Dobrý deň. V septembri pôjde môj syn do škôlky a mne bude končiť rodičovská dovolenka. Malý bude mat 3 roky 7.9.2022. Pred mesiacom ma kontaktovala riaditeľka ohľadom aktuálneho voľného miesta na pracovnej pozícii o stupeň nižšej než bola moja v čase odchodu na MD, že či sa neplánujem náhodou vrátiť, že teraz má voľné toto miesto a že v čase keď sa budem chcieť vrátiť ja možno nebude mať voľné miesto a teda že budem "mať smolu". Môže ma odmietnuť v čase návratu po ukončení MD? Nemala by mi držať miesto ? A hlavne teda na mojej pozícii alebo musí mi dať miesto no môže byť aj o pozíciu nižšie? A keď bude mat malý 3 roky 7.9. Tak ja musím od tohto dátumu nastúpiť prípadne od 1.9. Alebo môžem nastúpiť napríklad od 1.10. Lebo za september by som tym pádom mala mat ešte nárok na rodičovský príspevok. Vopred ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň, Nina
stále platí pracovná zmluva, nemusíš súhlasiť s jej zmenou, musia ti dať miesto zodpovedajúce a ak nemajú môžeš dostať výpoveď... nastúpiť môžeš aj skôr ako skončí RD, o rodičovský príspevok neprídeš
@sajsa3 narok na RP za september samozrejme mas bude vyplateny v oktobri nastupit musis 8.9. a moze sa stat ze nebude pre teba miesto po RD tak ti mozu z dovodov uvedenych v ZP dat vypoved
@loginexistuje myslela som ze zo zákona mam nárok na to iste miesto :/
§ 157
(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
@loginexistuje ked daju vypoved, platia aj odstupne ?
Niekde som čítala ze sa oplatí nastúpiť po materskej aspon na jeden deň do prace a nedávať hneď výpoveď. Neviete prosim kvoli čomu?
@sajsa3 Ak by si po rodicovskej ukoncovala prac.pomer tak nastup aspon na 1 den (vycerpaj si dovolenku) aby sa ti obnovilo nemoc.poistenie a mala si narok na podporu. Cim menej dni takto vycerpas tym vyssia podpora ti potom vyjde.
No samozrejme s tym musi zamestnavatel suhlasit a ukoncit prac. pomer dohodou.
No jeho to nic navyse nestoji lebo dovolenku ti musi tak ci tak preplatit..cize aspon par dni dovolenky si vycerpaj, napr. 8-9.9 a k 10.9. daj vypoved..teda tak sa dohodnite.
@sajsa3 pokiaľ Vám dieťa dovŕši 3 roky 7.9.2022 do práce ste povinná nastúpiť 8.9.2022 - 7.9.2022 Vám končí RD. Dokonca ste povinná zo zákona o návrate z RD zamestnávateľa min. 30 dní vopred písomne informovať. Doma môžete ostať len so súhlasom zamestnávateľa ak požiadate o nepl. voľno a on bude súhlasiť - za tú dobu si ale ZP platíte sama a tieto dni sa Vám nepočítajú do tzv. dní pre nárok na dôchodok.