ahojte.v oktobri by som sa mala vratit do prace po RD.dnes mi volali z prace ze mesiac pred nastupom musim oznamit ci sa vratim.ak ano budem najskor cerpat mesiac dovolenky a potom nastupim..ale planujeme druhe dieta.do pracez sa uz neplanujem vratit.ak oznamim ze sa nevratim tak ma vyhodia a bebudem mat matersku?ak oznamim ze sa vraitm,budem cerpat dovolenku a potom poidem na pn ako tehu-neskor MD.ak pocas tej dovolenky oznamim ze nepridem ze som tehu a po dovolenke idem na pn nemozu ma vyhodit hned po skonceni dovolenky?ako by ste riesili tuto situaciu?co by bolo premna najvyhodnejsie?som z toho jelen 😬
@jaja066 nie nie je - to o com hovoris, je retazovy porod a vtedy je vyhodou, ze matersku nemozes mat nizsiu ako prvu, aj pocas materskej/rodicovskej ak si zamestnana sa ti pocitaju dni nemocenskeho poistenia a ked sa vratis do prace a o 4 mesiace pojdes na matersku zasa (vymysleny priklad), tak budes mat normalne narok na matersku akurat sa ti moze pocitat z ineho vymeriavacieho zakladu, dokonca aj ked by ta prepustili, tak na nu budes mat narok, lebo ochranna lehota
Ak sa nechcete vrátiť, musíte podať výpoveď. Uplynutím RD končí Vaša ospravedlnená neprítomnosť v zamestnaní.
a teraz autorka: cerpanim dovolenky sa uz vracias do prace, automaticky tak uz nie si v tzv. ochrannej dobe a zamestnavatel ta moze prepustit (napr. aj pocas cerpania dovolenky), ak by si po dovolenke bola PN tak nie, to upravuje Zakonnik prace, kazdopadne aj ak by ta prepustili po dovolenke, tak by si narok na matersku mala lebo ochranna lehota
takze zamestnavatelovi by som oznamila az mesiac pred, ze sa vraciam a idem si cerpat dovolenku, ak vies, ze ta lekar vypise na PN, tak nasledne proste pojdes na PN a potom im len oznamis, ze si tehotna, oznamenim tehotenstva pisomne zamestnavatelovi si opat v ochrannej dobe (co si aj pocas PN)
@anelk ak oznamis pisomne pocas dovolenky, ze si tehotna, tak ta opat prepustit nemoze - si zakonom chranena 🙂 zakonnik prace sice uvadza zopar dovodov, kedy sa to da ale nie su to bezne dovody
cize aj si to casovo sadne a uz pocas dovolenky budes moct/chciet oznamit tehotenstvo, tak to sprav co najskor, aby si bola chranena, ak si to uplne nesadne, alebo nebudes chciet tak skoro oznamit, tak chod na PN a oznam o par tyzdnov
@anelk no iba pri pisomnom oznameni = preukazatelnom si chranena a v ochrannej dobe - inak ta moze vyhodit a tvrdit, ze si to nikdy nikomu nepovedala a nevedel, ze si tehotna (niekde staci aj mail ale musi to byt preukazatelny sposob) a ak ides takto "spekulovat" (nemyslim v zlom) urcite treba to mat nejako preukazatelne, ze si to oznamila
@anelk niesom odborník na tieto veci,ale nieje nárok na materskú len pri retazovam pôrode? Čiže by si na materskú musela nastúpiť ešte počas rodičovskej.aby si to nemala prerušené? Ja som sa toho držala.