Nemôžem nastúpiť do novej práce

29. sep 2022

Dievčatá, prosím, poraďte mi. Našla som si skvelú novú prácu. Tá, ktorú mám teraz je tiež dobrá, ale ničí ma v nej more nadčasov. Konečne mi svitlo na časy s lepším work-life balance. Ale... syn vážne ochorel, čaká ho operácia a nevieme, koĺko to bude všetko trvať. Takže, v novej práci to musím odrieknuť, i keď už so mnou počítali. Mala som nastúpiť v polovici novembra. Teraz si nemôžem dovoliť nastúpiť do novej práce, predsa len v tejto starej práci mam istotu a celkovo som neistá ohladom synovho stavu.
Ako to povedať v novej praci, že nenastupim? Normálne im vysvetlit situáciu? Budú sklamaní, možno nahnevaní, možno u nich stratím doveru, počítali so mnou. Nechcem tam stratiť možnost prípadného zamestnania v budúcnosti, keď všetko doma prehrmí a syn bude v pohode. Velmi sa bojim o syna, tak ani neviem jasne rozmýšlať, čo a ako robit.
Ešte pridám, jedná sa o expertnú pozíciu a tá sa neobjavuje každý mesiac, preto aj oni budú mať problém rýchlo niekoho nájsť. Mohla by sm ich požiadať o neskorší termín nástupu, ale to nechcem, nakolko neviem, ako dlho to so synom bude trvať, kým sa vylieči.

anjelicek26
29. sep 2022

Zavolaj im co najskor, je to ferovejsie. Vysvetli sitauciu a mozno posun nastup do novej prace, ak je to mozne.

lienka.7
29. sep 2022

Co takto povedať im pravdu?

autor
29. sep 2022

@lienka.7 veď jasné, nič inšie mi neostáva. Hm, je to na nič, bola to moja vysnívaná práca, dlho som na ňu čakala, teraz sú tam aj do budúcnosti asi dvere zatvorené. Viem si predstaviť aj ich sklamanie, keď zasa budú hladať nového človeka. Ale inak nemožem - syn má prednosť

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinka75
29. sep 2022

ja neviem prečo vypisuješ sem a hľadáš tu radu. Úplne normálne je zavolať im, čím skôr a povedať pravdu. tAký je život. Mali by to pochopiť.

martul
29. sep 2022

Osobne by som to riešila žiadny telefonát a pravdu.

lilyianka
29. sep 2022

Neriešiť cez telefón,ale prísť osobne a povedať to,čo si napísala nám. Veď predsa zdravie dieťaťa je prednejsie. A možno touto férovosťou si dvere do tejto práce nezatvoris, ale neskôr ta oslovia

jazula
29. sep 2022

Dala by som im čo najskôr vedieť a povedala pravdu. Že aj keď ťa to veľmi mrzí,lebo tá pozícia je presne to, čo by si chcela v budúcnosti robiť, žiaľ nie je možné aby si momentálne nastúpila. Tým si dvere nezatvoríš, možno sami prídu s návrhom posunutia nástupu. Bola by som k nim maximálne úprimná a otvorená a možno spolu nájdete riešenie. Držím palce synčekovi aj tebe 🤗

eeffka
29. sep 2022

Povedz pravdu, uvidis, mozno ta prekvapia v dobrom, pravda je dlhodobom horizote vzdy najlepsie riesenie. Drzim palce obom.

autor
29. sep 2022

Dievčatá, ďakujem za rady. A čo tefa myslíte, zavolať alebo tam ísť osobne to povedať.
Oddialenie nástupu asi nebude možné, je to neisté z mojej strany a oni tam človeka potrebujú na tú pozíciu čím skor

lasona
29. sep 2022

Osobne by som tam išla...cez telefón určite nie riesit

autor
29. sep 2022

* čo teda myslíte*

alenka58
29. sep 2022

a nedá sa Ti to skĺbiť nejako s pomocou rodiny? veď aj keby si tam bola zamestnaná a niečo sa vyskytne so synom tak by si to musela riešiť a samozrejme ich čo najskôr informuj

korylan
29. sep 2022

Určite osobne, dôležité veci sa riešia osobne a je to serióznejšie.

evabb35
29. sep 2022

Ale veď v tejto súčasnej práci s množstvom nadčasov bude starostlivosť o syna ešte zložitejšia, takže by som nastúpila do tej novej aj v tejto zložitej rodinnej situácii. Radím na základe vlastnej skúsenosti. Tiež som musela nastúpiť na nové pracovné miesto, ale už so mnou tam rátal a tiež to bolo na expertnú pozíciu a moja predchodkyňa musela ísť na operáciu, takže len rýchlo mi odovzdala agendu a išla preč, nebolo čas vysvetlovať, že mne to momentálne nevyhovuje, že si musím riešiť vážne súkromné problémy a už ani neviem ako som to celé nakoniec zvládla. Prežila som to, hoci som bola v zložitej situácii. Žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa varí.

evabb35
29. sep 2022

Z vlastnej skúsenosti viem, že na psychiku je strašne dobré v období zložitom, keď sa bojíš o niekoho blízkeho, zamestnať si hlavu. Nie je dobré sa tomu stresu celému úplne oddať a podriadiť. Aj keď je to zložité, Tvoj život musí pokračovať ďalej.

deti95060810
29. sep 2022

osobne...

jumama
29. sep 2022

Mne sa stalo podobne. Seria telefonatov za sebou: Prijali ma do novej prace, potvrdila som, ze nastupim. Vzapati mi volala sesternica lekarka, ze co sa to deje, ze okrem mojho tata pojde na onkologiu aj moja mama. Bola som vtedy este mlada, bezdetna, nasi mi boli vsetkym. Tak isto to nemalo casove ohranicenie, kolko tam budu, ako to dopadne, kolko pomoci budu potrebovat,... Pracu som odriekla, ale myslim, ze personalistka mi to neverila. Nebola to nejaka vynimocna pozicia, ale zase ja som sa tesila, mala som vsetku potrebnu prax, bola to praca v anglictine, taky dalsi krocik, vytuzena zemna to mala pre mna byt. U teba je to duplom tazke, ked sa jedna o dietatko. To nikto nenahradi pritomnost mamy, bude ta velmi potrebovat. Podla mna uprimne povedz, aka situacia nastala, a spytaj sa, ci nemozes nastupit neskor, ked sa to utrasie. Mozno si to dobre zvazia a budu vediet pockat.

hipuska
29. sep 2022

Neviem koľko má syn, ale nedá sa to nejako poriesit? Žeby napr.ostal doma muž? Ak sa teda jedná o pozíciu, ktorá sa vyskytne raz za čas....

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
29. sep 2022

Samozrejme, že osobne. Je to férovejšie, vieš sa s nimi porozprávať a lepšie odôvodniť.

liljana
29. sep 2022

Dat iba co najskor vediet. Keby ta vyhadzovali pre nadbytok zamestnancov, myslis, ze by im to bolo blbe? Nie. Prijimanie a prepustanie je sucast zivota na HR oddeleni. Len to treba dat dopredu vediet. Je to slusne a ferove. Mozno sa tam budes este niekedy uchadzat znova.

doriiis
29. sep 2022

OSOBNE zajst za novym zamestnavatelom a povedat mu pravdu.Takto ako tu nam.Vyjadrit snahu a ochotu nastupit do prace v neskorsom termine ako je 1.11.Poziadat ho o to.Ak nevyjde v ustrety slusne sa rozlucit a nechat to tak.Bude to skoda ALE zdravie dietata je na prvom mieste.

lenkatroj
29. sep 2022

urcite povedat pravdu, ci uz osobne alebo telefonicky.
Urcite zalezi od pozicie, no moze sa stat, ze budu ustretovi a ponuknu ciastocny uvazok alebo iny druh pomoci/spoluprace...

lennaa
29. sep 2022

To co si my myslime nie je podstatne, kontaktovala by som ich telefonicky a teda povedala, co je vo veci, myslim, ze kazdy clovek takuto situaciu pochopi a mozno budes z ich reakcie aj prekvapena.

squ1rrel
30. sep 2022

Mne sa to stalo niekolkokrat ze kandidat odstupil od zmluvy tesne pred nastupom. Ten ktory mi napisal email na pol strany s velmi vrucnym ospravedlnenim a vysvetlenim dostal ten job o rok neskor ked sa hlasil znovu. Ostatnych co sa neunuvali som dala na ciernu listinu.
Ci osobne alebo telefonicky alebo emailom by som zvazila podla toho o aku poziciu a aku firmu ide.