Návrat do práce po rodičovskej

jancarovasimona1
19. máj 2023

Dobry den,potrebujem poradit. V juli mi konci RD,volala som do prace ze sa chcem vratit naspat do prace,pracujem na manazerskej pozicii,na ktoru pocas mojej nepritomnosti zobrali zamestnankynu ktora ma uvedene v zmluve ze bude pracovat len pocas trvania mojej Rd. Dnes z nasej personalistky vyslo ze mi drzali moje miesto manazerske len polroka a teda ma daju na volne miesto ktore bude aktualne-tzn.nizsia pozicia. Na rd som bola normalne 3 roky,TP trva na neurcito. Ma s tym niekto skusenost? Lebo podla zakonnika prace mi maju poskytnut moju povodnu poziciu za povodne podmienky,lebo aj ten clovek co pracuje namiesto mna ma zmluvu len na dobu urcitu kym ja sa nevratim. Ja teraz neviem,ci skusaju namna ci zoberiem nizsiu poziciu alebo co. Dakujem

tahomi
19. máj 2023

@jancarovasimona1 tvoje konkretne miesto maju naozaj povinnost ti drzat iba pocas MD, nie pocas celej RD. Mozu ti ponuknut inu poziciu, ak mas na nu kvalifikaciu, ale teda s rovnakym platom.

§ 157

(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

jancarovasimona1
autor
19. máj 2023

@tahomi
@tahomi dobre,ja pracujem na prevadzke kde je len 1 manazer a ostatny su pod manazerom,a ten manazer co je teraz namiesto mna ma zmluvu len kym sa ja nevratim,tym padom ked sa vratim ja tak mu zmluva konci a ja by som mala ist na svoje povodne miesto. Je ta zmluva s tym clovekom akoze relevantna?

olimuc
19. máj 2023

Si si ista znenim tej zmluvy? Za 3 roky sa vela zmeni aj zo den na den, miesto sa drzi iba pocas MD. Hlavne vo vyssich poziciach su 3 roky no go. Na plat Ti nemaju pravo siahnut ale pozicia moze byt ina.