Návrat do práce po materskej

rommie
19. nov 2023

Ahojte, právna poradňa je uzavretá, tak skúsim tu. Vrátila som sa po MD a RD do práce (3 roky). Moju agendu odovzdali kolegovi a mne povedali, že mi ponechajú plat (prídem o ročné odmeny čiže aj o peniaze), dajú NIŽŠIU POZÍCIU a inú pracovnú náplň. Povedala som si, že ok, pozícia ma tak nezaujíma, nová pracovná náplň ma baví a odmeny dokážem oželieť. Odpracovala som 3 mesiace ale zrazu sa situácia zmenila, lebo iného kolegu vyhodili s okamžitou výpoveďou zo dňa na deň a prácu po ňom dali mne. Chcú mi to zahrnúť aj do zmluvy, ale s tou zníženou funkciou. Práca je taká istá, ako pred MD, len sa nezaoberám dodávateľom A, ale dodávateľom B. Inak je náplň prakticky totožná, akurát pre mňa ťažšia tým, že sa budem zaoberať inými dodávkami prác, takže sa za pochodu musím zapracovať do technických záležitostí. Stále trvajú na znížení pozície a tvrdia mi, že môžem byť rada, že mi so znížením pozície neznižujú aj plat. Otázka znie, môžu mi po RD znížiť plat? Vedúci tvrdí, že zachovanie platu sa vzťahuje len na MD (nie sú to presne pojmy ale určite chápete že hovorím o tej dobe kedy vám plynie 75% hrubej mzdy). Tak isto zachovanie pozície platí len na tú dobu. Môžu mi dať tú istú náplň práce, ako predtým, ale znížiť pozíciu a obrat ma o výkonnostné odmeny?

melanta
19. nov 2023

Môžu ti znížiť mzdu iba s tvojim súhlasom. Doplniť tvoju pracovnú náplň môžu iba s tvojim súhlasom. Samozrejme , pokiaľ je takýto prístup, zvážila by som, že toto veje aj s tým kolegom bolo cielené. Čiže tebe dali nižšiu pozíciu, bez nároku na variabilnú zložku mzdy a potom na teba hodia aj pôvodnú pozíciu. Čiže na zváženie je z môjho pohľadu aj budúce fungovanie. Mimochodom skupina právne poradenstvo je vysoko aktívna. https://www.modrykonik.sk/group/1900/

rommie
autor
19. nov 2023

@melanta o skupine neviem. Hľadala som poradňu a je neaktivna do februára. Ďakujem. Znížiť mzdu s mojím súhlasom... Ok súhlasiť nebudem. Nevyhodia ma, lebo ma nevedia nahradiť.

melanta
19. nov 2023

@rommie ešte som doplnila svoju prvú odpoveď o moju domnienku že toto celé je úmyselný postup.

rommie
autor
19. nov 2023

@melanta to určite nie, kolega mal problém už dlhšie a ide o závažné osobné veci, k tomu veľmi dobre vychádzame, povedal mi aký mám plat, poradil koľko si pýtať, sľúbil mi podporu na telefóne, keď sa v niečom nebudem vyznať. On si tú výpoveď zavinil sám. Ide o veľkú spoločnosť, niekoľkonásobný zamestnávateľ roka (akurát tak odrbávač)

olimuc
19. nov 2023

Len pripomienka MD/RD sa uz na teba nevztahuje, nakolko si 3 mesiace odpracovala, po RD si normalny zamestnanec s odpracovanymi rokmi. S nizsiou poziciou suhlasila, co sa tyka platu, ten mozu znizit len s tvojim suhlasom… Co sa tyka pozicie, podpisala si nieco? Najlepsie pravna poradna

ja_mama
19. nov 2023

Ak budes mat rovnaku pracovnu poziciu ako ten kolega co ta nahradil po MD+RD tak musis mat podla zakona aj rovnaky plat ako on. V pripade ak by ti ho nechceli uznat mozes sa kludne odkazat na inspektorat prace.

mogaa
19. nov 2023

plat ti ale nechali....odmeny nie sú nárokovateľné

rommie
autor
19. nov 2023

@olimuc nesúhlasila som s ničím, nič som nepodpísala, všetko je len ústne komunikovane že sa to stane a ešte sa nestalo

rommie
autor
19. nov 2023

@ja_mama a keď jemu narástol plat tak ja mám tiež nárok? Inšpektorát, ďakujem, nenapadlo mi ❤️

melanta
19. nov 2023

@ja_mama ak ide o veľkú firmu, môže mať na pozície platové rozmedzie, čo je vo veľkých firmách a v korporáte štandard. Čiže jedna pracovná pozícia môže mať fixnú mzdu brutto napríklad 1000-1500. Ak bude mať príjem nižší ako dotyčný, ale sa pohybuje v škále danej pozície, tak je to okej.

ja_mama
19. nov 2023

@melanta o tom som teda zatial nepocula. my sme stredna firma ale teda som v tom ze rovnaka pozicia musi mat vzdy rovnake financne ohodnotenie - na to si davame pozor. Nemaju to v korporatoch podelene napr na junior/senior? Pripadne iny popis prac. cinnosti....na skoleniach tiez nespominali korporat/nekorporat ale nejdem sa hadat, s velkou firmou-korporatom skusenost nemam....

melanta
19. nov 2023

@ja_mama štátna a verejná správa má rozpätia, závisí totiž nielen od juniority a seniority, ale aj vzdelania či iných faktorov. A rovnako to funguje v naozaj veľkých firmách a korporátoch. Napríklad referent senior na jednom oddelení jeden má 1200, druhý 1500 a je to v poriadku, pretože rozpätie pozície je napríklad 1000-1500. Áno, vo všeobecnosti máš pravdu, rovnaká pozícia sa má rovnať rovnakej mzde. Ale mzdové rozpätia sú bežné.

ja_mama
19. nov 2023

@rommie no u nas to tak plati, musime to dodrziavat - plat sa zvysuje na 1 pozicii rovnako...ked tak rozlisujeme junior/senior ale vtedy maju iny popis prac cinnosti...netusim teda ako v tych korporatoch (ako spominala melanta) - bola som v tom, ze zakon plati pre vsetkych rovnako, neviem preco by mali mat prave velke firmy vyhodu...skus si to pohladat pripadne naozaj napisat do nejakej poradne.

ja_mama
19. nov 2023

@melanta ano statna sprava to beriem, viem ze tam su inak kategorizovani...ale tieto korporaty/normalny podnikatelsky subjekt, to by som naozaj nepovedala...ze by prave pri nich bola takato vynimka - nevyhoda pre zamestnanca.

melanta
19. nov 2023

@ja_mama Bežne som v korporáte mala pri ľuďoch aj rozpätie spomínaných 500 eur. Na jednej strane je to motivačné, ak človek začína na dolnej hranici, má motiváciu dostať sa k hornej. Na druhej strane, ak bol človek už na hornej hranici, ťažko sa mi presadzovalo zvýšenie nad rozpätie. Síce som si to pre svojich ľudí vždy nakoniec vyboxovala, ale z princípu to nie je v poriadku.