Nerešpektovanie zmeny pracovnej pozície v tehotenstve

simcalu
7. apr 2017

Ahojte.
Chcem sa skôr posťažovať ako poradiť,respektíve počuť aj iné názory na moju situáciu.
Pracujem v nemenovanej firme, kde je výroba zameraná na tlač kobercov. Pracujem V labáku s farbami. Moja doktorka povedala , že nemôžem inhalovat takéto výpary z farieb a iných chemikálií ktoré sa používajú pri tlači a výroby samotných farieb. Samozrejme to dôjde logicky každému až na moju vedúcu labáku a vedúcu výroby. Tak som následne doniesla aj potvrdenie o zmene pracoviska. Tak zo dva mesiace som mala prácu za pc... No čím častejšie počúvam ,,choď na linku skontrolovať farby, úprav to to, dnes nepríde vedúca, tak musíš očekovať výrobu ty a pod. " a to všetko dostávám len ako odkazíky od vedúcej cez inú osobu ktorá momentálne vypomaha u nás v labáku. Keďže v každej hale sú výpary, nemala by som tam čo robiť. Keď som si pýtala teraz ďalšiu prácu čo sa týka administratívy, tak mi povie , že ona mi už nevie dať nič ine. A keď nechcem robiť laborantku a všetky veci okolo toho odmietam , tak nech idem na rizikové lebo ona nebude počúvať, že nemám čo robiť. .. a takéto napätie tam vládne už dlhší čas a mňa to strašne vytáča. ...Som z toho znechutená. ..Po prvé odmietam všetky práce Čo sa týkajú laborantky pretože je to prostredie pre tehotnú neadekvátne a riskovať to nebudem, po druhé ona ma nemá čo vyháňať na rizikové, pretože nebudem sedieť doma na riti a ešte K tomu ,,bez peňazí " len preto, že ona mi nemá čo dať iné robiť. Podľa zákona ak donesiem papier O tom , že prostredie je nevyhovujúce pre tehotnú ženu, tak sa majú postarať O to aby robila niečo iné. A keď je tam vyrobny proces taký, že je to ťažké to už môj problém nie je. No hnevá a deprimuje ma to , že v podstate zo mňa teraz robia toho čo nič nerobí len sa moce a že to je môj problem , že som tehotná a nemôžem tam robiť - tak sa spakuj preč.
A takto sa u nás starajú O ľudí. Najprv keď ste im dobry keď makate ale V takomto prípade už nečakajte žiadnu empatiu či starostlivosť.
Som z toho nervózna, sklamaná, smutná. .
No musím to ešte nejako vydržať.

sunny8
7. apr 2017

@simcalu asi by som bola ako ty na tvojom mieste rozculena a nespokojna. Urcite by som neriskovala zivot nenarodeneho dietata tym zeby som mala chodit tam kde mi to dokonca aj dr neodporuca. A ak mas papier tak by mali byt ticho to je teraz tvoja chyba ze si tehotna ? To ako nemozes a je to to najhorsie co si urobila ? Vsade je tolko prace ze daco by sa urcite naslo co by ta neohrozovalo. Je to len o chceni. Neverim ze nieco by sa nenaslo keby velmi chceli.

mon895
7. apr 2017

Ja som bola na tom podobne, tiez mi nevedeli vyjst v ustrety (tiez som laborantka) a jedine riesenie stale ze mam ist na rizikove.... nakoniec som na nom aj skoncila ale len kvoli zdravotnym problemom. Zo zakona je ze ak nemaju pre teba inu pracu tak by si mala byt doma s nahradou mzdy no v reale to tak nefunguje :( vsetci vidia riesenie len v rizikovom tehu co vsak lekar nemusi dat ked nie je dovod. Skusila by som kontaktovat nejakeho pravnika co robit v takom pripade

tykat
7. apr 2017

Aké rizikové??? Nech sa drží zákonníka práce...je tam kopec možností... ak ti nemá čo dať robiť tak ti má poskytnúť voľno s náhradou mzdy...do výparov by som už nešla a písomne zamestnávateľovi oznámila že tam robiť nemôžeš a žiadaš buď o preradenie na inú vhodnú prácu (ak by si zarobila menej musí ti mzdu doplatiť) alebo o pracovné voľno s náhradou mzdy na čo máš podľa zákonníka práce nárok.
PS: čo sa týka preradenie na iný druh práce tak si daj pozor aby to bolo zmluvne dohodnuté len na dobu počas nemožnosti vykonávať pôvodnú prácu - aby ťa po materskej nešupli na to horšie miesto.

§ 161

(1) Tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám, ustanoví nariadenie vlády Slovenskej republiky (ďalej len „nariadenie vlády").

(2) Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo zo zdravotných príčin spočívajúcich v jej osobe. To platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacej žene.

§ 162

(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.

(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.

(3) Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.

(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

(5) Ustanovenia odsekov 1 až 4 platia rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.

sissy27
7. apr 2017

@simcalu ak ti nemajú dať akú inú prácu, tak máš nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy.
1/ Dočasná úprava pracovných podmienok

Ak tehotná žena* vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.

* Uvedené platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.
2/ Dočasné preradenie na vhodnú prácu

Ak úprava pracovných podmienok nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy.
3/ Dočasné preradenie na prácu iného druhu

Ak nie je možné, aby zamestnávateľ preradil ženu na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
Vyrovnávacia dávka

Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa zákona o sociálnom poistení.

* Uvedené platí rovnako o tehotnej žene, matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.

4/ Pracovné voľno s náhradou mzdy

Ak nemožno tehotnú ženu, matku do konca 9. mesiaca po pôrode a dojčiacu ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

fokuska
7. apr 2017

@simcalu
1. Oznamila si zamestnavatelovi PISOMNE ze si tehotna a mas o tom doklad? Prevzatie doporucenej zasielky, podpisany papier a pod.
2. Dala si pisomnu ziadost o preradenie na vhodnu pracovnu poziciu? A znova, mas to pisomne potvrdene?
3. Na tuto ziadost musis dostat pisomnu odpoved / dodatok k pracovnej zmluve, kde je specifikovane, co presne budes robit
4. Ak zamestnavatel pre teba nema ziadnu vhodnu poziciu a nema ta kam preradit, dostanes o tom pisomne info - ty ostavas doma a mzda ti bezi ako keby si bola v praci. Ak sa tak nestalo a horeuvedene body mas splnene, ziadaj si to pisomne

fokuska
7. apr 2017

kym som to napisala, uz ti poradili ja ostatne 🙂 drz sa zakonnika

eeffka
7. apr 2017

@fokuska no takze som si to precitala 2x a , oznamila a supli ju do kanclu prekladat papier zlava doprava = splnili si zakonnu povinnost.
jej sa to mali a ziada si viac prace, OK na slovensku absurdne 🙂 nemaju tak ma sediet a suchat nohami alebo ak sa jej napaci ist sa vypisat na rizikove = zakon stale OK, iste poznamka nemiestna ale stale vsetko v pohode
a prideme k bodu co jej vlastne vadi citujem " zo mňa teraz robia toho čo nič nerobí len sa moce a že to je môj problem , že som tehotná a nemôžem tam robiť - tak sa spakuj preč.
A takto sa u nás starajú O ľudí. Najprv keď ste im dobry keď makate ale V takomto prípade už nečakajte žiadnu empatiu či starostlivosť. Som z toho nervózna, sklamaná, smutná. "

Sorry ale co cakala karafiaty? Podla mna je vsetko OK, to ze nechce chodit na halu beriem, ved poviem ze nie ale nech sa potom necuduje ze na nu kolegyne zazeraju, to vsetko je moralny problem, ni ezakonny. U nas by tiez vedenie nebolo nadsene ak by sme tehuly mali platit pobyt doma, tiez by dostala prekladat papiere dolava a druhy den doprava

kladina
7. apr 2017

V prvom rade by som si pozrela zoznam zakázaných prác pre tehotné, ktorý musí mat kazdy zamestnavatel vypracovaný. Tam je isto zosumarizované, ci sú vami používané farby skodlivé pre tehotné. Ak by som tam nasla farby, alebo zlozky, ktoré sú zakázané, alebo maju vplyv na tvoj stav, tak mas ten najlepsi dokaz, ze potrebujes preradit. Zamestnavatelia neradi pocuvaju vyjadrenia lekarov, ze "nemas robit s vyparmi"... akymi??? aky druh ti nevyhovuje??? je to vzdy take na vode postavene. To je ako vyjadrenie " nemoze robit v teple" to sa tiez casto vidi... kolko stupnov to je? 10? 20? 40? Tak preto ti odporucam vyuzit zbrane VASEJ firmy 🙂

simcalu
autor
7. apr 2017

Ale jasné, že by sa našlo. Teraz sa správajú ako keby som bola nejaká hlupaňa ktorá nevie nič.
Napríklad pred dvoma dnami išla do dôchodku uctovnicka keby som išla to robiť na nejaký čas. Však mám ekonomickú VŠ druhého stupňa. ..nevidím problém. .Oni už áno. . Tam hrá asi aj rolu z iných strán nejaká závisť. Ale to by človek tam musel byť, zažiť a až potom by uveril, respektíve si vytvoril svoj názor.
Ďakujem aj za uvedenie zákonov. 🙂 Viem , že je plno možnosti. Len som už bola a aj som ešte z toho rozhodena. Z toho celkového prístupu. No snažím myslieť na iné veci , pretože nechcem stresovat dieťa. .
A nemám velmi V pláne sa tam vrátiť po materskej. . Len si ju nechám ako poistku -toto zamestnanie. Pretože človek nikdy nevie ako na tom bude..

fokuska
7. apr 2017

@eeffka Aha, asi som rychlo citala. Chapala som to tak, ze najprv ju preradili inde, ale ze stale ju posielaju do labakov a ked sa jej nepaci ma ist na rizikove.

simcalu
autor
7. apr 2017

Fokuska ved ste to dobre chápali. .. ved o tom vravím. ..

fokuska
7. apr 2017

@simcalu Cize ries vsetko pekne pisomne. Do labaku jednoducho nechod, ak ti povedia ze vybav toto, posun to na inu kolegynu, ohrad sa, ze do labaku nesmies. Mas tam presne citovane zakony, tak sa mas na co odvolat 🙂

simcalu
autor
7. apr 2017

@eeffka
Karafiaty nečakám. Ale keďže mám mať iné pracovisko, tak nech ma nezamestnava prácami ktoré vykonávať už nemôžem. A tvrdí to len vedúca, že počula ako sa tie tie ženy čudovali, že nemám čo na robote. No to je blud. Pretože sa s tými ženami stretnem len na vrátnici keď ideme domov preto viem , že mi klame a jedinej komu vadí, že nerobím resp. nerobím presne tie veci ktoré by som nemala tak vadí jej-vedúcej. Je nervózna , že nestíha lebo tam nikto šikovný za taký plat nechce ísť a hlavne že tam človek má veľkú zodpovednosť a druhá kolegyňa V labáku jej odmietla robiť stále poobedne kdeže ma dve deti ktorým sa treba venovať. A tak si to vybija na mne a V podstate je dosť hnusná aj ku kolegyni. .
A ,,vrchnosti " to je jedno...
Však som písala že sa chcem posťažovať 😉

eeffka
7. apr 2017

@simcalu ok tak si sa vystazovala... takze uz ti ostava iba vydrzat. Ja som uz tak trosku alergicka na stazujuce sa tehule, lebo este ani peciatka neuschne na tehuknizke uz kazdu picha v boku, cerpa 50paragrafov a dozaduje sa specialneho zaobchadzanie ( za posledny polrok som mala cest z 2ma), podotykam pracuju v kancelarii, teplo sucho, ziaden stres.
Naposledy sa jedna stazovala, resp polovrieskala, ze ju niekto z niecoho obvinil a tym trpi jej dieta lebo ona sa trapi... nuz mala som co robit udrzat pokerface.

simcalu
autor
7. apr 2017

@eeffka
Tak to je už veľa 😀
To zase nie. .. ved preto nechcem ísť na rizikové lebo zatiaľ je všetko V poriadku dieťa Ok ja Ok. ..Len proste nebudem riskovať v prostredi čo nie je vhodné ani pre tých ľudí čo tam robia -či už muži či už ženy. Bezpečnosť práce 0 bodov.. To tam je plno veci ktoré sa im šikovné darí ,,zakryvat"...
Na dlho a zbytočne. ..takú firmu ste ešte nezažili. .. komunizmus. ..

dai
7. apr 2017

@simcalu uprimne... mas zakonnik prace, vies ake su tvoje prava... tak to maj niekde na stole ako argument... pracu inu nepytaj, sama hovoris ze sa tam vratit nechystas... To dusno ktore citis ty pravdepodobne citia aj ostatni, pre pracovny kolektiv to nie je nic moc.

Osobne, z pohladu zamestnavatela - tiez nemusim mrnciace tehotne, nastastie som zazila len jednu zatial, a teda mala som ich dost... ostatne uplne v pohode, vzdy sa dalo dohodnut... Pri tej mrnciacej som ale tiez bola vdacna v momente ked mi oznamila ze ide na pn - naozaj cisto kvoli zvysnemu kolektivu - ziadna zavist tam nebola ale oni chceli robit svoju pracu a nechceli denne pocuvat co ona vsetko nemoze... cize chapem tvoju sefku ze kvoli kolektivu riesit neustale ustupku a aj tak nespokojnost nie je bohvieco☹

pininka
8. apr 2017

Urcite sa nenechaj, ja som pracovala fyzicky a doktorka mi to vzhladom na tretie tehu a treti cisarsky zakazala, napisala mi preradenku, ze ona s tym nema problem. No moj zamestnavatel ano, a pritom to je velky magistrat,kde je milion pozicii v administrative a a mam tiez prisluchajuce vzdelanie. Personalna ma tlacila do toho ist na rizikove,ze to tak vsetky robia,ale moja gynekologicka ma podrzala a vravela mi nech sa nedam. Nakoniec som isla na inspektorat prace,kde mi to pravnik jasne vysvetlil, napisala som este jednu ziadost na preradenie s jeho odporucanim a uz to potom zrazu islo. Kebyze ma posle este raz kontrolovat do labaku tak jej poviem,ze zajtra ostavam doma a ide mi plny plat,lebo oni nerespektuju moje preradenie a ja nemozem vykonavat danu pracu. Ty si v prave, oni len skusaju,kolko z teba dostanu a kolko povolis.