Ahojte. Mam Ing. A ak pojdem ucit som nekvalifikovana. Ak si dorobim DPŠ(minimum) uz budem kvalifikovana? Alebo iba vtedy ak si urobim 5 ročnú Mgr. Pedagogicku?
Dakujem za pomoc
Prijali ma na ZS ucit fyziku. Teraz mam iba Ing. A ak si dorobim Minimum budem kvalifikovana tak dufam aj plat bude vyssi. Lebo teraz mi dali 850 brutto ale ked budem mat iba 70% hodin vyuc. Tak asi este menej
Dakujem vam za pomoc
Po absolvovaní DPŠ, budeš kvalifikovaný učiteľ na predmet, z ktorého máš vysokoškolské štúdium Ing. Potom po 2-3 rokoch budeš samostatný učiteľ. Po 5 rokoch môžeš sa prihlásiť na atestačnú skúšku a získať prvú atestáciu.
Ak by si učila aj iný predmet, než máš z neho Ing. a DPŠ, tak podľa platovej tabuľky by si za hodiny výučby takého predmetu mala plat ako nekvalifikovaný učiteľ (napr. 18 hodín fyziky a 3 hodiny technickej výchovy, tak za technickú výchovu by si mala ako nekvalifikovaný učiteľ).
po novom to platí tak, že učiteľ musí mať aj II. stupeň VŠ na predmet aj DPŠ na presne ten predmet, čiže ak by si chcela byť kvalifikovaná aj na technickú výchovu, musela by si absolvovať aj DPŠ na technickú výchovu. Lebo ak máš technický odbor Ing. tak myslím, že sa to uznáva na fyziku aj na technickú výchovu (to si treba dozistiť). Len DPŠ potrebuješ konkrétne aj na fyziku aj na technickú výchovu.
skúste pozrieť aj tu, do novej vyhlášky Ministerstva 1/2020 Z.z.
Príloha 1 Učiteľ
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
tak potom odporúčam autorke, aby skúsili spýtať sa priamo na ministerstve, to bude asi najlepšie, a získať informáciu z prvej ruky. Podla mna nie je smerodajný rozsah úväzku (nadpolovičná a podobne), ale to, či splna predpisy, a nová vyhláška hovorí, že na to, aby bol učiteľ kvalifikovaný, musí mať aj DPŠ aj VŠ druhého stupna na každý daný predmet.
zase iné požiadavky platia pre tých, ktorí už učia roky, a iné pre nových od roku 2022 – treba si vo vyhláške všimnúť aj prvý ľavý stĺpec - časové obdobie (kedy učiteľ učil/začal učiť daný predmet).
otázka bola, či ak si spraví DPŠ, či bude kvalifikovaná - áno bude kvalifikovaná na presne ten daný predmet, na ktorý absolvuje DPŠ a z ktorého ma VŠ II. stupňa - tam nie je žiadne zavádzanie - je to podľa vyššie pripojeného predpisu (vyhláška 1/2020 Z.z. Príloha 1 Učiteľ).
@thea2 reagovala som na tie 3 hodiny, že bude mat zaplatené…. A ani to nie je úplne pravda. Pokial je to jej prvé zamestnanie v školstve, do doby, kým si dorobi kvalifikáciu (spravidla sa to dáva na 3 roky) ju môže vedenie školy viesť ako kvalifikovanú. Prechodne ustanovenia zákona….😀
842 eur plus 51 eur priplatok. Po pohovore s komisoiu mozem byt zarad. Do vys. Kateg. 940 eur. Brutto. Tak neviem ake su to kategorie
@letfenixa keďže je to jej prvé pedagogicke zamestnanie, čiže je začínajúci pedagogicky zamestnanec, bude mat adaptačné vzdelávanie, preto má aj príplatok. Ten je zo zákona. A ten pohovor asi mysli ukončenie adaptacneho, ukoncinsa protokolom a bude samostatný Ped.zamestnanec. Vtedy postupuje o triedu vyssie
@derdia pri 80% úväzku pokial sa bavíme o čistom prijme (nehovoríte o veku a odpracovaných rokoch, o vzdelaní, uplatňovaní daňového bonusu…čiže je to ako porovnávať pondelok a nedeľu) ste na tom, myslím, lespie ako učitelia. Pokial ste sestra s vysokou školou cca do 30/35 rokov a bez daňového bonusu.