Odkedy plati, ze zamestnavatel garantuje rovnake pracovne miesto aj po rodicovskej? Podla mojich info garantoval len po navrate z materskej.
Neviem, asi dlho. Ja som zas nejako nezažila éru, keď bol garantovaný návrat len po MD. To, že vela žien ma tuto nesprávnu domnienku, som zistila až na MK.
Mimochodom ma právo na všetky podmienky dohodnute v pracovnej zmluve, teda plat, prac.pozíciu, napln prace. Zmeniť/preradiť ju môžu bez súhlasu (dohody) len v rámci zmluvy, teda nemusi sa vrátiť napr.na presne to iste oddelenie.
No pozor - jedno je povinnosť, druhé garancia. Garantovať nemusí nikto nič. V prípade návratu či po MD alebo po RD resp. počas RD je zamestnávateľ povinný zamestnankyňu vrátiť na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak však tú možnosť nemá, pretože na tej pozícii pracuje niekto iný alebo tú pozíciu zrušil, tak jednoducho ponúkne inú pozíciu (so súhlasom zamestnankyne) alebo ukončenie pracovného pomeru. Ale garantovať určite nič nemusí.
@tiika áno, je povinný vrátiť ho. Ale ak ho na pôvodné miesto nemôže vrátiť, tak mu ponúkne iné adekvátne miesto a ak nemá ani to alebo to iné miesto človek neprijme, tak zamestnávateľ ukončí pomer s odstupným. Ak ho nemôže vrátiť na pôvodné miesto, tak okrem iného to môže byť z dôvodu, že na danom mieste pracuje niekto iný. Pracovné miesto NIE JE garantované. A to bola otázka autorky, či je miesto garantované. Nie je.
Čiže jedine z objektívnych dôvodov, pokial nie je možné zamestnanca opäť zaradiť na pôvodnú prácu sa to rieši zmenou prace v rámci zmluvy či ukončením, ak taká možnosť nie je a nedohodnú sa inak.
Výkon pôvodnej prace na pôvodnom pracovisku inou zamestnankyňou sa nepovažuje za objektívny dôvod. To si asi dosť ľudí nesprávne vysvetľuje.
@melanta nie je to ako píšeš, teda nie cela cast. S tou prvou súhlasím. ALE Zamestnankyňa vracajúca sa z materskej alebo rodičovskej dovolenky má prednosť. Skús si precitat toto, či iné právne výklady tejto problematiky, je ich vcelku dosť.
@melanta stále ma prednosť, aj ak nebol prijatý ako zástup. Na základe akého paragrafu tvrdíš opak?
Veď v tom článku (a aj iných to máš), aj tu v právnej poradi MK. To je problém zamestnávateľa, ak to riešil inak ako zástupom. On je povinny dodržať zákon.
Mimochodom myslím, že autorka riešila skôr to či sú podmienky návratu z RD rovnaké ako z MD. Garantované miesto nemá nikto, aj pri návrate z MD po pár týždňoch môže byt zrušené, aj hocikedy inokedy.
@tiika ano, tak, ci su podmienky po MD a RD rovnake
Čo sa týka návratu na povodne miesto áno. To je zrejme to hlavne, čo sa väčšinou rieši.
Iné je to napr. v naroku na prospech zo zlepsenych podmienok a pod.
Podľa mňa je to tak ako to píšeš, iba po návrate z materskej musí držať miesto, po rodičovskej môže zmeniť pozíciu ale musí ponechať platové podmienky