Ahojte, prišla som si po radu pre moju známu: známa nastúpila do práce 1.2. 2022, na pohovore sa dohodli na podmienkach a aj na výške platu. Nastúpila do práce a v deň nástupu jej dali pracovnú zmluvu, ktorej súčasťou nebol platový výmer, iba v tej zmluve bola náplň práce. Keď sa pýtala na platobný dekrét resp platobný výmery bolo jej oznámené, že v príbehu týždňa ho bude mať. Výmer dostala až na tretí týždeň od začiatku pôsobenia v práci. Pracovný výmer je nižší ako sľubovali ( cca o 100€). Ako by ste sa vy zachovali keby vás nadriadeny nedodržal platove podmienky?
@diamond007 nad tým uvažuje aj tá známa
Budú s ľuďmi mávať dokým sami dovolia.
v prvom rade by som nepodpisala pracovnu zmluvu bez uvedenia mzdy alebo platobneho vymeru ale okej a byt tvoja znama isla by som za nadriadenym alebo zavolala na mzdove/HR, ze zrejme nedopatrenim doslo k omylu ale toto nie je suma, na ktorej sme sa dohodli a ziadam o napravu a ak by to nebolo nedopatrenim, dala by som vypoved, kedze pre neseriozneho zamestnavatela by som nepracovala
@petamich známa im dôverovala a z toho dôvodu na nich ohľadom platového výmeru netlačila. Žiaľ tá dôvera sa jej nevyplatila.
stane sa 🥴 ale urcite by som to nenechala tak - nech sa asertivne opyta a uvidi
Veď tá zmluva je bez mzdových podmienok neplatná.
Ako môžem dôverovať niekomu, kto mi dá podpísať zmluvu v rozpore so zákonníkom práce? Presne toto je dôvod, že sa na Slovensku mnohí zamestnávatelia takto správajú. Ja osobne by som nenastúpila viac, písomne by som požiadala o vyplatenie februára v zmysle toho, ako sme boli dohodnutí, ak by nie, poslala by som podnet aj s kópiou pracovnej zmluvy na Inšpektorát práce.
Urcite to treba odkomunikovat. Moze ist "len" o chybu. Aspon ja som zazila, ze kolega sa pri podpirmsovani zmluvy ozval, ze mal dohodnute nieco ine a isli to riesit vedla... ono nerobi to vsetko 1 clovek... a ked to bol ich zamer, tak pravdepodobne je v skusobnej dobe a moze zvazit, ci tam chce zotrvat za tychto podmienok al nie
@sasesoe myslím si, že za ten 1 rok to už nejako vyriešili 😉
Nebol by už nadriadeny