Návrat po materskej - držanie pracovného miesta

sajsa3
26. jan 2022

Dobrý deň. V septembri pôjde môj syn do škôlky a mne bude končiť rodičovská dovolenka. Malý bude mat 3 roky 7.9.2022. Pred mesiacom ma kontaktovala riaditeľka ohľadom aktuálneho voľného miesta na pracovnej pozícii o stupeň nižšej než bola moja v čase odchodu na MD, že či sa neplánujem náhodou vrátiť, že teraz má voľné toto miesto a že v čase keď sa budem chcieť vrátiť ja možno nebude mať voľné miesto a teda že budem "mať smolu". Môže ma odmietnuť v čase návratu po ukončení MD? Nemala by mi držať miesto ? A hlavne teda na mojej pozícii alebo musí mi dať miesto no môže byť aj o pozíciu nižšie? A keď bude mat malý 3 roky 7.9. Tak ja musím od tohto dátumu nastúpiť prípadne od 1.9. Alebo môžem nastúpiť napríklad od 1.10. Lebo za september by som tym pádom mala mat ešte nárok na rodičovský príspevok. Vopred ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň, Nina

alenah31
26. jan 2022

@sajsa3 pokiaľ Vám dieťa dovŕši 3 roky 7.9.2022 do práce ste povinná nastúpiť 8.9.2022 - 7.9.2022 Vám končí RD. Dokonca ste povinná zo zákona o návrate z RD zamestnávateľa min. 30 dní vopred písomne informovať. Doma môžete ostať len so súhlasom zamestnávateľa ak požiadate o nepl. voľno a on bude súhlasiť - za tú dobu si ale ZP platíte sama a tieto dni sa Vám nepočítajú do tzv. dní pre nárok na dôchodok.

lucka_ke
26. jan 2022

stále platí pracovná zmluva, nemusíš súhlasiť s jej zmenou, musia ti dať miesto zodpovedajúce a ak nemajú môžeš dostať výpoveď... nastúpiť môžeš aj skôr ako skončí RD, o rodičovský príspevok neprídeš

sajsa3
autor
26. jan 2022

@alenah31 Dobrý deň. Dakujem Vam veľmi pekne 🙂 za september už nemám nárok na rodičovský?

alenah31
26. jan 2022

@sajsa3 máte, však 3 roky bude mať 7.9.2022. RP sa vypláca celý nakoľko št. soc. dávky sa alikvótne nekrátia - ale RD Vám končí 7.9.2022.

loginexistuje
26. jan 2022

@sajsa3 narok na RP za september samozrejme mas bude vyplateny v oktobri nastupit musis 8.9. a moze sa stat ze nebude pre teba miesto po RD tak ti mozu z dovodov uvedenych v ZP dat vypoved

sajsa3
autor
26. jan 2022

@lucka_ke Takže v podstate ak pre mňa nebudú mať voľné miesto na mojej pozícii môžu ma vyhodiť?

sajsa3
autor
26. jan 2022

@loginexistuje myslela som ze zo zákona mam nárok na to iste miesto :/

alenah31
26. jan 2022

@sajsa3 ak nie je tvoje pôvodné voľné najskôr ti musia ponúknuť iné miesto ak naň budeš spĺňať kvalifikáciu a zamestnávateľ takým disponuje, ale musíš mať na ňom rovnakú mzdu. Až keď nebudeš súhlasiť môžu ti dať výpoveď - potom budeš mať nárok na odstupné podľa ZP.

lucka_ke
26. jan 2022

§ 157

(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

julka29
26. jan 2022

@sajsa3 nárok na presne to isté miesto máte nárok iba ak sa naň vrátite do pol roka...keďže tu je doba dlhšia buď dajú iné miesto alebo vyhodia....toto je prax

evica17
26. jan 2022

@loginexistuje ked daju vypoved, platia aj odstupne ?

sajsa3
autor
26. jan 2022

Niekde som čítala ze sa oplatí nastúpiť po materskej aspon na jeden deň do prace a nedávať hneď výpoveď. Neviete prosim kvoli čomu?

alenah31
26. jan 2022

@sajsa3 kvôli max. podpore - a nie po materskej, ale po RD. A len ak bude zamestnávateľ súhlasiť s Dohodu o ukončení PP a máš dosť dovolenky, ktorú by ti preplatil. Inak máš smolu. Pri inej výpovedi ti beží výpovedná doba 2 mesiace.

natka16
26. jan 2022

@sajsa3 Ak by si po rodicovskej ukoncovala prac.pomer tak nastup aspon na 1 den (vycerpaj si dovolenku) aby sa ti obnovilo nemoc.poistenie a mala si narok na podporu. Cim menej dni takto vycerpas tym vyssia podpora ti potom vyjde.
No samozrejme s tym musi zamestnavatel suhlasit a ukoncit prac. pomer dohodou.
No jeho to nic navyse nestoji lebo dovolenku ti musi tak ci tak preplatit..cize aspon par dni dovolenky si vycerpaj, napr. 8-9.9 a k 10.9. daj vypoved..teda tak sa dohodnite.

klariska1
26. jan 2022

@sajsa3 zamestnávateľ musí zo zákona podržať pracovné miesto počas MD (t. j. 6 mesiacov), teda po skončení MD Ti musí dať Tvoje pôvodné prac. miesto. Po skončení RD to už neplatí (keďže sa vraciaš po rodičovskej, nie po materskej), tam už na pôvodné miesto nárok nemáš.