Neodpočitáva sa vstupná lekárska prehliadka z priepustiek?

25. nov 2024

Dobrý deň, robí niekto z Vás na mzdovom?
Vstupná lekárska prehliadka, keď je jej termín počas pracovnej doby, sa neodpočítava z priepustiek na lekára 7+7?
Ďakujem za odpoveď.

bublinka1426
25. nov 2024

mala by klasika z pracovneho casu

autor
25. nov 2024

@bublinka1426 nieco ako sluzobne?

sissy27
25. nov 2024

U nas je to normalne v ramci prac.doby, ved nas tam posiela zamestnavatel…

bublinka1426
25. nov 2024

ano ako pracovny cas

autor
26. nov 2024

@sissy27
@bublinka1426 pracovny cas by to mal byt, ale potrvdenie od toho lekara na priepustke, to asi je potrebne, ze?

sissy27
26. nov 2024

U nas netreba, HR da termin, kedy ma zamestnanec u toho lekara byt a lekar vystavuje fakturu priamo firme, zamestnanec len prinesie do prace pozadovane potvrdenie o sposobilosti na vykon prace.

qetka
26. nov 2024

u nas sa dava sluzobna cesta bez nahrady

olivia_c
26. nov 2024

Podla zakonnika prace je vstupna/periodicka/vystupna LP, na ktoru ta posiela zamestnavatel mimo tych 7+7 dni. Je to iny paragraf. Robim priamo s tym.

dancingqueen321
27. nov 2024

@olivia_c po mne chceli v novej praci, aby som absolvovala vstupku u ich zmluvneho lekara PRED nastupom do zamestnania. Akoze par dni pred nastupom, ked este nebola zmluvna spolupraca… to mozu na tom tak bazirovat? Ja som bola prekvapena, preco som nemohla v pracovnej dobr ist… a vraj “neozaj je potrebne, aby ste to absolvovali este pred nastupom do zamestnania”… akoze nechapem preco??

olivia_c
27. nov 2024

@dancingqueen321 ano, pred nastupom do prace moze zamestnavatel vyzadovat absolvovanie vstupnej lekarskej prehliadky, nakolko ak by si nebola sposobila vykonavat danu pracu nebude s tebou uzavrety pracovny pomer. Je to standardny postup najma v korporatoch a firmach, kde maju spracovane smernice. V mensich firmach je opacne bezna prax, ze ta zamestnavatel posle na vstupnu LP prve dni po nastupe.

autor
27. nov 2024

@dancingqueen321 netreba sa obavat, ved oni to tak ci tak preplatia.

@sissy27
@qetka
@olivia_c dakujem vam vsetkym za odpovede.

autor
27. nov 2024

@bublinka1426
@sissy27
@qetka
@olivia_c
@dancingqueen321

A viete poradit, ze zamestnanec, ktory nastupil do prace 22.11.ma narok na kolko prepustiek?
Jednu? Ziadnu? Dakujem

autor
27. nov 2024

@olivia_c a vies prosim pocet priepustiek u noveho zamestnanca?

aliziana
27. nov 2024

Toto sa opýtaj u zamestnávateľa, môže Ti ich krátiť, ale môže aj nechať plný počet

autor
27. nov 2024

@aliziana v systeme je 2,5 dna dovolenky a potom cas priepustiek 52,5 hodiny - je to ok?

aliziana
27. nov 2024

Ak máš 7,5h pracovný čas, tak asi áno, asi Ti to teda nekrátia

sissy27
27. nov 2024

To zalezi od konkretneho zamestnavatela, u nas ich nekrati a zaroven sa este nestalo, aby to niekto zneuzil.

autor
27. nov 2024

@aliziana
@sissy27 dakujem. Najlepsie bude zistit to na hr alebo mzdovom.

autor
27. nov 2024

@sissy27 a zamestnanec, ktory by u vas nastupil teraz koncom novembra by mal 7+7?

bublinka1426
27. nov 2024

zavisi od zamestnavatela, ale pochybujem...ze na toto pristupia...lebo to je urpimne dost velka trufalost za odobreny mesiac cerpat celorocne P...to si potom nemusela teraz ani nastupit

autor
27. nov 2024

@bublinka1426 trufalost zamestnavatela? Zamestnanec sa pyta, ci sa nepomylili, ked mu pisu 2,5dna dov., ale až 7 priepustiek.

dancingqueen321
27. nov 2024

@olivia_c ja som predtym v korporate mohla vstupnu absolvovat do 3mes (po nastupe), idem do ineho, preto som bola prekvapena… ale dakujem, otazka bola zodpovedana a dava to vyznam

dancingqueen321
27. nov 2024

Mne neslo o to, ci preplatia. Ved maju zmluvu, rovno im vyfakturuju. Mne islo o to, ze u ineho zamestnavatela musim brat volno kvoli ich vstupke…

olivia_c
28. nov 2024

Zavisi od toho co je v smernici/kolektivnej zmluve u daneho zamestnavatela - kazdy zamestnavatel si moze upravit cerpanie lekarov tam, takze najlepsie bude ak sa na to opytas priamo na HR. Ak nic take osetrene nema, mozes cerpat 7+7, ale tak moralne je to take...

mirkam3
28. nov 2024

@autor, píšeš že “ Zamestnanec sa pyta, ci sa nepomylili, ked mu pisu 2,5dna dov., ale až 7 priepustiek.” Možno tie priepustky naozaj nekrátila. To ALE samozrejme neznamená, že si zamestnanec (vo všeobecnosti, nenarazam teraz na nejakú tvoju vychcanost) musí cely tento fond vyčerpať, “lebo ved ma nárok”.
Ak by s tým kalkuloval, mnohi zamestnavatelia, ktorí by to hoc aj mali takto nekratené v systéme, by s takýmto “cerpatelom” asi radšej skončili PP v skúšobnej dobe.

autor
28. nov 2024

@olivia_c
@mirkam3 uz mi povedal, ze sa spytal priamo a odpovedou bolo 1/3 zo 7. Aspon uz vie.