Nechali ste prácu kvôli častým chorobám škôlkara?

17. sep 2022

Mamičky, potrebujem možno vypočuť, možno poradiť, mám takú dilemu.
Mám staršieho syna, ten funguje samostatne, škola, krúžky, sám sa dopraví, len kontrolujem mobilom alebo pripomeniem.
Mladší má za sebou prvý rok v škôlke, plný soplíkov a kašľa. Ja som sa vrátila počas toho prvého roka do práce. Ale cítim, že je to ubíjajúce to neustále napätie, kedy zasa zakašle, bude vracať ( už tento šk.rok bola v škôlke črevná chrípka).
Predtým nebývali veľmi chorí, odkedy robím, párkrát bol aj starší maród, ale len deň- dva a väčšinou víkend, teplota alebo nejaké vracanie.
Zatiaľ mám len jednu OČR, ale to sme boli chorí obaja s mladším, liečila som sa popri ňom.
PN som zatiaľ nemala.
Pomáhajú svokrovci, niekedy tam bol mladší u nich pár dní s kašľom, aby sme mohli pracovať.
Nechcem byť tá nenávidená kolegyňa, ktorá je nonstop doma s deťmi. Zároveň nechcem preťažovať starých rodičov.
Neskutočne ma stresuje dávať do práce vedieť že malý ochorel, ( aj keď len kým vybavím stráženie alebo skočím k lekárovi), organizovať okolo toho neustále prevozy detí hore- dole...mám pocit že svokrovcov zaťažujem, aj keď oni su naozaj ukážkoví, ochotní.
Moja dilema je, či zostať ešte doma alebo to takto ťahať odteraz už "naveky" 🤦
Práca ma veľmi baví, s peniazmi sme ok, aj keby som nepracovala, ale samozrejme každá tisícka navyše poteší...
Ďakujem za chápajúce reakcie 🙏

pribinak
17. sep 2022

Veď to je skvele, že svokrovci sú po ruke. Povedali ti niekedy že ich to zaťažuje? Možno sú radi, ze môžu pomáhať s vnúčikom

Väčšina kolegýň má toto odžite tiež. Nerobila by som z toho dramu. Pokial sú nadriadení ok, tak buď ok.
Navyše nemôžeš vedieť či nejaká kolegyňa zajtra neochorie a nebude na pn pol roka

paja003
17. sep 2022

My máme to isté. S tým, že po prvom roku v škôlke a prvom roku po materskej v práci, mi kvôli častým očr a pn zmluvu nedali. Dala som si žiadosť o rodicak kvôli zdravotným stavom. Doma sa cítim stratená a tá úzkosť, že čo ak ochorie, tak tá ma drží stále...😔

marianarem
17. sep 2022

Ak sa nikto nestazuje, nedava ti nic najavo, tak by som nedavala vypoved. Naveky takto chory nebude a o rok-dva moze byt na tvojom mieste zase ina kolegyna a budes zaskakovat ty. Pripadne by sa mozno dala zohnat aj nejaka opatrovatelka, aby nemuseli tolko svokrovci, ak mas zle svedomie.

dzulli1980
17. sep 2022

Celkom nerozumiem tomu, prečo by si mala byť nenávidená, kvôli tomu, že si s dieťaťom na OČR, veď sa neflákaš, neváľaš sa doma v posteli ... nám napr. nemá kto pomôcť, takže keď dcéra ochorie, vždy s ňou zostávam na OČR ja ... a tých OČR za tie roky bolo neúrekom, okrem toho zatvorená škôlka kvôli COVID-19 atď. ... v práci sme dobrý kolektív, šéfa mám empatického, tolerantného ... vždy sa vieme s kolegyňami navzájom zastúpiť bez akéhokoľvek reptania ... keď mi to zdravotný stav dcéry dovoľuje, po poobediach, keď príde muž z roboty, idem do práce na hodinku, dve porobiť tie základné termínované veci ... Ty sa musíš vnútorne nastaviť, lebo dieťa nemôže za to, že ochorie, jednoducho je to tak ... a tým, že si furt v strese z toho, že zas ochorie, to len privolávaš ... robotu by som kvôli tomu nenechávala ... väčšina mám si týmto pri dieťati prešla.

0silvia0
17. sep 2022

Ake naveky preboha? Uvedomujes si ze toto soplove a kaslove obdobie sa o rok, dva ustali? Uvedomujes si, ze cca 11, 12 rocne deti uz vydrzia doma aj same na telefone s obcasnou navstevou napr. stareho rodica? Ak ma len sopel, kasel...

mikadooo
17. sep 2022

Prvý rok v škôlke býva štandardne najhorší, čo sa chorôb týka. Jasné, že tvoj syn môže byť výnimka a bude stále chorý aj ďalší rok, ale ja by som flintu do žita nehádzala, štandardne to býva od roka k roku lepšie. Myslím, že to najhoršie už máš za sebou.

autor
17. sep 2022

@pribinak ja som sa dokonca aj pytala svokrovcov, ci mam dat vypoved ked uz bol neviemkolkykrat maly chory...ze urcite nie, ze radi pomozu ( su relativne cerstvi dochodci a pri starsom nam nemohli pomahat lebo pracovali).
Myslim, ze pomahaju radi ♥️ ja si to velmi vazim, nie som ten typ co to povazuje za ich povinnost.

autor
17. sep 2022

@mikadooo verim aj ja 🙏

autor
17. sep 2022

@0silvia0 preto tie uvodzovky, zas netreba kricat, nestoji to za to. Ano verim ze rokmi to bude lepsie, len vydrzat.

lucimax
17. sep 2022

Podľa toho čo píšeš, podmienky máš dobre v prípade choroby dieťatka. Ty mas však pocity viny - na tomto treba popracovať a rozlúsknut, prečo ich máš. Držím palce

veroniq85
17. sep 2022

Ja som na tom podobne, syn v januari nastupil do skolky a kolebech chorob. Ja som bola na OCR uz asi 4x a parkrat aj dovolenka. Robim v statnej sprave takze nejako to tam "toleruju" a su radi ze tam za tie prachy niekto robi obzvlast v BA. Tiez mam aj starsieho, skoro 9r. a ten nebyva moc chory a s tym pomoze svokor ale na 3 rocneho si netrufa zatial. Inac neviem presne kolko robis ale pises ze si mala len jednu OCR a ziadnu PN takze nic hrozne podla mna. A tiez sa utesujem za dva roky snad bude lepsie.

elizabet173
17. sep 2022

v tvojej situácii by som o výpovedi neuvažovala vôbec, skôr by som uvažovala o tom, že by mohol ísť nabudúce na OČR manžel

danusa63
17. sep 2022

@autorka - si veľmi empaticka osoba, keď myslíš aj na kolegyne a kolegov. Ja som bola tá kolegyňa, čo nemala deti a ťahala za kolegyňu, kým ona bola na OCR. Potiahla som týždeň, dva, ale na tretí som napísala šéfovi, že buď to vyrieši, alebo chcem dva platy. Nemienila som ťahať dve agenty cca 8-10 týždňov v roku....

autor
17. sep 2022

@lucimax dakujem. No ja celkovo nerada zatazujem druhych. Tam ide aj o tom ze za cca pol roka vo vysledku len jedna OCR, ale co ke za tym aby sme sme to vykryli, to je to co ma stresuje. Mozno to vnimam velmi citlivo.
Ale aj tu sa obcas blysne myslienka ze deti sme si urobili my tak sa mame starat o ne 🤷

kitchi1
17. sep 2022

Tak závisí aku pracu robíš. Ja som v oblasti úcta a daní a to sa proste nedalo ..dcera je už v prípravke a po covide v 2021 mi dáva vždy 3dni v škôlke a potom je 10 dní doma..nemam nikoho kto by s ňou bol a v praci by som to nedavala. Mala som už výčitky sama zo seba keď som s ňou musela na pohotovosť a bolo 31. Trebalo podať daňové a tak som to poslala prázdne aby mi neprišla pokuta ale na stojaka som to poslala s klucami od auta v ruke a potom hneď na pohotovosť. U nás je tento stav žiaľ permanentný a za 4 roky čo navštevuje MS sa nezmenil. Našťastie mi dali predĺžený rodičak tak aspoň niečo inak by som musela platiť nonstop opatrovateľku a tie si pýtali cca 600 na mesiac... Našťastie mám len 1 dieťa a manžel to ešte pokryva finančne. No nie je to ideálne mne už doma hrabe a prácu si robím len najnutnejšie aby som nevyšla z cviku mám 2 klientov ktorých dám aj keby neviem čo...

siska53
17. sep 2022

Cca prve dva roky sme boli na striedacku chori ja a deti.. teda..najma ja, deti mali zvacsa len soplik. Kedze som bola casto pn, s detmi boli zvacsa stari rodicia, ja len obcas.. prezili sme, prezil to aj zamestnavatel. Nie som jedina, som tam uz dost dlho.. mame tam vela mamin, prosto, ak su deti chore, mamy su na ocr.. rovnako, ked je niekto chory.. nikto z toho vedu nerobi.

Na tvojom mieste by som vypoved nedavala.. ak sa da, vypytaj si homoffice, aj ked pri malych detoch neodporucam.. ale za pokus to stoji.. deti nebudu vecne chorlave..skoda prist dobrovolne o pracu len kvoli tejto situaci.. myslim, ze zamestanvatelia s tym pocitaju, aspon by mali.. ved ak si inak spolahliva a podavas dobry vykon.. . Nie je dovod sa ta zbavit .

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
18. sep 2022

keď ostaneš doma, zaťažíš svojho manžela, bude živiť rodinu len on, to ti neprekáža? Veď keď svokrovci budú starší a budú potrebovať pomoc, tak im starostlivosť vrátiš.

autor
18. sep 2022

@elizabet173 nemusis to takto stavat, nezostala by som doma predsa - ako pisu vyssie - aby som sa valala v posteli z dlhej chvile...manzelovi by to nevadilo, cudoval sa skor ze idem do prace aj ked nemusim, ale uz som sa potrebovala realizovat.
On pracuje rovnako stale, ci ja chodim do prace alebo nie, takze to nehra rolu.
Pomahame aj my svokrovcom ked nieco treba, mame velmi pekne vztahy, tak snad to spolu nejako dame 🤜🤛

autor
18. sep 2022

@kitchi1 och to ma mrzi, to som rada ze ti dali aspon ten rodicak 🙏 snad sa to rokmi a nejakou liecbou zlepsi, drzim palce.

mikadooo
18. sep 2022

@lubka261 áno, aj my máme v triedach vždy jedno-dve také deti. Nejde ale o štandard, ale o výnimky. Tie detičky(a asi aj tvoji) majú zníženú imunitu, alebo nejaký silnú alergiu, či preddispozíciu, alebo podobný problém. Bežné dieťa stále posilňuje imunitu a teda chorôb ubúda a v škole už je vynechanie vyučovania možno 2-3-4x to roka, čo nie je žiadna hrôza. Jasné, že sa môže stať, že autorka bude mať také dieťa, netvrdím, že nie. Ale pravdepodobnosť je určite nižšia ako to, že bude mať dieťa s normálnou imunitou.

eeffka
18. sep 2022

Cely problem je v podstate v tvojej hlave. Myslis ze ine matky toto neriesia? Teraz su chore aj superzdrave deti, "dakujeme pekne" za respiratory co sa nosili 2roky. Imunita klesla.
Mas moznost HO? Skus tak.

elizabet173
18. sep 2022

no keď máš takých svokrovcov, tak mi ostávalo len toto, lebo skutočne nevidím dôvod, aby si ostávala doma.

autor
18. sep 2022

Ďakujem za vaše názory a pohľady 👍👍👍

autor
18. sep 2022

@eeffka ano pocula som ze aj skolkove stalice boli uplynuly rok chore 🤦 no uz len verit ze to bude lepsie tento rok. Nikdy mu to neslo na priedusky ani pluca, tak verim ze to boli len bezne soplokasle prveho roka.