Nerešpektujú ma ako učiteľku

vivi142
15. nov 2024

Ahojte, dobrý deň. Učím už siedmy rok a na prvom stupni som nemala problémy, zbožňovala som deti a boli to krásne roky.... Problém je v tom, že odkedy učím na druhom stupni veľkých, tí ma vôbec nerešpektujú, už som bola priateľská aj prísna ale žiadna zmena... vykrikujú počas vyučovania, vysmievajú sa mi... som mladá a nízka žena, berú ma ako nejakú spolužiačku alebo neviem..a sú to triedy so 29-30 žiakmi (najmä chlapci), niekedy to vyzerá tak, že som tam iba do počtu.. akokoľvek sa snažím, nevidím žiadnu zmenu, už som z toho na prášky... Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem za každú radu.

evivb
15. nov 2024

@vivi142 necakane pisomky? 5 minutovky?

deti95060810
15. nov 2024

ták, pekne všetko do lavíc a ideme písať písomku... raz dva bude kľud.
robili to aj pri nás a to nás bolo v triede 36.... asi bol problém potom s opravovaním písomiek. 😉

vivi142
autor
15. nov 2024

písomka nie je zlý nápad, lenže ja učím etickú výchovu (7.hodiny, viete si to predstaviť.. :D ) :D

suzitok
15. nov 2024

"Milí žiaci a teraz počítam do 5, aaaa keď tu nebude ticho, vyberiete si papiere....."...v sekunde budeš mať hrobové ticho...

oceanahory
15. nov 2024

@vivi142 Mne raz stacilo, ked som vyrusovala pocas hodiny a ucitel ma vyvolal k tabuli odpovedat z uciva, ktore sme preberali na danej hodine 🥴 samozrejme 5-ka ako vysita. Za prve mesiace sa vystriedala pri tabuli polka triedy a casom bolo take ticho na jeho hodinach, ze sme aj potichu dychali 😁🫣.

dskjhfdlkdjhl
15. nov 2024

Nemyslim si, ze je to tym, ze si mala. Ja sotva 160 cm a ked som bola mlada, tak som vyzerala ovela mladsie ako moji studenti a nikdy som nemala problem s tym, ze by ma nerespektovali. Neviem, ci je uplne rozumne davat im pisomky a takto si ziskat respekt.
Bavi Ta predmet, ktory ucis? Vies ho zaujimavo podat? Lebo ja si myslim, ze pokial ten ucitel deti zaujme, tak potom nemaju dovody robit hluposti. Teraz vidim, ze ucis etiku, tak tam sa mozes realizovat uplne perfektne. Je naoza hodne moznosti, ako ich zaujat, len samozrejme, ak si presla z prveho stupna na druhy, tak musis uplne zmenit system, na druhom stupni uz nezaujmes tym, co na prvom.

vivi142
autor
15. nov 2024

na hodiny angličtiny nemám problémy. Tá ich baví a tam sú menšie skupiny. Ale na etike je to čistá katastrofa. A to mám etiku každý boží deň 7. hodinu. Pomaly už chodím do roboty s plačom... ano
@dskjhfdlkdjhl snažím sa, máme rôzne diskusie, aktivity, filmy, projekty atď... už fakt neviem čo s tým :(

suzitok
15. nov 2024

@vivi142 ešte lepšie...na Etickej výchove by som ich chovanie použila ako názorné príklady...pekne k tabuli a ideme si ukazovať vzájomné chovanie...tému si vieš prispôsobiť k tomu, čo aktuálne preberáte

dskjhfdlkdjhl
15. nov 2024

@vivi142 Ty tam uz ides so strachom, co zase bude a to je zle. Ty tam musis vojst sebavodomo, ze vies, ze to dobre dopadne, takto sa musis naladit. Ucitel musi byt, okrem ineho, aj vyborny herec, ak nie je, tak to nie je ono.

zuzitko74
15. nov 2024

Musíš nakráčať k tabuli, buchnúť na ňu a zarevať: ,,jmenuji se Igor Hnízdo a budu tady učit!"

michaela329
15. nov 2024

Ja som mala 22 rokov, 165cm a 48 kíl. Poslúchali ma aj gymnazisti - to nie je o výške a vzhľade. Ja mám pomerne silný hlas a "bitch face" - rešpekt som mala hneď. Ale Ty máš obrovskú výhodu, učíš predmet, kde im všetko môžeš názorne vysvetliť - aj nevhodnost ich postoju k Tebe. Ak učíš frontalne, začni hodiny viesť v kruhoch, komunikovať s nimi priamo a otvorene. Pozícia "moci", že dám písomku...to ešte málokomu prinieslo skutočný rešpekt.

ankare
15. nov 2024

@vivi142 Máš to veľmi ťažke, nezávidím Ti to. Učiť 2. stupeň je asi najťažšie.

merlinja
15. nov 2024

@oceanahory jaj teraz sa ozvú rodičia, ako si to dovolila. Sťažnosti budú padať jedna za druhou, má motivovať, zaujať, nielen 5 dávať....

ankare
15. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl Učila si 2. stupeň?

adrianap83
15. nov 2024

@vivi142 a to máš na etike 30 ks? Rozdel ich na nejaké skupiny, daj im robotu, aby každý jeden niečo musel odovzdať. Ak neodovzda , neabsolvoval. Rob to jazdu hodinu do pol roka. Uvidíš. A píš im niekde N, skonzultuj to so zástupcom, že už proste .nevieš ako na nich. Lebo absolvovať, neznamená len tam sedieť a robiť prieky. Ale aj sa aktívne zúčastňovať na hodine. Ak to neide diskusiou a aktivitami, ktoré sa dajú len ústne, lebo pri tom nemajú disciplínu. Všetko budú odovzdávať písomne. Nech pracujú.

ankare
15. nov 2024

@michaela329 Učila si 2. stupeň?

lonely66
15. nov 2024

@vivi142 ako si sa ocitla na II. stupni z prvého?

michaela329
15. nov 2024

@ankare tam momentálne chodím dosť často suplovať, začínala som na už spomenutom gymnáziu. A tiež výchovy.

michaela329
15. nov 2024

@lonely66 predpokladam, že dopĺňa úväzok.

vivi142
autor
15. nov 2024

@lonely66 ja mám vyštudovanú anj-etv, po vysokej som začala pracovať u nás na dedine, učila som tam iba anglický jazyk a etiku. Tam je iba prvý stupeň a rýchlo potrebovali učiteľku (i keď nekvalifikovane).. takže tak 🙂

oceanahory
15. nov 2024

@merlinja Ved vlastne hej...v dnesnej dobe je vyrusovanie pocas hodiny iba chybou ucitela, ktory je neschopny dostatocne zaujat a motivovat 🤦😮‍💨. Sa cudujem, ze ma este zaujem niekto byt ucitelom ☹️....

michaela329
15. nov 2024

@vivi142 ak si bola v tej práci šťastná, viac Ti sedela. Nechceš si tú elementárnu dorobiť?

iwesska
15. nov 2024

@zuzitko74 A potom ich rad radom vyslahat trstenicou🤣

mikaela1
15. nov 2024
gulicka277
15. nov 2024

@vivi142 dávaj písať slohové práce alebo prepisovať učebnicu do zošita a ten kto to nebude mať alebo budeš vidieť že si to nepíše skontroluješ a ak to nemá bachni 5ťki

ankare
15. nov 2024

@michaela329 Vieš, je rozdiel suplovať na 2. stupni či učiť na gympli. Druhý stupeň je najťažši, si myslím. Z pohľadu pôsobenia učiteľa

michaela329
15. nov 2024

@ankare druhostupniarom som organizovala voľný čas - v ŠSZČ - k úväzku. Nikdy som s nimi nemala väčší problém. Suplovanie tam je práveže na vytvorenie vzťahu a rešpektu horšie, veď som len zástup. No aby som sa pomaly bála tam chodiť? Potom je jednoducho niekde chyba a ak autorka chybu nenájde, vyhorí.

lonely66
15. nov 2024

@vivi142 tak sa musíš "prepnúť" ty. to už nie sú detičky "zo škôlky", ako ja volám I. stupeň, mimochodom, ja by som sa zbláznila práve na prvom stupni.... to sú pubertiaci a malí dospelí ľudia s vlastným názorom, ktorý chcú a potrebujú prejaviť. a učiteľ musí byť osobnosť, ktorá im to dovolí, ale nastaví také hranice, aby ho neprevalcovali. musí byť schopný vybudovať si prirodzenú autoritu. no a to je veľmi zložité v prípade, ak učíš roky maličké deti, ktoré ešte (vo väčšine) nie sú drzé. roky si bola zvyknutá na úplne iné deti, iné chovanie, zrejme si skôr mamičkovský typ, než taký ten správne "generálsky".
a ten rešpekt musí byť obojstranný. neviem, či nie si nastavená na také to jemné chovanie a jemný prístup a oni to potom zneužívajú, čo je úplne pochopiteľné, hoci to hrozivo znie. držím ti palce, však ak to nepôjde, tak ANJ a aj ETV môžeš predsa učiť aj na I. stupni, prípadne 5. a 6. ročník, to sú ešte stále také detičky. ale.... nezávidím. ja zas, naopak, obdivujem učiteľky na I. stupni. mňa by porazilo s tých uvrešťaných detí, kde ti chce stále niektoré niečo povedať a idú ti až do tváre pomaly... 😀

tykat
15. nov 2024

@vivi142 tak oznamit na zaciatku kazdej hodiny, ze ak nebude hodina prebiehat tak ako ma, vysledkom bude zadanie. Referat, prezentacia, prohekt...ako domaca uloha. Aby bolo jasne ze temu pochopili a zvladli. A dosledne kontrolovat.
Dalsia moznost ...neospravedlnena hodina. A tiez dosledne.
Krajna moznost, mat na hodine "inspekciu" zastupkyna, riaditelka...
Zavolat niekoho zaujimaveho na prednasku a otvorit temy ktore decka zaujimaju. Napr.eticky hacker, zneuzivanie na internete... nieco co ich zaujme.
Posledna moznost.. neucit etiku.

Ono problem je ze etika je len alternativou k nabozenstvu. A tak sa aj berie. Ako oddychova volna hodina.