Názory na pracovné agentúry - hľadanie práce

majl0
11. nov 2024

Ahojte baby!
Mám takú otázku. Aké máte názory/skúsenosti s pracovnými agentúrami?
Konkrétne mám v hľadáčiku Lugeru z Trenčína a tak chcem vedieť, či to vôbec má zmysel im poslať životopis, alebo to nie.

Ďakujem pekne

melanta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
11. nov 2024

Lugera patrí medzi tie dobré, na trhu stabilné agentúry. Osobne tam poznám pár veľmi milých a skvelých žien. Záleží však na tvojom CV. Agentúra nájde job tým, ktorý majú čo ponúknuť klientom agentúry. Môžeš mať vďaka nim viac možností, pretože ak majú tvoje CV v databáze, vedia ťa osloviť aj s ponukou, ku ktorej sa bežne človek nedostane. Agentúry totiž bežne obsadzujú pozície bez toho, aby uvedenú pozíciu inzerovali. Samozrejme bavíme sa o dobrých odborných pozíciách a manažérskych pozíciách. Ak sa bavíme o práci za pásom, v pokladni v obchode a podobne, na to človek agentúru nepotrebuje.

gejb
11. nov 2024

@majl0 záleží od toho ci robíš na nejakej odbornej alebo vyššej pozícii.
Ináč stačí reagovať na otvorene pracovne ponuky, ktoré majú na webe.
Ja som si cez ne nasla prácu... je to normálna agentúra

majl0
autor
11. nov 2024

Ďakujem, to znie celkom dobre. Ono celkovo človek často počúva rôzne negatívne názory na pracovné agentúry, ale asi je to dosť aj o ľuďoch.

Hlavne ma zaujíma to, či nie sú jedna z tých agentúr, ktoré sa snažia človeka "odrbať" 🙂

gejb
11. nov 2024

@majl0 ako by ta mali odrbat? Oni neposielaju do zahraničia akože na "jablka" ani nebudú brat tvoju výplatu a tebe dajú pár centov...takto to nefunguje.
A kde si pracoval doteraz? Co si robil?

melanta
11. nov 2024

@majl0 sú 2 druhy pracovných agentúr. Tie, ktoré hľadajú ľudí do výroby, obchodov a skladov a ľudia majú uzatvorenú zmluvu priamo s agentúrou a tá ich vypláca. Áno, tam sa vyskytnú občas odrby, hlavne v prípade zahraničia. A tiež tam človek musí počítať s tým, že firma agentúre zaplatí 20 eur na hodinu a agentúra človeku 5. Ale to nie je odrb, to je cenová polotika a človek s ňou súhlasí, ak chce robiť cez agentúru.

A potom sú agentúry, ktoré riešia sprostredkovanie práce, robia klientom recruiting a headhunting. Oni sú len sprostredkovateľ, čiže hľadajú zamestnanca, ktorého dohodia klientovi na pohovor. V tomto druhom prípade ťa agentúra nemá ako odrbať. Príklad - klient agentúry hľadá prevádzkového riaditeľa alebo IT developera. Osloví na tento úkon agentúru. Tá buď zverejní ponuku alebo hľadá po svojej osi (svoja databáza, Linkedin, referencie, kontakty). Osloví kandidátov a posunie 1-2 alebo viacerých klientovi a vyberie si ten už finálne. Lugera je druhá alternatíva.

Aký job hľadáš?

dancingqueen321
14. nov 2024

@majl0 mne nie je jednoznacne jasne, ci chces pracovat pre Lugeru, alebo len vyuzit ich sluzby personalnej agentury ako kandidat. Ja som u nich skusila obe varianty. Ako potencialny zamestnavatel nula bodov, slubili spatnu vazbu do urciteho terminu, ani sa neunuvali nic poslat. Dalsi den som tam volala, dotycna na linke sa robila hlupa… dalsi den mi prisla zamietava odpoved. Myslim si, ze keby som ich vtedy nenahanala, tak sa neunuvaju poslat ani odpoved na vyberko… a z pohladu kandidata aplikujuceho na pozicie cez personalky-nikdy mi tieto personalne agentury nenasli pracu. Vzdy ma max poslali na pohovor, po ktorom prisla odpoved ze vybrali ineho kandidata. Dalej, tieto pozicie boli take, s ktorymi mi nasledne vyvolavaju dalsie min.2 ine agentury. A tiez su to vacsinou pozicie, na ktore ma inzerat aj firma samotna… cize nechapem, ked maju svoje HR, tak na kieho frasa mi s tym istym vyvolavaju 3 personalky. To co pohovoruju 30ludi minimalne? Cez vsetky tie zdroje? Nerozumiem. A celkovo, ked pozriem inzerat, tak neuvedu tam ani pre aku firmu hladaju, potom zbytocne otravuju ze vyvolavaju a pytaju sa do bludu otazok a nakoniec povedia, ze nic nemozu robit, lebo firma uz ma moje CV… preto uz zamestnanie cez personalky ja nehladam. Strata casu