Neférové rozdelenie práce/dovoleniek

Ahojte , pracujem vo firme, kde su kvartalne uzavierky, standardne si nemozeme brat dovolenku / Doktora pocas Poslednych 2-3 tyzdnov kvartalu , Akurat vsak kolegyna dostala dovolenku pocas Decembra cca dva tyzdne a praca bola hodena na mna , je Toho neurekom ,casto Robim nadcasy , lebo jednoducho Niektore veci nepockaju do zajtra , urobila som aj nejake Chyby atd . Nikto z nadriadenych to proste nemanazuje / nikto ma neinformoval o nejakej Kompenzacii , absolutne nic . V zakonniku prace som nic relevantne nenasla. Co by ste robili ? Dakujem

ddaassuullaa
9. dec 2023

Namiesto stazovania sa na MK treba ist za sefstvom, ktore dovolenky schvaluje. V tomto pripade nemas v podstate ziadne ferove moznosti riesenia - zakon dava pravo manazovat tvoju dovolenku zamestnavatelovi. O ziadnej kompenzacii tiez zakon nehovori. Jedine komunikacia so sefmi moze priniest vysledky - ci uz vo forme mimoriadnej odmeny, preplatenia nadcasov, zvysenia platu...u nas nechava zamestnavatel na nas, aby sme sa dohodli, kto si kedy vezme dovolenku a bude pritomny v praci schopny zaskocit aj za inych.
Urcite sa ozvi, ze v takom navalovom obdobi, ked sama pri svojej vytazenosti musis tahat aj nadcasy nie je riesenim 2 tyzdne tahat plnohodnotne aj kolegyninu pracu, minimalne by bolo fer jej pracu rozdelit medzi viacerych. A ak nie je komu, tak nech zaskoci ten, co dovolenku schvalil....

mogaa
9. dec 2023

@jednoduchomaria89 choď za šéfom, že jednoducho to nestíhaš...ale štýlom že nemáš problém zastúpiť kolegyňu, ale rovnako nemieniš stráviť celé medzisviatky do večera v práci, kedže počas prac.doby sa to stihnúť nedá....buď nech to prerozdelí medzi viacerých kolegov alebo nech ti dá kompenzáziu, teda nech ti tie nadčasy poprepláca....

muchotrafka298
9. dec 2023

Tvoja situacia sa neda ziadno riesit co sa tyka zakonika prace. JE to vec nadriadeneho, ako rozdeli pracu. Ale mal by vediet, ze nestihas a kludne mu to povedz. Ze mas svoju pracu a jednoducho nestihas pocas pracovnej doby robit 2 tyzdne aj za niekoho dalsieho. Ak sa to neda pocas pracovnej doby stihat, tak je to problem. Vie to este prerozdelit niekomu dalsiemu? Mozno by nebolo zle spravit nieco take, ze presne rozdelit jednotlive veci na ludi, trebars mat k tomu poradu alebo nejake stretnutie. Ze kto koho bude kedy zastupovat a v akych veciach.

u nas v robote sa teraz deje nieco obdobne. Ja mam kolegynu, ktorej bola podpisana bez akehokolvek zastupu dovolenka na 3 tyzdne. Robila za nu jej nadriadena, co bolo treba urgentne, ostatne stalo. Nasledne bola den v praci a udajne je uz 2 tyzdne chora. Vypadok ma cca 5 tyzdnov, pretoze ani teraz nerobi tak, ako by mala. Netrapi to nikoho. Jej nadriadenych vobec a ostatnych tiez nie. Ma homeoffice ale niektore veci je treba riesit fyzicky v kancelarii.

janinah
9. dec 2023

Zastupila by som ju čo mi sily stačia s tým,že už sa teším na moju dovolenku na budúce Vianoce,ked zastupi ona mňa.

jednoduchomaria89
autor
9. dec 2023

Dakujem za nazory . Urcite sa ozvem , Akurat vaham ci ma tam vyznam Ostavat, o par mesiacov mi konci zmluva , vyzeralo to byt ako ferova Firma, ale Toto ma uplne dostalo , Takto bez hanby hodit pracu na ineho/zaroven schvalit dovolenku inemu pocas narocneho obdobia a bez nejakeho dialogu, pricom aj mne bolo povedane ,ze si proste 3 dni nemozem zobrat, lebo mame vela Toho (to bolo este pred).

muchotrafka298
9. dec 2023

@jednoduchomaria89 ono je to tazke v tejto situacii. Pojdes inde a moze sa Ti tam stat to iste. Sprav si primarne svoju pracu a nasledne az jej. Ja by som kvoli tomuto neodchadzala, pokial si s ostatnym spokojna.