Nešťastná v práci

10. sep 2024

Ahojte som nešťastná v práci. Kvôli kolektívu. Som najmladšia medzi všetkými 15timi ženami, mam 30rokov. Som dosť tichej povahy ale nejak som si dokázala vytvoriť vzťahy. Avšak nejaké osoby som si pustila k sebe blízko až príliš. Bola som vždy ochotná milucka každého som vypočula. Každému pomohla. Bola som tu nonstop. Ale postupne času sa 2 osoby voci mne začali chovať dosť neprípustné. Mali nemiestne poznámky na moj súkromný život. Občas mi splechli aj to ako by som mala tráviť voľný čas. Ja som sa začala meniť podľa nich až do času kým som sa nedostala do štádia že som začala uvažovať o ukončení života. Vyhľadala som psychológa pomocou ktorého som sa učila prijať sa takú aká som. Mat sa rada a postupne si vytvoriť odstup a nastaviť si hranice. Prestala som robiť čo nechcem. Prestala som byť dobrucka a milucka. Pomôžem ak treba ale už sa nejdem rozdať. Naučila som sa brániť a povedať si svoje. Svoj názor vyjadriť co mam naozaj rada. A od kedy som to začala robiť je to ešte horšie. Začali mi vravieť že som namyslená že sa nesiem ako pávica. Prestali so mnou komunikovať a keď tak len medzi zuby. Keď vyjadrím svoje tak sa na seba pozrú a smejú sa. Tak som opäť začala skúšať zmeniť sa. A robiť to čo nechcem. Opýtali sa ma či už som dostala rozum že ja ešte nemám deti tak chápu že sa správam ako trucovite dieťa ale ze keď budem mať deti tak budem vyšší level. Je to pre mňa bolava téma cítim sa ako úplný odpad a opäť mam myšlienky na smrť. Nemám kam ísť do novej prace je ťažko ju zohnať nemám žiadne úspory

autor
10. sep 2024

Začínam rozmýšľať že som.mozno fakt zla ja. Že sú staršie tak asi majú pravdu. Nehadam sa s nimi ale nevládzem pritakavat keď viem ze napríklad o niečom hovoria tak hovoria bludy. Potom si to idú overiť na net. Keď som sa rqz vyjadrila že sa cítim dosť nepríjemné medzi nimi a ze mi nerobia dobre takéto poznámky ohľadom deti tak vraj som vztahovacna a podobne.je mi zle zo zivota

luccija
10. sep 2024

Zmeň prácu už to nebude lepšie.Snad sa nedáš tyranizovat od nepríjemných ženských.A choď znova k terapeutovi.drzim palce🙂nikdy im nevyhovies

autor
10. sep 2024

@luccija ja sa bojím ze všade to bude rovnaké všade sa nájde niekto ..a co sa týka práce tak u nás v meste nie sú možnosti je to extrémne ťažké 😒bojím sa aj ich reakcií co bude ak odídem ze ma budu ohovárať aká som

luccija
10. sep 2024

Tak radšej budeš takto a koľko rokov este?budeš chodiť do roboty s bolesťami brucha a stresom?ty si tie hranice nestrazis🙂keď budeš inde môže ti byť jedno či hovoria ...môžeš len získať.sikanuju ta

marca12
10. sep 2024

Urcite to nie je vsade rovnake. Tiez som robila v takejto slepiciarni a lutujem,ze som neodisla skor. Nie vsade su tupe zeny. Len raz som mala takyto otrasny kolektiv. Odvtedy mam len dobre skusenosti. Vsade sa najde jedna neprijemna osoba,ale vyvazia ju ostatne normalne kolegyne. A hlavne si zapamataj. Do prace sa chodi pracovat a nie riesit sukromie. Ja nikomu nehovorim o sukromi a je mi tak najlepsie. Naucila som sa aj nereagovat na vsetko. Nemusim mat na vsetko nazor,odpoved. Ak trepu,nech si trepu,mna to nezaujima. Musis sa naucir byt diplomat,aby ta taketo veci nevytacali. Vekom sa clovek nauci povedat nie a tak je to spravne. Nemozes sa rozdat pre kazdeho. Musis vediet odhadnut mieru pomoci,aby ta nezneuzivali. Urcite si hladaj novu pracu.

marca12
10. sep 2024

Kazda senzacia trva par dni. Ak ta budu ohovarat,tak len zo zavisti. A tebe to uz moze byt jedno. Dva dni si o tebe poklebetia a viac si nespomenu. Ako ta mozu zaujimat taketo kraviny? Teba musi zaujimat tvoja osoba. A nie co si kto mysli. To,ze si nieco myslia este neznamena,ze je to aj pravda. Preco uveris hlupym zenam?

opica_skorica
10. sep 2024

Je to šikana z ich strany. Zostan asertivna. Alebo skus kurz asertivity.

autor
10. sep 2024

Co ak je chyba vo mne? Ja neviem ako sa mam napraviť. Nevyjadrujem sa úplne ku všetkému to nie ale keď ma nejaká žena ide presviedčať o tom, že lekar moze mat titul aj Bc tak ako...doprosovat sa im nebudem ale zasa nechcem aby si mysleli z som neochotna..úplne mi šibe

barborachors
10. sep 2024

kasli na to ci je chyba v tebe, lebo nie je. daj si hudbu do usi a naozaj kasli na nich, nebav sa s nimi absolútne. to co je za praca ked tam maju cas na toto, by ma zaujimalo. A mas ponaucenie nebyt prehnane dobra na ludi.

vler
10. sep 2024

Ked "maju nemiestne poznamky na sukromny zivot" tak im ho prestan vesat na nos

kvetka404
10. sep 2024

Autorka mám pocit, že validuješ svoju hodnotu podľa toho, ako Ťa ostatní majú radi. Snažíš sa zavďačiť, byť kamarátka, aby Ťa kolegyne mali rady, inak sa považuješ za zlú. Nie je to úplne šťastný prístup. Ani presvedčenie, že vyšší vek= majú pravdu.
Anglicky sa tomu povie people pleaser, neviem aký je vhodný termín v slovenčine.
Ja tieto vzťahy na pracovisku volám umelá rodina- tráviš s nimi viac času, ako so svojou rodinou a si svojim spôsobom nútená fungovať v kolektíve, kde každý pochádza z iného prostredia, inak bol vychovaný, má iné názory a iné myslenie. Nikdy sa nezavďačíš a nezapáčiš úplne každému- to je normálne a je to ok a nerobí to z teba zlého človeka.
Naša firma má 800 zamestnancov, mám tam 2 veľmi dobré kamarátky, tak max do 10 blízkych osôb a zo zvyškom buď vychádzam tak že sa porozprávame o všeličom, alebo vychádzam čisto len v pracovnej rovine. A mám aj pár ľudí, ktorých vyslovene neznášam, napriek tomu, že mi nikdy nič nespravili zlé, len mi proste sú nesympatickí- bez dôvodu. Ke chyba vo mne? Asi áno, ale správam sa profesionálne, úctivo. Som preto zlý človek? Asi nie, veď ani v škôlke som nebola kamrátka s každým. Vieš si predstaviť, že u nás vo firme je to ako na dedine- drby o druhých sú No. 1 každého dňa.
Mala som tiež čo som považovala za dobrú kamarátku. Jedna druhú sme pripravovali na test na inú pozícou, jedna druhú sme podporovali. Hádaj kto potom, keď jedna testom prešla a druhá nie vo firme šíril reči, že som sa prespala so šéfom?🤣 Niekedy si myslíš, že ľudí poznáš a vieš odhadnúť, ale vykľujú sa z nich úplné opaky.
Nemusíš s kolegyňami zdieľať Tvoje súkromie. Môžeš si vybrať, čo komu povieš. Nemusíš reagovať na všetko a ani si nemusíš všetko povedané brať k srdcu. Oddeľuj prácu od súkromia. Ujasni si v sebe, čo je pre Teba priorita- práca, alebo pozitívny názor kolektívu na Teba? Keď chceš na niekoho zapôsobiť, prosím nech je to v prvom rade Tvoj nadriadený a nech to je dobre odvedenou prácou. Nech je to niečo, na čom sa dá stavať, keď sa budeš chcieť pracovne posunúť. Držím palce🤞

helenbozka
10. sep 2024

Och moja! Netráp sa, staré semetriky sú žiarlivé p**e, nedaj bože, aby si prišla do práce upravená, navoňaná a ešte si aj dobre robila svoju prácu... Ja som mala takýto teror v kolektíve 30 žien... Vydržala som cca 4 mesiace, kým sa ozvali silné kŕče, nevoľnosť, únava, nechuť vstať z postele... Išla som k svojej obvodnej doktorke, až som sa jej tam rozplakala, čo prežívam v práci... Doktorka sa zachovala veľmi empaticky. Dala ma na PN... Ťahala som asi mesiac a pol, kým som si nenašla novú prácu a do tej pôvodnej som len doniesla ukončenie PP - výpovedná lehota? Kdeže, buď má necháte ísť, alebo Vám ti budem dennodenne robiť bordel a odháňať klientov...

b_a_m_b_i
10. sep 2024

Jediny nazor na tvoju osobu na ktorom zalezi, je ten tvoj.
Je skoda ze si si ich nechala pustit tak blizko k sebe,
ja by som sukromie v praci byt tebou vobec neriesila a uz duplom nie takuto citlivu temu,
Ani sukromie inych, aj keby ti zacali vesat na nos ich osobne zalezitosti,
Snaz sa to nechat v rovine pracovnej, a tomu prisposobovat aj temy
Nikdy sa nezavdacis vsetkym, ale mozes sa zavdacit sebe 🙂
Ked toto pochopis bude sa ti sveta zit

slavka1988
10. sep 2024

Mala som prácu ktorá ma bavila a neskutočný dobrý plat ale v kancelarii osoba pre ktorú aa mi časom nechcelo ani žiť a to doslova proste nejdem to písať bolo by to nadlho ale nepomohol mi ani riaditeľ .Bala som sa nechať prácu ,lepšiu a lepšie platenú že nenajdem a Viesco našla som menej platenú ale konečne som bola spokojna a nie je pravda že kolektív je vždy zlý alebo že sa vždy nájde zlá osoba .A je aj dôležitá na začiatku nedať pocítiť že ai necháš srat na hlavu lebo potom sa stačí vzlietnu a roztrhajú ta .Za mna zmeň prácu a si mlada a keby so zmenila ak viac krát a jasne že treba aj niečo vydržať,ale to už ty musíš vedieť čo je veľa .

sevrin
10. sep 2024

Si tam najmladšia, to je ten problém. Tie 2 osoby ti závidia, predpokladám, že to budú nejaké matróny, ktorým utiekla mladosť, možno aj muži a určite sú už aj frigidné.

b_a_m_b_i
10. sep 2024

@sevrin to nebude vekom, to je jednoducho slepacinec

podmostom
11. sep 2024

Tak som opäť začala skúšať zmeniť sa. A robiť to čo nechcem. - To ako myslíš? Neviem si predstaviť aby som sa kolegyniam takto prispôsobovala. Chýba ti asertivita, svoju hodnotu zakladas na tom,čo ti povie pár žien, ktoré ani nie sú tvoje blízke priateľky. Oni sú úplne nepodstatné. Ale ak to zašlo moc ďaleko, najlepšie bude odísť. Vždy existuje aj iná možnosť, toto nie je jediné zamestnanie na svete. Si veľmi citlivá, podľa mňa by ti pomohla zmena, trochu viac vecí, ľudí zažiť. Potrebuješ získať odstup. Po práci rob to čo ťa baví, nemysli stále na kolegyne a na prácu. Možno teraz je to pre teba celý svet, ale jedného dňa si na ne ani nespimenies, budeš riešiť úplne iné vecí s inými ľuďmi. Vytvaras si zbytočne strachy. Napríklad aj tým ako vravíš, že nechceš zmeniť prácu,lebo ťa budú ohovárať. Denne menia prácu stovky ľudí,je to normálna vec úplne, nikoho do toho nič nie je. A je normálne sa cítiť v niektorých kolektívoch neprijemne,proste niekedy pomôže len zmena.

basska_b
11. sep 2024

Nebude to vsade rovnake. Niektore pracoviska su vyslovene toxicke. Zial, intrigy vedia narobit najma zenske kolektivy a sama pises, ze to tam rozdúchavaju najma 2 osoby. Keby ma niekto v praci alebo kdekolvek dohnal k myslienkam na samovrazdu, uz by ma tam nikto nikde nevidel. Mas 30 rokov, vsetko pred sebou, ty nemusis vobec zvazovat, ci si najdes pracu. Chod na pohovory, nacitaj si, ako tam treba (za)posobit a medzi nami, ja som si aj pre toto vybrala pracu v muzskom kolektive a je to super. Ziadne intrigy, zavist, šuškandy, kto s kym proti komu... svaty pokoj mam 🙂

autor
11. sep 2024

Máte vsetci pravdu v tom z som si ich pustila veľmi a rozoberala svoje tajnosti. Ze som stále robila tak aby dobre bolo im aby oni boli spokojné. Aby nemohli na mňa nič zlého povedať. Čím sim samozrejme ukázala ze si môžu dovoliť vsetko. Je to moja chyba pretože jasne ze človek ktorý sa zmení z poslusneho dievcatka na neviem co môže pôsobiť neviem ako namyslene. Ale ja už neviem ako s nimi vychádzať jedna mi vraví ved ty sa s nami nemusíš rozprávať keď nechceš. Začala.som len ignorovať platformove chaty kde sme prestala som si pozerať videa na ktorých sa smiali a zahlásila ze som fakt dieťa. Ale ze mam robiť ako chcem. Ja už neviem čo je správne a čo je nesprávne. Kde robím chybu. Ja by som skúsila na sebe pracovať aby som tým dieťaťom nebola ale ako mi ma byt niečo smiešne keď nie je? Alebo možno aj je len cítim voci nim zast? A to nie je dobre a správne. Neznášam sa

sevrin
11. sep 2024

Prečo viníš seba? Však to tu už skoro každý vidí, že tie dve sliepky majú len potrebu sa na tebe odbavovať. Spýtaj sa ich koľko vážia. Či nepribrali.

luccija
11. sep 2024

Zdeptali ta, že už nevieš ako sa máš správať.Tak ako, keď chlap stále ponižuje ženu, až uverí, že je chyba v nej a boji sa od neho odísť a radšej trpí.
Si najmladšia, zdôverila si sa, tak si myslia, že si môžu dovoľovať a teraz to používajú proti tebe.
Ty nikdy neprejdes to protiútoku tiež by si vedela byť sarkastická, mať poznámky.

podmostom
11. sep 2024

nemas dovod sa neznasat. Mas rodinu, priatelov s ktorymi sa mozes porozpravat? Skus svoju energiu venovat inym ludom, veciam. Ak ta takto dokazu kolegyne zdeptat, urcite este chodievaj k tej psychologicke, myslim, ze isla na to dobre, ale asi to bude trvat dlhsie kym ziskas potrebne sebavedomie a naucis sa mat pezpodmienecne rada samu seba. Co podla mna u teba chyba je prave sebalaska. Niekedy to moze pramenit aj z vychovy, z detstva a to treba zistit a pracovat na tom. Len ty mozes zmenit postoj k sebe samej. Ked si clovek sam seba nevazi a snazi sa vsetkym len vyhoviet, potom mu aj do zivota vchadzaju taki ludia, ktori to vyuziju. Dnes su to kolegyne, neskor to moźe byt partner alebo dokonca deti..

autor
11. sep 2024

No a som sa učila mat rada samu seba preto som bola.vo vnutri silnejšia cítila som takú silu v sebe a hovorila som si ze mam pravo na to žiť ako chcem a nemusím sa im zavdacovst ale keď po čase možno pochopili ze už nie som taká aká som bola začali mi o tej namyslenslti o tom trucovitom dieťati a pod. Ja neviem prečo ma to tak zmohlo neviem prečo mám zasa pocit zlyhania a chyby v sebe. Možno mám výčitky z toho, možno som čakala ze nejak pochopia môj odstup možno ze sa to urovna nejako ale ono sa to zmenilo k horšiemu..ale áno mala by som si fakt hľadať niečo iné

tarvika
11. sep 2024

vzdy je to tak, ze ked sa postavis sama za seba a odmietnes sa nechat maniopulovat, povedia ti niektori ludia z okolia, ze si sa zmenila a ze uz nie si taka ako oredtym blablabla. To sa im len nepaci ze uz tebou nemozu manipulovat. Takych ludi treba vyskrtnut zo zivota, a ak sa neda, aspon ignorovat. Tvoja hodnota nespociva v tom, co si o tebe ostatni ludia myslia, ale v tvojom vnutri a vlastnej sebahodnote.

lakebabe
11. sep 2024

Odid a nájdi si niečo ine, horšie už nebude. Do kedy chceš takto fungovať. Možno nájdeš inde super kolegov alebo vas bude len par a dobre bude

opica_skorica
11. sep 2024
evkaa23
11. sep 2024

Daj výpoveď, určite neostávaj niekde kde si nešťastná. Píšeš, že ešte nemáš deti,čo je vlastne teraz tvoja výhoda -si flexibilná a prácu si môžeš hľadať hocikde, aj v inom meste, či dokonca štáte. Len porozmýšľaj, čo by ťa bavilo robiť a čo vieš ponúknuť budúcemu zamestnávateľovi. Ak si robila aspoň 2 roky, tak máš nárok na podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov.