Neplatené voľno

cavelocavelo
17. apr 2023

Ahojte chcela by som sa spýtať potrebujem týždeň voľna v práci no majster mi nechce dať dovolenku vraj na ňu nemám nárok vraj mám nárok na 1,7 dňa do mesiaca no nebolo roboty takže nám brali dovolenku a nechávali nás doma z dôvodu že zamestnávateľ môže manipulovať s vašou dovolenkou. Čo je za mňa tiež dobrá chujovina bola to predsa prekážka zo strany zamestnávateľa..ten týždeň ozaj potrebujem čiže si musím zobrať neplatené voľno ako to funguje čo všetko platím, a platím aj dni ktoré by som mala byť doma? (Robím na 4 zmeny)

alenah31
18. apr 2023

@cavelocavelo máš pravdu v tom, že pokiaľ si bola doma pre nedostatok práce - je to prekážka na strane zamestnávateľa - by som sa na to pozrela, aby mi tam dali dovolenku hoci je pravda, že zamestnávatelia to často robia - pretože zamestnanci sú ticho a nebránia sa. A tiež je pravda, že zamestnávateľ môže určiť čerpanie celej dovolenky - ale pozor, na to sú tiež zákonom určené pravidlá.
Ak chceš neplatené voľno - musíš oň v práci písomne požiadať. Ak by si len neprišla a nemáš podpísanú žiadosť - v práci ti môžu dať absenciu. Počas toho ti môže zamestnávateľ za každý deň absencie krátiť o 1-2 dni dovolenku. Počas neplateného voľna si platíš povinne len zdravotné poistenie. Odvody na sociálne poistenia povinné nie sú.
Napr.:
uvedieš v žiadosti, že chceš nepl. voľno v čase 1.-10.5.2023 pričom v tomto období je aj víkend + 1. a 8.5. ešte aj sviatok, ktorý by si teoreticky mala byť poistená cez zamestnávateľa. No aj v tieto dni bude samoplatca - žiadala si voľno do 1. až do 10.5. bez výnimky - zaplatíš si ZP za 10 dní.

cavelocavelo
autor
18. apr 2023

@alenah31 ďakujem krásne😊 aj som si myslela že keď ma dá ako samoplatiteľa tak nebude dní ktoré som mala voľno prihlásovať a odhlásovať už len znie to nelogicky… a áno ohľadom tej dovolenky všetci čušia mimo kancelárie hrdinstvo a v kancli mlčia ako vša pod chrastou… a k tomu neplatenému voľnu majster mi spomínal že zdravotnú sociálku nemocenské a dôchodkové platím… chcel ma len odradiť?

alenah31
18. apr 2023

@cavelocavelo platis si povinne iba ZP, odvody do SP nie....mozes si ich neskor doplatit.