Ahojte mam taku otazocku zajtra mi konci rodicovsky prispevok, no som opat tehotna, co som mesiac dopredu ohlasila zamestnavatelovi. Nastup na dalsi matersku mi vychadza o 4 mesiace, co som chcela vykryt pnkou, vziat si jeden den dovolenky kvoli aktivovaniu nemocenskeho a ist na pnku.zajtra mam ist podpisat papiere no mam z toho zmiesane pocity myslim si ze mi budu chciet dat vypoved. Viete mi poradit co mam spravit, az vyblafnu zakony podla ktorych ma mozu prepustit
@katkaseiner musim si nejak vykryt tie 4 mesiace do materskej, nejaky zakon mi nevies poradit, keby nahodou nech som pripravena 😂
@katkaseiner nevadi ani ked si tam davam jeden den dovolenky? Zeby to zneuzili?
@alica42 aj keby ta vyhodili, tak ti druhá materská vyjde , lebo 8 mesiacov budeš v ochrannej lehote.. opravte ma niekto ak sa mýlim
@lenuska9999 no mozu ma prepustit?
@alica42 ak si uz nahlasovala tehotenstvo, si znova v ochrannej lehote (teda samozrejme za predpokladu ze mas na dobu neurcitu pracovnu zmluvu co predpokladam ze mas). Ty realne nenastupis, cize aj keby pre teba nemali momentalne miesto, tak ta vylozit nemozu. Zial zakon neporadim, fakt neviem, ale co sa financii tyka, zvykol urad prace alebo socialka (fakt neviem prepac) davat nejaku davku ... co nebolo vela ale predsa aspon nieco na preklenutie tych tvojich 4 mesiacov. Snad niekto presnejsie poradi aj ohladne dovolenky... ja by som si vybrala komplet dovolenku, teda neviem kolko mas... aj by si nejaku dobu vyriesila. Ono aj ked tam mas ten rozdiel 4 mesiacov, si vlastne na retazovej materskej.
@katkaseiner a co by som vlastne stracala keby ma prepustia? A ano som na dobu neurcitu. Narok na tehotenske matersku a vyssi rodicak mi ostane?
@alica42 ak si tehotenstvo oznámila oficiálne, vyhodiť ťa nemôžu, či pôjdeš do práce, či budeš čerpať dovolenku, či pôjdeš na PN. Jediný prípad, kedy môžu vyhodiť aj tehotnú alebo ženu na MD/RD je ak firma ukončí činnosť, inak nie.
Čo by si stratila ak by si skončila v práci teraz? Vyššie odstupné za 3 roky. Reťazovú materskú, v prípade, že si išla na ešte jednu. Ale vyhodiť ťa nemôžu. Jedine, že by si podpísala dohodu a tú podpísať nie si povinná.
Tiež sa pýtaš vyššie na zákon. Zákonník práce. Neexituje v ňom žiadny §, ktorý by im umožnil vyhodiť ťa okrem toho, že by firma ukončila činnosť. Ak budeš v práci a budú ti ponúkať niečo, s čím si nebudeš istá, kľudne mi napíš aj IP.
Na PN môžeš ísť aj rovno z RD, nemusíš vôbec čerpať dovolenku. Keďže si tehotná a tehotenstvo si im oznámila, len tak ťa nemôžu vyhodiť, jedine,že by ste sa dohodli na ukončení PP, s čím ty vôbec nemusíš súhlasiť a podpísať. Ale ak by aj, tak čo sa týka aktuálnej materskej, nemení sa pre Teba nič. Keďže by si končila PP ako tehotná, vzťahovala by sa na Teba ochranná lehota 8 mesiacov a mohla by si ísť na PN, od 1.dna by ti ju platila SP a následne na materskú, tehotenské predpokladám už dostávas, tam sa nič nemení
@lilinka88 tehotenske este cakam na rozhodnutie, no kedze som predtym pracovala 8 rokov a mala som narok pri prvom na matersku tak dufam, ze mi vyjde i teraz materska i tehotenske. A s tym prechodom z rodicovskej hned na pnku mi baby radili kvoli kvoli aktivovaniu nemocenskeho poistenia, aby som bud jeden den odrobila alebo si vzala dovolenku inak nebudem mat narok na platenu pnku.
hlavne im nic nepodpisuj, cim si nebudes ista. Ak ti budu chciet dat dohodu, trvaj na tom, ze si to musis vklude doma rozmysliet, ze im nic nepodpises na mieste. Nutit podpisat ta nemozu, tevaj si na svojom. Ak by ti tvrdili, ze ta aj tak vyhodia, povedz v poriadku, nech ta vyhodia. A ked budes mat mat nepodpisane papiere, mozes sa poradit, co to presne znamena a aka je najlepsia moznost 🙂
Ja predpokladam, ze ak sa jedna o serioznu firmu, tak sa chcu dohodnut co s tebou dalej na tych par mesiacov.
@alica42 poistenie sa ti aktivuje tým,že ti oni ukončia prerušenie RD a kľudne môžeš ísť na PN hneď, nárok na platenú PN máš z toho titulu,že máš PP s nemocenským poistením a je jedno či na PN pôjdeš hneď alebo si dáš dovolenku. Ak máš nástup na materskú ešte tento rok,tak ani pre jej výpočet nehrá žiadnu rolu či tam budeš alebo nebudeš mať deň dovolenky
@alica42 tak ti da vypoved a budes ju musiet napadnut na sude. Pokial to nie je nejaka garazova firma, tak na tieto veci si davaju pozor. Ak chcu vyhodit, tak radsej natlacia kaleraby, aby im clovek podpisal dohodu. Nemyslim si, ze by riskovali vypoved, kedze to by neobhajili - pokial mas potvrdene, ze si oznamila tehotenstvo ;)
@alica42 ja som presne v tvojej situácii,vo štvrtok by som mala nastúpiť do práce po RD,ale som tehotná a ďalšia materská mi začína až koncom októbra.Robi mi to 3. mesiace. V práci vedia, že som opäť tehotná, lebo ma volali skôr do práce kôli veľa roboty,tak som im hneď povedala, že už som znova tehotná. Teraz v pondelok som si volala do práce, koľko mám starej dovolenky,že si ju chcem vybrať,moc sa im to nepáči, najradsej by boli,keby na tie tri mesiace nastúpim do práce.Vraj každá ruka dobrá mi povedali.Ale ja už tento týždeň začínam 6. mesiac a môžem ich kašľať. Tak som ich prosila o tú dovolenku, ktorú si idem zajtra podpísať,ale ja si vyberiem všetku, mám 20 dní a na ten zbytok by som chcela PN ( hádam mi ju dr.da) ak nie prúser 😬 Tiež premýšľam nad tým,či sa budem mať potom kam vrátiť, ale čo mám spraviť 🤷a teraz ako kočky píšu nám snáď vypoved nedajú, aspoň som to tak automaticky brala , že nemôžu. Tak nám držím palce ✊✊✊✊✊
Inak tými vymyslenymi PN-kami prispievate k tomu, že si zamestnávateľ nabudúce vyberie radšej muža, k tomu, že všeobecne muži majú za rovnakú prácu vyšší plat. Škoda reči. Tak uvidíte, kto koho lepšie okabati
@alica42 si predsa v ochrannej lehote... ak ti daju vypoved tak az po skonceni druhej materskej, teraz celkom isto nie... mam pocit ze nemusis ist na PN, ale neviem uplne presne ako to je.... niekto isto poradi.