Návrat do práce po materskej - plusy a mínusy

janka1989ya
13. apr 2015

je tu nejaká mamina , ktorá sa vrátila do práce po skončení MD ,čiže počas rodičovskej už pracovala ?
plusy -mínusy ?
RD sa poberá do 3r . aj keď matka už pracuje ?

janickacrazy
13. apr 2015

@janka1989ya Moja sestra išla do práce od roka malého. Rodičák poberáš aj nadalej, aj ked pracuješ. Normálne do 3 rokov. No hlavne musíš mať postarané o dieťatko, sestra dávala malého do jaslí, ale bol stále chorý a platiť musela, aj ked tam pomaly celý mesiac nebol. Nakoniec to vyriešila tak, že ho dala opatrovať svojej švagrinej a jej za to platila, vyšlo ju to menej ako jasle a nemusela riešiť, čo s malým, ked ochorel. Plusy sú samozrejme peniaze, mínusy prídeš total unavená z práce a musíš sa starať o dieťa, domácnosť, navariť, nie je to sranda, záleží, či ti má kto pomocť. Takisto ten vzťah s dieťatkom nie je taký blízky ako ked si s ním doma, aspon u sestry som to pozorovala, že to tak bolo. Na druhej strane jej malý bol zvyknutý aj na iných ľudí, neplakal za nou, čo bolo dobré zase. Ja osobne by som ostala doma aspon do roka dieťatka, ak teda nepotrebujete peniaze nejak súrne.

mimikas
13. apr 2015

@janka1989ya ahoj, ja som sa vratila do prace ked mal maly 7 mesiacov, robila som 4 dni v tyzdni a maly bol u opatrovatelky. Plus bol asi ten ze som ist viac menej musela koli financiam a az na 4 dni som zarobila dost dobre, nemala som vypadok z prace, cize som nemala problem ako 90% zien po mateskej, ide mi kariera a pod. Nevyhoda?? CAS s malym, chce to vela trpezlivosti a cely zvysok casu co si doma po praci venovat len dietatu. Ja osobne to nelutujem a planujem to urobit znovu, vsetok moj volny cas travim len s malym (teraz ked je uz vacsi tak aj na konicky je cas a pod.), nemala som problem s pracou a pod. Zalezi ale aj oke mas zazemie v rodine, ja mam naozaj super muza v tomto ktory mna dost podporuje a rodina je pre neho zaklad, pracuje v domacnosti tak aby som aj ja mala dostatok oddychu a casu pre seba 🙂

katpetdo
13. apr 2015

@janka1989ya Jedina nevyhoda je menej casu s malym a trochu vacsia unava, ale zavisi akeho mas doma chlapa. My sa o domacnost starame spolocne, takze tam nebol problem, ze by som sla z roboty, do roboty(domacnost).

Nastupila som ked mal maly 9m, do 2,5 rokov som robila 3dni v tyzdni a potom uz plny uvazok. Omaleho sa mi do 2.5r starala mamina. Mala som vsak od zaciatku vyhodu ciastocnej prace z domu, najprv 1 den a potom 2 dni v tyzdni. No na druhej strane po nastupe na plny uvazok mi pribudli pravidelne sluzobky s 1 nocou tyzdenne mimo domova. Kedze muz nedochadza, tak maleho vyzdvihuje zo skolky v tie dni, ked som bola v praci. Vyhodou bolo viac penazi (bez mojho prijmu by sme to neutiahli), ze som nevypadla z prace , ktoru mam rada a kvoli skoremu nastupu mi vychadza zamestnavatel velmi v ustrety pokial ide o flexibilitu pracovnej doby. Teraz som od uz 4. tyzden doma na rizikovom (kludovy rezim v posteli) a zamestnavatel mi umoznil az do materskej pracovat z domu. Navyse som typ cloveka, ktory potrebuje aj dospelacky svet. Pri tomto druhom dietati sa to chystam urobit rovnako.

Vacsinu volneho casu som venovala malemu, ale zostal cas aj na konicky...myslim si, ze sa to da zvladnut, ked mas oporu v partnerovi.

katka14
13. apr 2015

@katpetdo Ahoj, môžem sa spýtať, aku prácu robíš z domu? a to si oficiálne PN ked si na rizikovom? lebo ja som momentalne tehotna, planujem pracovat az do nástupu na matersku, len neviem či by som to zvládala robiť z domu popri malom babatku? robim ekonomku. a ako je to potom so zamestnaním, ved materska je ako PN-ka. môžem vôbec počas nej pracovať?

katpetdo
13. apr 2015

@janka1989ya rodicovsky je aj ak matka pracuje

katka14
13. apr 2015

@katpetdo to viem, ale čo materská?

katpetdo
13. apr 2015

@katka14 pocas MD nesmies pracovat na zmluvu z ktorej si uplatnujes matersku,na inu mozes...aspon tak som to pochopila. pocas MD sa pracovat nechzstam, ale poynam babz co robia, vacsinou na dohodu.