eur v hrubom popri tomto dôchodku tak požiadajú zamestnávateľa, že na papieri budú mať stovku a zarobia reálne 700 a podnikateľ rád, že ušetrí na odvodoch a zase bude prekvitať čierna práca.

veselo_neveselo
8. dec 2023

A okrem toho pracovnej sily nie je malo.
Namiesto toho, aby sme sucasnych skoro dochodcov drzali v praci do 70, je treba aj vychovavat mladych, aby ich mohli zastupit.

mogaa
8. dec 2023

Máš mylné informácie, do tých 40rokov sa počíta len učňovka a odpracované roky, teda vojna a RD len v prípade ak trval PP a úrad práce sa do tých 40rokov nepočíta, len reálna doba kedy trval PP a učňovka....pri niektorých profesiách je nereálne v relatívne dobrom zdraví sa dožiť dôchodku teda tak ako je to nastavené teraz čiže 64 a vyššie.....čo myslíš ktorá žienka čo pracuje v automobilke sa tých 64rokov dožije bez zdravotných ťažkostí? ani jedna, ak pracuje vo výrobe a robí ťažkú manuálnu prácu....

zmrzlinka2021
8. dec 2023

No v prvom rade opat sa "vydrbka" s tymi dôchodcami - takto sa to robí uplne bezne a dochodcovia sú najlepšie terce. Velmi rýchlo ich zmanipulujes a odzubeš 😉

-najprv im dás výhodu, ktorá niečo štát stojí
- potom zistís (nie, ty to vlastne vopred vies, len to ako správny populista neprezentujes), ze to niečo stojí a vlastne v tomto prípade, ze uz nemá kto tie sluzby poskytovať a ty más málo imigrantov z tretích krajín
- takže zvýšiš dane, odvody, zavedieš milion pät poplatkov, zosekáš platby v štáte, napr. v zdravotníctve, v sociálnych sluzbách, platby pre obce/mesta/vuc atd
- odrázka vyššie sposobí RAST INFLACIE VO VSETKOM
- a ten chudák, čo si ho odrbala, si to zaplatí 😉

Ekonomika je krásna, preto som ju studovala - más Akciu A a na to Reakciu B a platí v tomto smere pravidlo "najviac si to odseru práve tí najbiednejší" 🙂 A Robert to vie a on si to uzíva 😀

stanulienkat
8. dec 2023

Samozrejme, že ak je takáto veľká zodpovednosť, tak až do takého vysokého veku nie. Ale mne pripadá úplne normálny návrh ísť do dôchodku v 62-64 rokoch. Zober si ako sa zlepšila kvalita života a dnes sú šesťdesiatnici aktívni, šarmantni, moderni s dobou idúci ľudia za socializmu vyzerali 40 ročné ženy s brčkavou trvalou, ako zrobené dôchodkyne. Dnes sú šesťdesiatnici aktívni, športujú, cestujú... Nie ako voľakedy-otravení ľudia, co sedeli doma pred televízorom a strážili vnúčatá. Ale zas na druhú stranu viem, že sa treba brať do úvahy aj to, akú prácu tí ľudia vykonávali celý život. Nie je práca ako práca. Je rozdiel sedieť v kancelárii (aj keď to tiež nie je ľahká robota) a je rozdiel robiť v železiarňach pri peci.

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@veselo_neveselo
Ktorých mladých? V demokrafickej/klimatickej kríze? My tu nemáme tolko migrantov z tretích krajín... bez nich to proste nedáme.
Dost velka cast mladych sikovných ludí ti neostane v state, kde vladne fico, danko a podobní ludia.
Tí mladí sú uz niekde inde...

mogaa
8. dec 2023

Ak nie je ľudí čo by vytvárali hodnoty, tak by mali hľadať iné riešenia, lepšie ako predlžovať vek odchodu ľudí do dôchodku - napr.rodičovská dovolenka by nemusela byť 3roky ale len rok či dva....volakedy bola reálna rodičovská rok a deti potom v jasliach a ženy išli do dôchodku v 54-56rokov....a stále mal kto robiť....do predčasného dôchodku ide len ten kto z toho dôchodku dokáže aj vyžiť, čiže mal dobré zárobky.....ja som robila na dôchodkovom a je smutné že žienka čo celý život odrobila v škole či škôlke v kuchyni a mala 45odpracovaných rokov dostala dôchodok ledva 450eur....

medda_beda
8. dec 2023

Ja mám skôr pocit, že starší zaberajú miesta mladým a nie, že je nedostatok pracovnej sily.
Jasné keď má človek výdavky tak nepôjde robiť za 600€.
Takže nie, že nie je pracovná sila, ale mládež si nemôže dovoliť robiť za ten istý plat ako ten starší čo nemá hypotéku, má odrastené deti.
Mladý radšej pôjde za hranice, inak neprežije.

A čo sa týka dôchodku tak nenarodili sme sa len na to aby sme dreli.Človek by mal mať čas si ten život aj užiť a nie len makať dokým už naozaj nebude vládať.

ibatanecnica
8. dec 2023

@veselo_neveselo a zrušiť rôzne dávky tým, ktorým sa pracovať nechce. Koľko je nezamestnaných a poberateľov rôznych dávok. Hneď by bolo pracovnej sily

viestta
8. dec 2023

Autorka, 40 odrobenych rokov ma dnes najmenej 55 rocny absolvent ucnovky, ktory s najvacsou pravdepodobnostou robil ako robotnik. Maturant ma 59, absolvent vysokej skoly 64 (ten uz ma narok na riadny dochodok). Ti vsetci cely cas platili odvody.
A naozaj uprimne nam odpovedz, robila by si ak by si nemusela?
A na druhej strane, furt sa place, ze stari drzia mladym miesta a mladi potom nemaju z coho zit. Tak konecne mozu ukazat, ako "velmi sa trhaju" za robotou.

h2
8. dec 2023

Ja si nemyslím, že sa teraz húfne pohrnú ľudia do dôchodku po odpracovaných 40 rokoch. V mojom okolí skôr vidím takých, čo už by mali byť na dôchodku a ešte chodia normálne do práce.

janagem
8. dec 2023

Mojej mame neuznali invalidný dôchodok. Chrbticu jej drží pokope len kopa železa, rovnako ako aj zápästie. Má osteoporózu, a tohto roku 60. Našťastie môže ísť do dôchodku po 40tich odpracovaných rokoch, lebo už rok si nevie nájsť prácu v okolí kde žije. Takže ja som úplne za, nakoľko sa náš systém nedokáže postarať o ľudí, čo o potrebujú

elmivelmi
8. dec 2023

A potom ako 64rocny ides na dochdook a ani si ho neuzijes lebo umries.Aj to sa stava bohuzial.

elmivelmi
8. dec 2023

a rata sa v tim aj materska?to by bolo este lepsie.

janagem
8. dec 2023

Autorka - prosím ťa na kolenách, chod a prečítaj si, čo ten dôchodok po 40 rokoch vlastne je, lebo šíris mega bludne informácie

Upsvar evidencia tam nie je

Pracovať nemôžu kým nedosiahnu normálny dôchodkový vek a dôchodok. Museli by ukončiť poberanie dôchodku.

Očividne sa to nafukujes nad niečím, čo si si nedostatočne preštudovala.

janinah
8. dec 2023

Ja som nikoho tu ešte neposlala do piiiip.ale teraz mám 100 chuti to napísať milej autorke...tak aspoň takto...vážení mladí.dvihnite zadky.prestante vyciciavat štát ( že vám to umožňuje je druhá vec).prestaňte byť vychcani a choďte ROBIŤ..aj vy raz budete mladí.budete makať z posledných síl a pred vami ako bonus bude vidina.ze vám ten túžobne čakany odchod do dôchodku ešte odsunu.

petronelag
8. dec 2023

@janinah Presne tak, takíto ľudia by iba kritizovali a sami nič nebudujú, ono je to krok uvážený a iste na tom pracovali odborníci, ktorí majú prehľad o tom, koľkých ľudí sa to bude týkať.
Niektorí píšu, že im starí obasadzujú miesta, tak teraz im uvolnia.

viestta
8. dec 2023

@elmivelmi Ľudia môžu o individuálny odchod do penzie požiadať vtedy, ak aspoň 40 rokov platili dôchodkové poistenie. Za odpracovaný rok sa ale nebude považovať taký, za ktorý bolo dodatočne zaplatené poistné na dôchodkové poistenie, doba štúdia, ďalej obdobia nezamestnanosti, odborného či politického školenia. V zákone tak bola zohľadnená kritika, ktorá sa týkala meniacich sa pravidiel v dôchodkovom systéme v minulosti. Platilo napríklad, že za človeka, ktorý bol na úrade práce alebo študoval, platil dôchodkové poistenie štát. Počítajú sa tak len reálne odpracované roky a základná vojenská služba.
https://www.finsider.sk/dochodok/dochodok-po-40...

janinah
8. dec 2023

Oprava ..raz budete starí...

sima234
8. dec 2023

Môj otec to teraz využil. Má odpracovaných 45 rokov, nikdy nebol evidovaný na úrade práce, celý život pracoval fyzicky a ťažko. Prečo by to nemal využiť. Nech si idú mladí skúsiť, aké je to tvrdo pracovať a nie len hneď manažérov robiť.

autor
8. dec 2023

@petronelag
@viestta a ostatné. Mladší majú záujem hlavne o "teplejšie" miesta, v štátnej správe, v školstve, administratíve a tam starší ľudia čo pracujú sú spokojní a nechcú ísť skôr do dôchodku a často ostanú pracovať aj pár rokov po dosiahnutí riadneho dôchodku, teda miesta o ktoré by bol záujem u mladých sa neuvoľnia. Uvoľnia sa len tie o ktoré záujem nie je a určite starý neberú prácu mladým, pri nejakej 4 percentnej nezamestnanosti nepracuje len ten kto nechce. Ponúk je plno.