Nekvalifikovaný učiteľ na strednej škole

9. apr 2022

Ahojte,
mám vyštudovanú VŠ so zameranim na aplikovanú informatiku a ekonomiku, nepedagogický smer. Zároveň od septembra si chcem spraviť pedagogické minimum. Mam roky praxe s lektoringom a informatikou, avsak len v sukromnej sfere. Zhodou okolnosti vcera stredna skola par metrov od mojho domu vyvesila volne miesto na ucitela informatiky. Nechcem sa tam strapnit osobne, neviete prosim, ci je nejaka zakonna moznost ist ucit aj s takouto nekvalifikaciou? Moja hlavna motivacia je celkova zmena profesie a osobna vyzva, peniaze su na poslednom mieste. Zaroven tuzba odovzdavat vedomosti a ovplyvnit mladych ludi v tejto sfere, mimo zastaralych a skostnatenych osnov. Lutujem, ze som nesla na pedagogiku hned 🙂 Dakujem velmi pekne za radu.

xiaomi_
9. apr 2022

ako prve sa musis drzat osnov

deti95060810
9. apr 2022

samozrejme šance máš... odpovedaj rýchlo na výzvu . Ak nebudú mať nikoho veľmi radi ťa príjmu... ped. min. môžeš začať aj od sept. Držím palce.

veronika3110
9. apr 2022

ja síce učím v MŠ, ale riadime sa rovnakou platovou tabuľkou aj zaradením ...
môžu prijať aj nekvalifikovaného s tým, že si to pedagogické minimum dorobí, ale len v prípade, ak sa na miesto neprihlási nikto kvalifikovaný ... aspoň tak to u nás riaditeľka vysvetľovala... má povinnosť vziať kvalifikovaného človeka... ak by sa nikto iný neprihlásil, alebo by nevyhovoval, môžu nekvalifikovaného..
ale zas na druhej strane budeš najlacnejšia.. určite skús a uvidíš, možno sa podarí... a určite tam spomeň že ideš študovať ďalej .. 🙂

lucka_ke
9. apr 2022

môj muž presne takto učí, ale musel si spraviť pedagogické 2-ročné štúdium na VŠ, kde študoval
hovorí, že ťa môžu prijať aj bez, ale do 2 rokov musíš začať pedag. štúdium (pozor, je to platené externé štúdium)

zuzanockamt
9. apr 2022

Tak v prvom rade - to, čo je v UO, prebrať musíš. Môžeš ísť nad rámec UO, no nesmieš to hodnotiť.

autor
9. apr 2022

Dakujem pekne, skocim tak osobne, pomohli ste mi ;) islo mi o to, ci som uplne nespadla z visne, ked som nad tym uvazovala bez pedagogiky. Osnov sa drzat musim, to je mi jasne, no zo sukromnej praxe viem priniest vela skusenosti, mam AJ a NJ na C1, cize aj nove ucebne materialy v zahranicnom jazyku a podobne. O plat mi az tak nejde preto, ze ovladam Javu, PHP aj SQL, privyrobit si viem kedykolvek z domu. Vdaka 🙂

sorciera24
9. apr 2022

ano, my mame aktualne ucitelov, kt. maju VS nepedagog. smeru (napr. informatiku, matiku) a dorabaju si pg. minimum (to si musia do nejakeho casu dorobit).....ucitelov predmetov MAT, INF, FYZ a jazykov je žalostne malo, elbo ludia nechcu ucit za par supov, ekd vo firme je lepsie......ciže ak chces ucit, pokojne si posli ziadost..... osnov sa musis drzat, ale je len vitane, ak pojmes ucivo zaujimvaom, novou, inovativnou formou, co sa isto da a víta v našom skosnatelom školstve....

patus_2
9. apr 2022

Ja ťa nechcem odradiť, ale osnov sa budeš musieť aspoň pridrzať. Darmo vieš programovať v rôznych programoch, keď to nieje v osnovách tak to nemala byť hlavná náplň hodiny. Skôr na krúžku sa budeš môcť odviazať v týchto veciach, ale na hodinách a tým asi veľmi nepochodiš.

autor
9. apr 2022

Dakujem 🙂 este cisto zo zaujmu, kedze sa tu vyznate. Keby chcel niekto na SŠ ucit informatiku a ma VS napriklad ekonomickeho smeru a prax len zo sukromneho sektora, plus DPŠ na ekonomicke predmety, da sa to aj tak? Ako uplne nekvalifikovany? Ak skola nenajde ziadneho pedagoga?

zuzanockamt
9. apr 2022

Nie, nedá.

autor
9. apr 2022

@zuzanockamt dakujem, to mi odlahlo ;)

zuzanockamt
9. apr 2022

S pg.minimom môžeš učiť len predmety, z ktorých máš štátnu skúšku.

klariska1
9. apr 2022

Držím Ti palce, takýchto ĺudí školstvo potrebuje ako soĺ!

nicicka
9. apr 2022

To učiteľstvo ale nie je niekedy také ružové. Ak by si si chcela dorobiť DPS + učiť, robiť si každý deň prípravy a venovať sa rodine ak ju máš tak je to dosť časovo náročné. A veru nieje to nejak super platené. Aby si teda aj našla nejaký čas na pomimo privyrobenie...

savanna
9. apr 2022

Ja nerozumiem, preco mas pocit, ze by si sa tam isla strapnit, ked mas vystudovanu aplikovanu informatiku a uchadzas sa o miesto ucitela informatiky? Neviem si predstavit, kto by bol vhodnejsi kandidat /teda okrem vystudovaneho pedagoga, ale mozno by si bola prekvapena, ze aj toho prekonas svojimi vedomostami/.V prvom rade tieto miesta nejdu na dracku, takze sancu urcite mas, treba skusit.

lucka_ke
9. apr 2022

učiť môžeš to z čoho máš štátnu skúšku, ostatné len ako nekvalifikovaný učiteľ, čo je málo platené

kornelies
10. apr 2022

To ako fakt chces s tvojou kvalifikaciou tajtrlikovat pred ziakmi a budu ta s rodicmi zhadzovat, ze nie si vystudny pedagog, aj ked mozes vediet daleko viac.
Jedine pozitivum su skoro 3 mesiace volna a pocit, ze ta len tak lahko memozu vyhodit ako zo sukromneho sektoru..