Návrat do zamestnania po rodičovskej

ivanka0101
1. jún 2022

Kedy mám nastúpiť do práce?
Dcéra sa narodila 1.9. to je štátny sviatok. Mám nastúpiť do práce 2.9. a zobrať 2dni dovolenku a výpoveď 5.9. by som dala, lenže rodičovský mi bude vyplácaný ešte za mesiac september do 30.9..
Nebude sa to brať tak, že som ešte na RD a chodím aj do práce ?
Neovplyvní to potom výšku podpory ak dám výpoveď?
Alebo mám nastúpiť do práce 1.10. po RD a následne vybrať dovolenku a ísť na podporu.

melanta
1. jún 2022

V prvom rade, môžeš pracovať aj poberať RD, to sa nevylučuje a už vôbec to nemá vplyv na podporu. V druhom rade, ak dáš výpoveď 5.9., tak výpovedná doba ti začne plynúť od 1.10. a ak máš výpovednú dobu 2 mesiace, tak tvoj pracovný pomer skončí až 31.12. Takže ak chceš skončiť 5.9., tak musíš riešiť dohodu o skončení pracovného pomeru, s čím ale zamestnávateľ musí súhlasiť. Ak chceš využiť možnosť maximálnej podpory, tak čerpať 2.9. dovolenku, zvyšok dovolenky preplatiť a ten deň čiže 2.9. zároveň aj skončiť pracovný pomer. Ale to je samozrejme dohoda, s ktorou musí zamestnávateľ súhlasiť. Nezabudni tiež na to, že minimálne 30 dní pred koncom RD si povinná sa ozvať, či nastupuješ alebo nie. Čiže ak chceš dohodu, tak ideálne to riešiť v predstihu.

mogaa
1. jún 2022

@ivanka0101 na RD môžeš byť len do 3rokov veku dieťaťa.....čerpaj 1deň dovolenku a podpíš dohodu o skončení PP od 3.9.....ostatnú dovolenku nech ti preplatia....ale je to dohoda, takže zamestnávate s tým môže a nemusí súhlasiť.....

ivanka0101
autor
1. jún 2022

@melanta ja som myslela že ukončím pracovný pomer 5.9. s tým že dopredu dva mesiace dohodou, čiže téraz v júni musim podať výpoveď.
Len nerozumiem tomu, že 2.9. aj dovolenku aj výpoveď

ivanka0101
autor
1. jún 2022

@mogaa 3.9. vychádza na sobotu to neviem či sa tak môže.
To v jeden mesiac budem brať RD aj podporu aj predplatenú zvyšnú dovolenku?

melanta
1. jún 2022

@ivanka0101 ak dáš výpoveď, tak pracovný pomer vždy končí k poslednému dňu v mesiaci. Čiže ak dáš výpoveď v júny, výpovedná doba ti začne plynúť 1.7. a pracovný pomer skončí 31.8. Následne 1.9. budeš ešte na RD a od 2.9. sa eviduješ na upsvar. Budeš mať nárok na podporu 6 mesiacov. Ale ak by si chcela mať vyššiu podporu, tak potrebuješ obnoviť poistenie, vyčerpať 1 deň dovolenky a v ten istý deň skončiť pracovný pomer. Vtedy sa ti obnoví poistenie na ten 1 deň a za ten 1 deň budeš mať vysokú mzdu, pretože budeš mať zaplatenú dovolenku aj celý jej zvyšok v tom jednom dni. Čiže ti vyjde vysoký vymeriavací základ a teda vyššia materská. V tom prípade ale potrebuješ, aby si 2.9. čerpala dovolenku a k tomu dňu zároveň dohodou ukončila Ak chceš skončiť 2.9., tak jedine dohodou, čiže oslov v práci šéfa a zisti si možnosť, či ti vedia dať dohodu k 2.9. s tým, že 2.9. by si čerpala deň dovolenky a zvyšok by ti preplatili. Ak nebudú súhlasiť, tak jedine potom tá výpoveď ku koncu mesiaca.

luliu
1. jún 2022

@ivanka0101 je možnosť, aby si mala Max podporu, ak si počas RD nepracovala. Na to sú tie rady vyššie. Ale musí súhlasiť zamestnávateľ, bez toho sa to nedá

ivanka0101
autor
1. jún 2022

@luliu nie nepracovala som, ďakujem

mogaa
1. jún 2022

@ivanka0101 no PP ukončíš k 2.9. to znamená 2.9,čerpáš dovolenku a od 3.9.budeš na UP.....nemôžeš v 1 deň čerpať aj dovolenku aj byť na UP.....

ivanka0101
autor
1. jún 2022

@melanta ak by náhodou nesúhlasil k 2.9. výpoveď tak kedy je lepšie dať výpoveď s 2mesacnou lehotou
ku koncu mesiaca augusta 31.8 čiže pred skončením RD alebo v septembri k 30.9. a vybrať celú dovolenku

ivanka0101
autor
1. jún 2022

@melanta len toto mi nejde do hlavy, že 2.9. budem mať písanú dovolenku a zároveň aj výpoveď v jeden deň to sa dá?

melanta
2. jún 2022

@ivanka0101 2.9. budeš čerpať dovolenku a zároveň to bude posledný deň tvojho pracovného pomeru. Prečo by sa to nedalo. A ešte raz, ak by si to urobila takto, tak dávaš dohodu o ukončení, nie výpoveď. A áno, môžeš dať aj výpoveď tak, že budeš čerpať dovolenku a skončíš 30.9. potom budeš mať podporu z tvojho platu. V tom prvom prípade by si mala maximálnu podporu. Už jasnejšie to neviem napísať.

ja_lucik
2. aug 2022

@luliu ahojky...vedela by si mi poradiť čo v prípade, že som počas RD pracovala? na dohodu o pracovnej činnosti. Minuly rok 6mes a tento rok asi podobne.
S tym, že mám aktuálne 25dni dovolenky. Ďakujem

luliu
3. aug 2022

@ja_lucik ak si pracovala a mala pravidelný prijem, tak max podporu nedosiahnes