Neschválená dovolenka zamestnávateľom

minesasubu
26. júl 2021

Ahojte, máte skúsenosti s tým ak Vám zamestnávateľ neschváli dovolenku na prvý termín a potom požiadate o druhý termín ten musí schváliť či ako to je .... Ďakujem za Vaše skúsenosti

ivkazba
26. júl 2021

@minesasubu zamestnávateľ ti môže nariadiť čerpanie dovolenky v termíne v akom chce. Takže nemusí ti schváliť ani druhý či tretí termín. Nemusí vyjsť tvojim požiadavkám (z pohľadu zákona). Hoci väčšina to samozrejme robí, že ľudia čerpajú dovolenku vtedy keď chcú.

jaga18
26. júl 2021

Az dobre viem, s polkou dovolenky disponuje zamestnávateľ a s druhou polovicou zamestnanec. Čiže máš nárok vybrať si polovicu svojej dovolenky v čase, keď to vyhovuje tebe a druhú polovicu ti môže on nariadiť, kedy máš čerpať. Aspoň takto to funguje u nás (štátny sektor)

ivkazba
26. júl 2021

@jaga18 nevieš dobre. Už niekoľko rokov disponuje s celou dovolenkou zamestnávateľ. Takže v zmysle zákonníka práce platí čo som písala.

sasa1310
26. júl 2021

@jaga18 keď robíš v štátnom sektore, mala by si vedieť, že štátny sektor sa neriadi zákonníkom práce ako ostatní. Riadia sa zákonom o štátnej službe + kolektívnou zmluvou predsa.

sssss123
26. júl 2021

@jaga18 tiež robím v štátnej správe a nikto nikdy mi nenariadil dovolenku, riešilo sa akurát tak vyčerpanie starej dovolenky do konca roka
@minesasubu u nás sa nestalo že by bola neschválená dovolenka, vždy sa dalo dohodnúť s nadriadeným

gdulskadarina
26. júl 2021

zalezi od zamestnavatela, vsade je to inak, muz ti napriklad maju tak, ze este sa nestalo, ze by mu neschvalili, ale svagrina ti mavaju nariadenu a teda keby chcela v inom termine tak neviem to je tazko :/

jaga18
26. júl 2021

@ivkazba
@sasa1310
@sssss123
Môže byť, nehadám sa. Mne za 15 rokov zamestnávateľ nariadil dovolenku hádam 5x a 2x sa stalo, že som nedostala v požadovanom termíne.
Ale tento rok nám prizvukovali, že zamestnávateľ disponuje s polovicou našej dovolenky a veru mnohým nebolo vyhovené. Ja som minulý mesiac nastúpila na materskú, v pohode som si určila, kedy a ako si vyčerpám dovolenku, aj sa kolegyne urazali, že ja môžem a oni nie, ale tak toto bola špecifická situácia.
Moji rodičia to majú tiež tak a to pracujúcich každý v inej firme. Do konca februára musia odovzdať plán čerpania dovolenky (svojej polovice) a zvyšok im nariadi zamestnávateľ (celozavodnu dovolenku)

jankapepe
26. júl 2021

@jaga18 to čo píšeš neplatí. Celou dovolenkou disponuje zamestnávateľ.