Ahojte. Idem si po vašu radu, nakoľko toto mi vŕta v hlave už dlhšiu dobu.
V práci (logistika, IT oddelenie) nám pred rokom postúpil jeden kolega (X), ktorý mal na starosti určité veci. Nám v tej dobe odchádzal šéf, on menil šéfa, takže presun jeho zodpovedností akosi nemal pána. V určitom bode začal X (pochopiteľne) ignorovať maily týkajúce sa jeho predošlých prac. povinností. Keďže sa jednalo o veci, ktorých neriešenie má vyplv na biznis, tak X vždy keď sme od neho chceli info, ako robiť určité veci, tak to celé zahovoril, naplánovali sme si s ním niekoľko meetingov kde nám to vysvetlí, všetky ich presúval až ich jedného dňa už nepresunul, a podobne, tak som sa rozhodla si dané veci naštudovať na vlastnú päsť. Boli to tak na 50% technické informácie dostupné na webe a na 50% interné vedomosti špecifické pre našu firmu. Prevzala som túto jeho prácu, bez akejkoľvej finančnej kompenzácie alebo postupu na jeho bývalú pozíciu (ktorá zanikla). Viem, moja blbosť. Len som nechcela aby sme o tie biznisy prišli.
V súčasnosti tieto veci zastrešujem za celé SK a CZ pre našu firmu, a teda mám určité know-how a určitú "nenahraditeľnosť", ktoré by som rada využila vo svoj prospech na kariérny rast. Keďže ako som spomínala, plat ani pracovná pozícia mi zmenené neboli, a tieto veci robím navyše popri predošlých povinnostiach, za plat absolútne neadekvátny, čo znamená že často nestíham a ostávam v práci aj o 2-3h denne dlhšie, niekedy nárazovo viac, čo mi nie je preplatené. Viem, zasa moja blbosť.
Teraz sa dostávam k pointe, a to že nemám reálny zástup. Nový šéf si to všimol a naznačil mi, že by som mala tieto veci naučiť aj svojich kolegov, aby sme si túto prácu rozdelili. Sčasti by to bolo super, keďže by som možno nemusela v práci tráviť toľko času a nemala by som tak nabitý pracovný deň, no sčasti ma štve, že som venovala veľa času tomu, aby som tie vedomosti získala (hlavne interné informácie sa zíkavali a chápali ťažko, musela som otravovať zahraničných kolegov, študovať veci z kontextu a pod) a teraz niekomu tieto vedomosti odovzdám "zadarmo" a budeme na úlohách robiť spoločne.
Viem, že tu hrá úloha hrdosť, to že som sa možno doteraz cítila ako niekto "špeciálny" vo firme, že som vďaka tomuto komunikovala so zahraničnými kolegami a vybudovala si nejaké meno, a teraz to budeme robiť všetci, a obávam sa že nakoniec tam zakapem na oddelení a kolegovia budú povýšení. Že im teraz vlastne podám stupienok.
Viem že tu hrá úlohu aj krivda z toho ako predošlý kolega odišiel a nič nám neodovzdal, ale vlastne smerujem k tomu istému, ak by som z práce jedného dňa odišla. Takže som vlastne pokrytec. A štve ma to.
S kolegami sme všetci na rovnakej pozícii. Pozícia kolegu X, na ktorého miesto a plat som verila, že sa dostanem ked prevezmem jeho zodpobednosti, zanikla.
Čo je lepšie? Ostať nenahaditeľným alebo sa "zaradiť" späť ako jedna z mnoha?
Mám toto prebrať s novým šéfom? Neviem ani ako by som začala a čo vlastne chcem. Resp. viem čo chcem - chcem pozíciu a plat človeka, po ktorom som prebrala zodpovednosti a robím jeho prácu popri časti svojej starej práce. Ale tá pozícia už zanikla, a ani neviem, ako by som toto novému šéfovi (ktorý tu vtedy nebol keď tá pozícia zanikla) povedala, aby som nevyznela blbo.
Ďakujem za vaše názory.
Rok (alebo iny dost dlhy cas ktory nie je uplne jasny z tvojho prispevku) robis pracu veducej bez zmeny pozicie aj platu a vo svojom volnom case. Teraz sa to tazsie bude vydupavat ked si ich rozmaznala....ale normalne ist za sefom a povedat ze nemas problem to zaucit kolegov, ale chces zvysit plat a stat sa nejakou veducou/leadrom. Ubudne ti prace, zvysis si plat...to ze pozicia zanikla a on ju nezazil, neznamena ze sa ti nevie prisposobit pozicia v ktorej by si nemusela zadarmo zaucat kolehov ktori o to mozno ani nestoja.....navyse ked kolega x odisiel nebol tiez pokrytec ak to nikoho nenaucil?
Určite by som to riešila so šéfom- prinajhoršom povie - nie. A ty sa rozhodneš ako s jeho rozhodnutím naložíš. Ktorý šéf sám od seba príde a povie máš toho veľa, všímam si čo všetko robíš a ponúkam zvýšenie platu? To sa stáva veľmi zriedka.
Zvysenie platu si pytaj bez ohladu na to, ci bude praca dalej prerozdelena medzi kolegov. Uz len za tie desiatky hodin nadcasov, ktore si (podla mna zbytocne) obetovala firme a nikto ti ich nikdy nevrati. Som rovnaky iniciativny blbec ako ty, vezmem aj ulohy, ktore sa ma netykaju, lebo sa ich nikto nechyti a firma trpi. Ale zaroven dam vsetkym najavo, ze bezomna by to neslo, nemal by to kto robit. A to je moj argument pri pytani si peniazi naviac. Necakaj, az ti niekto pride potlapkat po pleci a samovolne zvysi plat, take sa len tak nestava. Vypytaj si peniaze naviac a tes sa, ze ti ubudne prace a nadcasov.
Za mna bez debaty zvýšenie platu a žiadať povýšenie , bez nejakej hanby (zároveň by som sa ak inde obzerala ;), ale to som ja , ano väčšinou sa žiaden nadriadený nechopi iniciatívy , ale keď som mala schopného manažéra , tak akosi tie veci prišli samé )
Baby a co ak by jej novy sef odmietol dat plat, aky chce? Ma vobec pravo odmietnut zaucit novych kolegov? Ak by aj dala vypoved, tak ma nejaku vypovednu lehotu, pocas ktorej ich moze zaucit. Len sa tak zamyslam, ci to vobec moze odmietnut, ze ich nezauci a neodovzda svoje knowhow.
@tehulka2011 a keď to ani nemá v náplni práce?
@letfenixa vysvetlit nieco kolegom nema v naplni prace?
Ty si to spravila iniciativne a mas teraz zaucit kolegov zadarmo a odovzdat im svoje vedomosti??? Lebo toto ny som urcite nerobila. Ty odovzdas krvopotne nadobudnute know how a jedneho ta vyrazia. Lebo uz to budu vediet ostatni…
Máš zo šéfom dobrý vzťah? Choď za ním a priamo mu povedz čo si tu napísala(trochu to okrešeš, samozrejme). U nás napr.sefka je super človek a vyžaduje aby sme s každou prkotinou chodili za ňou..presne pre toto,aby nevznikali nedorozumenia,pocity krivdy,neadekvátne zaťaženie bez ohodnotenia..presne čo ty zažívaš.Ona potom hľadá riesenia.A už sa také veci u nás nedejú.Škoda,že to trvá tak dlho a všetci budú prekvapení čo sa ti zrazu nepáči
@tehulka2011 tú prácu, čo robí navyše, som pochopila, že nemá v náplni práce, že ju robí vlastne pomimo.
@tehulka2011 môže povedať áno zaucim ich tak ako som bola zaučená ja. Nech sa páči Google, nech sa páči kontakty vo firme na zahraničných partnerov.
Či chcú manuál? Jedna A4 a tam Google .a slová podľa čoho majú hľadať. A plus kontakty na partnerov
kazdy je nahraditelny to poprve
ale na tvojom mieste sindam stretnutie sonsefom pripravim sa co vsetko robim navyse chcem navyse ohodnotit na plate plus prechod vedomosti
nebranila by som s azaucaniu kolegov ale dala by som si to zaplatit
@zalka ja si proste neviem predstavit, ze takto jednam vo firme. Proste ked niekto ma knowhow, tak sa s nim podeli, u nas to tak je.
@tehulka2011 vieš ak mám to samostudium zaplatené v rámci pracovného času, tak nemám problém. Ale ak by som študovala v rámci svojho voľna, tak to je moje a nie firemné.
Zadavatelka si to študovala mimo, verím že to nebolo ani jednoduché a ani ľahké. Ktokoľvek mohol spraviť čo spravila ona, a nikto sa nepodujal. Doteraz firma ťažila z jej iniciatívy, ak to prestane robiť...lebo to v náplni nemá tak čo potom spraví zamestnávateľ?
Zadavatelka by mala prestať robiť tú prácu, na týždeň dva tri. Mala by robiť len to začo je platená. Možno by sa jej zlepšila vyjednávacia pozícia.
ty to vlastne stále robíš a stále to nemáš zaplatené....prestaň to robiť a rob len to,čo máš v náplni práce....
Vsetko zavisi od kolektivu a od podmienok. Momentalne som v takom kolektive,kde vsetci navzajom veci sharujeme uplne prirodzene,nik si nic "neskrbli". Ale chapem aj tvoj postoj. Pre mna jedine schodne by bolo zdielat tieto svoje pocity so sefom,vysvetlit mu svoj pohlad na vec a pockat,aku satisfakciu ponukne. Pokial nemas take ego ani tsk nastavene vztahy,tak mas problem a hrdost budes musiet asi prekusnut
V prvom rade, každý je nahraditeľný. Ako si sa ty doucila prácu za exkolegu, zvladli by to aj ostatni. Za druhé, čo znamená, že by si niekomu “zadarmo” odovzdala know how? Za prácu ti prináleží plat, ktorý dostavas. Máš tvorit hodnoty, nie byt len naklad. Tu tie hodnoty máš možnosť predať svojim kolegom a ty to nechceš urobiť (je to pokyn od nadriadeného a určite máš aj povinnosť podľa pracovnej zmluvy vykonávať prácu podľa pokynov nadriadeného).
Poviem Ti to takto, mám vyštudované HR a mám veľa byvalych spolužiakov, s ktorými komunikujem. Tvoje nastavenie sa mi nepáči, ak by som sa o takomto spravani dozvedela z referencii (HRisti sa medzi sebou poznajú a pýtajú sa na referencie medzi sebou aj neoficiálne), tak by som Ťa neprijala do zamestnania. Takéto prospechárske uvažovanie vôbec nie je tímové a keď nemáš postavený tím zo skutočne tímových hráčov, neudržíš ho a tím nebude nikdy produktívny, lebo nie je na mieste súťaživosť, ale spolupráca. Mala by si sa na vec pozerať tak, že máš možnosť zaučit druhých a následne delegovať prácu, tým pádom ti odpadnú nadčasy. Komunikuj to takto s nadriadeným a aj možné zvýšenie platu (možno preto ťa nepovýšili, lebo proste nemôže byť vedúci s takýmto nastavením mysle, že len ja, ja, ja a s nikým sa nepodelim o informácie).
@zalka lenze nikto ju do toho nenutil, robila to v zvlastnej iniciativy, a nemusela presne tak, ako to odignorovali ostatni. Nie je na mieste teraz sa ofucat a tvrdit, ze nikoho nezauci, lebo ani ju nikto nezaucil. Ak ma okolo seba dobry team, tak odovzda nadobudnute skusenosti, uz len cisto kvoli tomu, aby dobrovolne nemusela zostavat 3 hodiny naviac v praci kazdy den. A ak chce pochvalu a pocit zadostucinenia, tak pytat si peniaze naviac. Vsetci chodime do prace kvoli peniazom. Nikto (ani sef) od nej nemoze ocakavat, ze to bude robit nadalej zadarmo a zostavat tam “do nevidim” len tak, lebo mozno nema doma co robit. Ubudne jej z prace, nadcasov a pretazenia, mala by byt rada. A ak si sef nebude vazit to, ze doteraz makala sama a navyse, nezvysi plat, tak by som sa zamyslela nad zmenou prace.
Mam presne taku skusenost s kolegynami, ktore boli neochotne ma pri nastupe zaucat, lebo boli vo firme 20 rokov a postoj “preco by mali”. Vedeli xy veci, ktore som nemala kde ziskat a naucit sa, ony boli jediny zdroj. Namiesto toho, ked som pozrela cez den do mobilu (co ony robili bezne), tak sa na mna stazovali poza chrbat a tahali denno-denne nadcasy aby mohli vsade zase vykrikovat ako obetuju volny cas firme a “mlada” si chodi domov po 8,5 hodine. Nemusela som, ale to by si ich ego najskor muselo pripustit, ze keby ma zaucili, tak tam nemuseli sediet do vecera.
@hankab nemôžeš porovnávať svoju situáciu zo zadavatelkinou. Je to diametrálne odlišné.
A zase zadavatelka spravila chybu, že po naučení sa to nešla za šéfom a nepovedala, že kto to má riešiť, že chýba človek kt.by toto robil. Ale sama robila navyše prácu. Ono nie nadarmo sa hovorí "iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ"...a ublížila hlavne sebe.
@zalka ved prave, neoplati sa byt iniciativny, ked ma ma potom stvat, ze si moju snahu nikto nevsima. Kolegovia to ucenie sa niecoho naviac mudro odignorovali a radsej travili cas doma/s rodinou. Teraz uz tazko apelovat na nenahraditelnost, ked si pracu prerozdelia ini, uz nebude nenahraditelna. No nemusela ani predtym, stacilo sa ozvat skor.
Autorka ale aj tak moze skusit stale poziadat o vyssi plat. Ci jej ho chvalia, je otazne.
Velka chyba. Pouc sa z toho, nie si akcionár, aby ti bolo ľúto biznisov. Si len figúrka a firme na tebe nezáleží, nebude ta v starobe držať za ruku, ked budes na smrteľnej posteli. Firma ta zničí a vycicia a na povýšenie zabudni, si len žena a ženy si tento štát nevazi a uz vobec nie nejaka firma. Som zvedavá ako pochodis u šéfa ale evidentne sa ziadna nová pozícia riešiť nebude, lebo nie je budget (stavim sa ze ti toto povie)
určite by som neposkytla všetky info ....
to by niekto ľahko prišiel k tvojim znalostiam. však nech sa potrápi , nech študuje vo volnom čase. najmä ak ti tebe nebolo vôbec nikdy zohľadnené.