Dobrý deň. Chcem sa spýtať čo mám robiť v prípade, že zamestnávateľ mi nedal výplatu. Ochorela mi dcéra, pomaly mesiac som s ňou musela byť doma no zo strany zamestnávateľa prišlo k tomu že sa normálne urazil a že si to mám ukončiť alebo si mám robiť čo chcem. Tržbu som odovzdala aj s vyučovaním, veci aj všetko odovzdala no výplata stále nechodí. V danom mesiaci som odrobila iba nejakých 5 dni, výška výplaty je 170€, takže keď mi ju nepošle a pôjdem na políciu tak to asi ani nebudú riešiť či ? Nerada by som niekomu uškodila ale je toto normálne ? Ako mám postupovať v prípade, že mi peniaze nevyplatí. Ďakujem.
Výplata ktorý mesiac, a aký je výplatný termín. To je dôležité.
https://www.ip.gov.sk/oznamy/nevyplatena-mzda-o...
A inšpektorát by som iste kontaktovala🙂 takéto praktiky treba nahlasovať, kde sa dá. Nejde len o pár eur atď ale o prístup, lebo toto si potom dovoľujú niektorí stále.
co mate v pracovnej zmluve, kedy ma prist vyplata? k 10.temu, 15stemu v nasledujucom mesiaci? ci kedy? za aky mesiac?
ocrka zo socialnej poistovne vam pride az spatne, napr. 15.1. za december, ak to stihnu spracovat, ak nie, tak az k 27.memu v mesiaci
ak by neprisla v urcenom termine, vyzvala by som zamestnavatela tym listom, ako sa pise v postupe vyssie ....ak nic, tak potom podnet na inspektorat prace
@sisa183
Neviem ako veľmi stojíš o tu prácu ale ja by som podala „PARAGRAF 69 OKAMŽITÁ VÝPOVEĎ ZO STRANY ZAMESTNANCA PRE SKONČENIE PRACOVNÉHO POMERU“
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
ale to ti musí vypláta 15 dni po splatnosti ešte meškať ak sa dobre pamätám , už je to par rokov čo som to riešila, bude ti musieť vyplatiť aj 2 mesačné odstupné.
Ukončenie hlavne preto že ak to budeš riešiť políciou bude už urazený každý mesiac a je otázka kedy ti dá výpoveď
@tessa165 no len on presne na to caka 🙂 ja by som mu vypoved nedala, nech da on. Ak ma po skusobnej dobe, vyhodit ju moze iba riadne s vypovednou lehotou, dohodou, pripadne aj odstupnym. A v dobe kedy ju zamestnava, ci je zduty alebo nie je zduty, je povinny za nu platit SP a ZP, ked to aj neuhradi, ju do toho nic, vymahat to budu poistovne od neho. Mzdu zase za cele obdobie "ktore sa rozhodne pan podnikatel neuhradit" tiez dostane, aj ked po natahovackach. Vacsinou uz pri rieseni vaznom, a vyhrazkou sudom vyplatia.
NEDAROVALA BY SOM ANI 20 EUR, PRECO???
@simca06022011 no ale to neviem či sa chápeme ak mu dá ukončenie prac. pomeru podla spomínaného paragrafu musí jej vyplatiť aj 2 mesačné odstupné, to nieje tak že by si oň prišla, ak jej dá výpoveď on tak je to odstupné alebo výpovedná doba podla toho koľko má odpracovaných rokov.
Ak cakas decembrovu vyplatu, tak zakestnavatel ma cas ti ju vyplatit do 31.1.
@kikushaa zalezi od zmluvy... cas ma iba do vyplatneho terminu
@tessa165 to ano, ale ona kludne moze pockat mesiac a bude jej vyplacat aj tu mzdu na co ma narok... a nejdu jej odvody, cize ak nema hned inu pracu, bude na urade prace alebo samoplatca
Autorka pozor este na taku vec ao je ukoncenie OCR a nastupenie do prace, aby si nemala absencie nahodou. Ale inak ako tu pisu zeny hore... malo info, urcite to ale ries 🙂
@simca06022011 jasne preto pisem ze podla toho ako jej na tej práci zálezi, je to jedno z riešení ale nemusí vyhovovať každému veď dostane dosť návrhov vyberie si taký čo jej najviac zapasuje
mohla by sem ale popísať takt trocha viac, o akú prácu sa jedná, o akú výplatu, teda za aké obdobie a podobne. ale ak je nejaký dátum uvedený na zmluve, tak ten by sa proste mal dodržiavať
@sisa183 to je výplata za ktorý mesiac? Kedy bol/bude vyplatený termín?
Takéto veci rieši si myslím, že rieši inšpektorát práce