Ahojte.. V july bude mat dcéra 3r...s manželom robime v tej istej firme na 2 smeny... Ako to je? Kolko pred nástupom do prace sa musim nahlasit že nastupujem... A je pravda ze mam narok na dovolenku za tie 3 r? Ked nie všetku aspom skratenu? Môžem tam nastupit a hned pytat dovolenku? Ide o to že nemáme kde dať malú... Jedna babka daleko druhej by som ju nedala ani na hodinu strážiť je na tabletkách celkovo jej neverim vzdy sa malej nieco stalo ked som odbehla zo sebou na wcchcem to potiahnut doma do konca prazdnin a medzitym najst si robotu na 1 smenu...
@lesana1980 áno máš nárok na dovolenku, za čas čo si bola na materskej (čiže nie za celé tri roky). Keď si bola na materskej napr. 8 mesiacov, tak za tých 8 mesiacov máš nárok na dovolenku (pomernú časť z roku, keď máš za rok napríklad 20 dní dovolenky, tak za 8 mesiacov to vychádza cca tých 15 dní, ale to ti všetko povie mzdárka...). Zároveň neviem aký si mala plat, ale ak by si nastúpila na jeden deň a potom dáš výpoveď, tak sa ti tým zvýši nejaký základ pre výpočet podpory v nezamestnanosti, ale neviem ti povedať o koľko atď. Nie som mzdárka. Nemáš nejakú kamošku čo sa v tom vyzná?
@mikadooo prosím ťa, nevieš náhodou, či toto platí aj počas druhej materskej (reťazovej)?
@lesana1980 niečo podobné riešim teraz aj ja. Nejdeme nastúpiť ale čaká ma to. Ospravedlňujem sa, že som sa tak vopchala do diskusie, snáď je to ok. Ďakujem.
@mikadooo to by som mozno vydržala od robiť par dni a utekat odtade... Ďakujem za radu
@danka56 v pohode kludne mozno sa dozviem este vselico
@danka56 áno aj počas druhej, ja som sa do práce vracala až po treťom rodičáku, ale chceli ma odtiaľ dostať "dohodou", to mi šéfka už vopred avízovala, moje miesto sa v podstate prerozdelilo medzi kolegyne. Takže som tam bola jeden deň zamestnaná (v ten deň som ale oficiálne čerpala dovolenku, takže fyzicky som tam ani nebola) a k ďalšiemu dňu som dala výpoveď dohodou - výpoveď som napísala vopred, ku dňu tomu a tomu. Celé mi to šéfka vopred odsúhlasila, čiže ja už som len podpísala dohodu k tomu konkrétnemu dátumu (jeden deň po nástupe) a poslala doporučene poštou dva exempláre. Oni mi jeden podpísaný poslali späť a druhý si nechali. Bolo by dobré keby sa vám k tomu vyjadrila nejaká mzdárka. Snáď tu netliacham úplné blbosti teraz 🙈🙈🙈.
Ešte dám príklad, nech je to jasnejšie. Rodičák mi skončil napríklad 15.1.2022. takže som oznámila šéfom, že 16.1.2022 nastúpim do práce po rodičáku a že si chcem čerpať hnev v tento deň dovolenku. Do firmy som poslala dohodu o ukončení práce ku dňu 16.1.2022 (alebo možno som dala pre istotu 17.1. a čerpala som dva dni dovolenky, neviem, už nepamätám). ešte tam hrozia nejaké výpovedné lehoty, atď., ak vám chcú robiť zle, u mňa ako hovorím, boli celkom radi, že som s dohodou ok, takže celé to prebehlo bez problémov 🙂.
Ten narok na podporu, treba si dat zvysnu docolenku vyplatit a dohodnut sa na ukonceni prac pomeru. Takze za den, ci dva ma na vyplatnej paske vysoku sumu. A ta je navysuje podporu ma maximum. Plati to ale len v pripafe, ze tu dovolenku ma.
@lesana1980 Ano ja som to presne tak mala, ze v juli som nastupila a hned cerpala dovolenku. Zamestnavatel sa len potesi ked si vycerpas 🙂. Treba aspon mesiac pred nastupom sa informovat kolko mas dovolenky a dohodnut sa kolko budes cerpat, tam mas asi jednak zvysok starej dovolenky, narok pocas RD a tiez alikvotnu ciastku od jula do konca roka.