Návšteva lekára a priepustky

mirkatrencin
27. mar 2013

Ahojte,
chcem sa spýtať ako je to s návštevou u lekára. To, že mi musí zamestnávateľ poskytnúť voľno na dobu nevyhnutnú a to ostatné už som si naštudovala na nete. LEN jedna vec mi nieje jasná. Či mi priepustka platí celý deň alebo len 4 hodiny. Gynekologičku mám v tom istom meste ako mám bydlisko, akurát pracujem mimo miesta bydliska ( obch. zástupkyňa-každý deň v inom meste) . Čiže...keď pôjdem v apríli znova do poradne, môžem sa vrátiť domov a ostať doma ? Tak isto mám v apríli prvé 3D a to nebude na pol hodinu a tiež by som sa chcela vrátiť domov. Len teda neviem, či môžem, alebo musím ísť po ošetrení do práce. (nemám naštudovaný Zák.práce 2013)
Ďakujem za odpovede.

sisaha
27. mar 2013

@mirkatrencin my sme to riesili tak, ze bud sme priniesli dve peciatky od lekara, alebo sme na priepustku dopisali rukou -- celodenne vysetrenie..

luna22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hradnapani
27. mar 2013

@mirkatrencin obvykle plati na 4 hodiny, ale ak ide o celodenne vysetrenie, tak plati 8 hodin. To nech ti tam radsej napise lekar aj s podpisom, ak mas normalneho lekara, tak s tym dopisanim nebude problem.

gubcikova
27. mar 2013

@mirkatrencin na 4hodiny platí ak ideš k lekárovi v mieste trvalého bydliska a 8hodín ak ideš do iného mesta

kevinka84
27. mar 2013

1 priepustka = 1 deň, za rok máš nárok na 7 priepustiek. Môžeš využiť celodennú, alebo sa vrátiš do práce a ráta sa ti akoby len polovica priepustky = POL DŇA.

mirkatrencin
autor
27. mar 2013

SUPER.... 🙂 takže stačí, keď mi lekár na priepustku napíše celodenné vyšetrenie a mám pokoj...teda, mne sestrička nikdy nevypisovala priepustku...to si musím asi aj vypýtať, že...ja vôbec nechodím po doktoroch tak sa neviem pohybovať v týchto vodách 🙂
Ale podstané je teda, že sa nemusím vracať, keď budem mať pečiatku 🙂

Ďakujem za rady...

kevinka84
27. mar 2013

@mirkatrencin niekde u lekárov sa za priepustku platí, ja som raz platila 4eurá, ked som nemala svoju. lepšie je mať ten papierik so sebou, vtedy neplatíš nič, kúpiš v papiernictve za cca 0,20e a je tam tuším 50ks.

hradnapani
27. mar 2013

@mirkatrencin priepustku by ti mal vydat zamestnavatel (vypise tam tvoje meno, da svoju peciatku), ale ak ju nebudes mat od neho, tak si ju kup v papiernictve. Najlepsie je opytat sa zamestnavatela, lebo aj tak by si ho mala o navsteve lekara informovat vopred, takze ti ju bud da on alebo si zozenies sama 🙂

luciannka83
27. mar 2013

@mirkatrencin a ešte si priprav cca 2Ečka. Aspoň ja som všade platila. Zarábajú na všetkom ako sa dá!

roberta13
27. mar 2013

A máš nárok 7 dní na seba a ešte 7 dní na blízkych rodinných príslušníkov-väčšinou sú to deti,ale može byť aj manžel,mama,otec...

grettka
27. mar 2013

zalezi na zamestnavatelovi, ci akceptuje jednu priepustku na cely den. Spravidla to urobi vtedy, ked vie, ze zamestnanec nebude tieto navtevy u lekara zneuzivat. Na mojom pracovisku to riesime operativne, ale lekara zvykneme ustne nahlasit dopredu a vziat si priepustku, obvykle plati pol dna, ale samozrejme aj lekar moze napisat, ze plati cely den, niekedy kludne aj len na dve hodiny. Tym, ze sa tieto navstevy v elektronickom systeme nascitavaju, mam presny prehlad o tom, kolko este tychto navstev mam. Samozrejme, dobra pripomienka, plati to aj pre rodinnych prislusnikov, nielen na dieta.
K plateniu, ja neplatim u vsetkych svojicj lekarov za peciatku, zalezi od pracoviska.
Ale este jedna otazka do plena, nemaju nahodou tehotne zeny narok na viac navstev u lekara, nez standardnych 7 dni zo ZP?

mirkatrencin
autor
3. apr 2013

Nakoniec všetko dopadlo nad moje očakávania 😀
Zmestnávateľ mi sám navrhol alternatívu, ktorá sa neodmieta, a to, že 1 mesiac si vyčerpám riadnu dovolenku a ostatné 2 budem mať klasifikované ako Prekážka v práci s tým, že mi bude preplatená v plnej výške 😵
A potom riadny nástup na materskú dovolenku, čiže nemusím už riešiť žiadne PN 🙂

didar
26. sep 2013

Chcem sa opýtať priepuska ked mam pisane na priepuske cely den plati aj na pobedne smeny.

m_ij_ka
26. sep 2013

@didar áno

ruka
9. sep 2015

Ja sa chcem spytat ci mam narok na kazde dieta narok na priepustku alebo len 7dni na obydve dakuje

titkovamiriam
9. sep 2015

@ruka 7 dni na seba a 7 na prislušnika je jedno ci dieta ,mama,muž..a je jedno kolko mas deti - len 7 dní

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ariadna1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
titkovamiriam
9. sep 2015

@ariadna1 myslim si že nie,ale ak sa pytas tak uz si tak ista niesom....

monika541
9. sep 2015

@ariadna1 rodič s tebou nemusí žiť v spoločnej domácnosti. Jedná sa o rodinného príslušníka v zmysle ZP. Spoločná domácnosť sa sleduje pri napr.druhovi, družke.

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anna9754
6. nov 2015

Dobry den chcem sa opytat na priepustku mi vsetko vypisalili tak ako mam mat len kde je peciatka od doktora tak mi tam chyba podpis bude platna ta priepustka ? Za info dakujem

jankoluky
8. feb 2016

Ako je platena priepustka dakujem

monika541
8. feb 2016

@jankoluky je platená priemernou hodinovou mzdou rovnako ako sa platí dovolenka.

evi32
26. jún 2017

viem, ze narok na P je 7 dni (+ 7 dni za clena.. ) ALE.... tych 7 dni je vtedy, ak je to na cely den... ale ak mam poldnove, tak mozu byt 14 P? ide mi o to, ak niekto musi vela behat po doktoroch a nie na cely den ale len take 2-3 hodinove navstevy.. cize poldnove P-cka... ak v tom ma niekto jasne, mozte prosim odpovedat? vdaka 🙂

janka2501
26. jún 2017

U nas vpraci pocita hodiny. Mam narok na 7 dni x8 hod=56 hod.
A stoho mi odratava kolko som realne bola u dr,ci s detmi alebo so sebou.

zuzka38
26. jún 2017

@evi32 ano odratava sa ti to po hodinach, ak si prec 2 hodiny, ostane ti do celeho dna tolko hodin kolko tvoja "zmena" trva, teda podla toho aky mas pracovny fond. ak 8 hodinovy, tak ti ostava 6 hodin na cerpanie lekara.

evi32
11. júl 2017

@zuzka38 dakujem ti 🙂

jahu348
27. jan 2021

@kevinka84 neviete mi povedat lebo nikde to nwviwm najst od januara do konca aprila nakolko priepustiek mam narok??

natalienka12
27. jan 2021

@mirkatrencin ako tehotna mas narok na neobmedzeny pocet priepustiek