Nepreplatenie nadčasu

lobelie
21. jún 2024

Ahojte, v práci nás žiadajú aby sme potiahli nadčas 2 hodiny denne. A počúvam, že nepreplatia nám ho ale že máme vybrať ako náhradné voľno. Môže mi takto nariadiť keď ja chcem zaplatené ?

melanta
21. jún 2024

Nemôže. Za nadčas ti patrí mzda - §121 ods. 1. Náhradné voľno namiesto mzdy po dohode so zamestnancom - §121 ods. 3.

lobelie
autor
21. jún 2024

@melanta ved nám povedal žeby sme sa dohodli ze nám nariadi... takže ked neostanem a on mi potom nariadi už bude musieť preplatit? A pomalšie musí nejaký papier dat keď nariadi?

melanta
21. jún 2024

@lobelie skús písať zrozumiteľne, absolútne nie je rozumieť čo píšeš a na čo sa pýtaš. Ak odpracuješ nadčas, zamestnávateľ je povinný ti to v najbližšej mzde zaplatiť. Môžete sa však dohodnúť na náhradnom voľne namiesto mzdy. Je to na tebe, či s tým budeš súhlasiť. Ak nie, musí ti nadčas zaplatiť.

Čo sa týka nariadenia nadčasu, má ho oznámiť/nariadiť oficiálne, ja by som ako zamestnanec trvala na písomnom oznámení. Nariadený nadčas si povinná zrealizovať. Avšak nariadiť nadčas môže iba v prípadoch, ktoré umožňuje zákon. Ten hovorí, že nadčas možno nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem. Čiže nemožno nariadiť nadčas preto, že napríklad firma nestíha pretože napríklad má málo zamestnancov, alebo že firma zobrala viac zákaziek ako stíha. Mimo tohto môžeš odpracovať nadčas, ale iba po dohode a teda s tvojim súhlasom.

lobelie
autor
21. jún 2024

@melanta ospravedlnujem sa preklepy,
a áno nám to všetkým verejne povedal aby sme sa dohodli a odrobili v jednom týždňu každý deň 2 hodinky navyše. Spýtala som sa kolegyne potom či preplatia a oni že nie že máme si to vybrať ako náhradné voľno. V podstate si mi to zodpovedala, chce nás dobrovoľne nasilu ,,prinútiť,, ísť na nadčas s tým že kto vyberie náhradné voľno vyberie ale nepreplati nadčas, že je to dohodou.

melanta
21. jún 2024

@lobelie hodil na vás, aby ste sa dohodli - v takomto prípade sa môžeš dohodnúť, že nadčas neodrobíš. Nie si povinná sa na ničom takom dohodnúť. Keď to potrebuje, nech to oficiálne nariadi. Potom ty budeš povinná nadčas odrobiť (ak ide o zákonný dôvod na nadčas) a on bude povinný to ako nadčas zaplatiť.

lobelie
autor
22. jún 2024

@melanta ďakujem