(Ne)práca po materskej - rozhovor so šéfom

20. sep 2023

Ahojte.
O bábätko sme sa pokúšali cca rok.
Veľmi sa tešíme, že sa nám to podarilo.
Po pár dňoch ma prepadol strach a panika, že sa už vlastne asi nebudem môcť vrátiť do práce..
Pracujem pre jednu rodinu ako opatrovateľka, a plus vypomáham v ich rodinnej firme - administratívna práca.
Deti zatiaľ asi odrastú, a už ich nebude treba opatrovať. Prijali nedávno novú výpomoc, ktorá ma asi nahradí.. (prijali dcéru jedného kolegu, ktorá študuje ekonomiku - dokonca si zrušila denné štúdium a prešla na externé a už ju tu zamestnali - tak je viac menej isté, že dostane. Firma prosperuje a ten kolega je strašne rád a hrdý, že tu má dcéru.

Prepadol ma strach, pretože sa už asi nebudem môcť vrátiť. Mám vyštudovanú pedagogickú a po MD ma asi čaká školstvo, čo som nechcela. Nezaplatí mi ten mesačný plat ani hypotéku. Snúbenec ma určite podrží, ale stresuje ma, že už nikdy nebudem mať taký plat - nikdy som nechcela byť závislá na peniazoch muža, respektíve si to neviem predstaviť, že budem platiť nejaké veci z jeho peňazí..

O pár týždňov ma čaká rozhovor so šéfom, chcela by som mu povedať že by som sa po dvoch rokoch rada vrátila ak ma bude treba, a že ak nie, tak to pochopím a nájdem si inú prácu.

Poradíte mi prosím, ako viesť ten rozhovor so šéfom ?

milanemila
20. sep 2023

Vobec by som to takto dopredu neriesila, ze o kolko sa vratis/nevratis aj tak to moze byt vsetko inak u teba aj vo firme. Iba by som povedala, ze mas pracu velmi rada a chces sa vratit zrejme skor ako po 3 rokoch a to je vsetko.
Naozaj nevies ake bude tvoje dieta, ci s nim budes doma 1, 2 alebo este aj ako 3 rocne bude mat problem so skolkou. Mozno sa rpzhodnete mat druhe 🤷🏼‍♀️
Ja som bola napriklad po 3 rokoch rozhodnuta vratit sa do starej prace, ked mala dcera 1,5 roka dostala som super ponuku od uplne ineho zamestnavatela, lebo ma odporucil jeden byvaly kolega a tak som neplanovane do 2 mesiacpv nastupila na uplne ine miesto.

viestta
20. sep 2023

Ja sice chapem, ze zena ma (chce) byt samostatna, schopna uzivit seba a dieta aj bez penazi partnera, ale nikdy nepochopim ked ma niekto rodinu, ze deli peniaze na moje, tvoje a nie su to nase peniaze, z ktorych hradime vsetko spolocne po dohode.
Co sa rozhovoru so sefom tyka, ta neries co bude o dva, tri roky, dovtedy sa moze stat strasne vela veci. Kym ti bude trvat PP, tak neries, ked ho budu chciet ukoncit alebo sa nebudes mat kde vratit, najdes si lepsie miesto... tak to budes riesit ked to pride.

melanta
20. sep 2023

V prvom rade sa trošku vzchop a prestaň nariekať. To myslím v dobrom. Prečo by si nemohla mať už dobre platenú prácu? Opatrovať deti a vypomáhať s administratívnymi prácami je obyčajná práca, ku ktorej nepotrebuješ žiadnu špeci kvalifikáciu. Máš VŠ, budeš na MD a potom RD, tak sa uč jazyky, možno si urob nejaké kurzy. Máš toľko možností, koľko budeš chcieť. Len stačí prestať nariekať kvôli tomu, že prídeš o túto prácu. So šéfom neveď žiadny špeciálny rozhovor. A už vôbec nesľubuj, že sa vrátiš o nejaké konkrétne obdobie. To nevieš. Môžeš mať druhé dieťa aj keď ho teraz neplánuješ, môžeš mať náročné dieťa že nebudeš sa môcť vrátiť. Povedz, že si pre nich pracovala rada, rada sa vrátiš ak bude tá možnosť, ale v tejto chvíli nevieš, kedy to bude. Ak ti bude navrhovať teraz ukončiť pracovný pomer, určite nesúhlas. Prišla by si o nárok na tehotenské a materské, ak by si dajme tomu za 2 roky znova otehotnela.

dskjhfdlkdjhl
20. sep 2023

A keby si nesla na matersku, tak v com by bola o dva-tri roky ina situacia? Sefove deti by este stale potrebovali opatrovatelku? Ved aj tie jeho deti (bez ohladu na Tvoje dieta) budu rast a na tuto cinnost nebude potrebovat uz nikoho. Treba si hladat pracu, ktora je perspektivna a neplakat dopredu nad rozliatym mliekom, ktore este ani nie je podojene.

danica2711
20. sep 2023

ak si nevieš predstaviť, že by si robila niečo iné, tak počas materskej intenzívne popracuj na svojom psychickom nastavení, hlavne sa zameraj na flexibilitu. Život prináša zmeny!

ropucha6
20. sep 2023

Ale prosim ta, trosku si ver, preco by si nemala uz nikdy tolko zarabat? Preco by si musela ist do skolstva? Budes matka, tvoj pracovny zivot neskonci, prilezitosti a moznosti habadej. K praci, nic konkretne by som nevravela, maximalne nieco neutralne, ze sa ti pracovalo dobre atd, uvidis ako sa to bude vyvijat…a mozno najdes pracu este lepsiu.

samimami777
20. sep 2023

Tiež si myslím že tieto tvoje reči sú na dve veci . byť na materskej neznamená byť zamknutá doma. Môžeš sa prihlásiť na rôzne kurzy, zvyšovať si kvalifikáciu aby si po materskej našla lepšie nové miesto. Veľa žien počas materskej aj vyštudovalo vysoké školy napr. Nič ti v tom nebráni.