Ahojte 🙂
Dostala sa mi super príležitosť vrátiť sa do prace na moje povodne miesto ale s upravenou pracovnou dobou kvôli škôlke. Ešte mi ostáva rodicak do 2.2.2022 nastúpila by som do práce od septembra. Aká je moja povinnosť voči upsvar? Dneska mi tam nikto nedvíhal. Ostaneme mi ešte do februára rodicak ? Alebo ho musím zrušiť ? Ako to funguje ?
Nemusíš nič nahlasovať, RP ti pôjde stále až do 3 rokov veku dieťaťa. Tiež tak pracujem už rok a pol na pôvodnom mieste. Malý má 2,5 roka.
Rodičák sa neviaže na to, či pracuješ alebo nie. Do 3 rokov veku dieťaťa máš naňho nárok.
Dakujem lebo účtovnícka mi nevedela povedať. Stále hovorila,že mám zrušiť rodičovskú dovolenku. Ale priznala sa že sa nevyzná a mám si to radšej overiť. Takže ani upsvar nemusím vôbec nič nahlasovať a kľudne sa môžem vrátiť do prace áno ?
Rodičovská dovolenka je len vo vzťahu k zamestnávateľovi, a tú si zrušíš (alebo môžeš iba prerušiť) v komunikácii so zamestnávateľom. UPSVaR vypláca rodičovský príspevok, ten Ti pôjde do 3r veku dieťaťa, bez ohľadu na rodičovskú dovolenku.
Rodičovská dovolenka a rodičovský príspevok je niečo úplne iné. RD zrušis tým, že nastúpis do práce. RP budeš dostávať ďalej. S UP nemusíš nič riesit
ak dobre viem, do 3 rokov dieťaťa automaticky vyplácajú