Návrat do práce po 3 rokoch materskej - problém s ponúknutým pracovným miestom

pipinka1
26. sep 2009

dobrý deň,

mam taký problém, koncom oktobra uplynu 3 roky od nástupu na matersku dovolenku a vraciam sa spať k zamestnavatelovi Tatra banky. predtým som vykonavala prácu na oddelení adimistratívnu s normalnym prac. časom. Ide o to že mi ponúkli dve možnosti práce ale obe su pre mňa nevyhovujúce nakoľko sú vykonávané na 2 smeny čo kvôli dieťaťu nemôžem robiť - jedno na call centre a druhe na pobočke. a ta tretia ponuknuta možnosť je vypoveď na dohodu. Moja otázka znie : Nie je podľa zákonníka práce povinnosť zamestnávateľa ponúknuť mi také miesto ktoré nevyžaduje prácu na smeny nakoľko mám malé dieťa a nikdy som na smeny nepracovala? ak áno aký je to paragraf, prípadne čo mi poradíte? Ako oponovať zamestnávateľovi?
Mám vôbec šancu sa dohodnúť na skončení prac. pomeru s odstupným?
dakujem

nada.hope
26. sep 2009

Pipina , zamestnavatel nie je povinny dat ti pracu, ktoru si vykonavala pred nastupom na matersku, nakolko tuto povinnost mal iba do ukoncenia materskej nie vsak rodicovskej,..........a co sa tyka prace na smeny, to nesmie ponuknut zamestnavatel zamestnancovi iba do veku troch rokov dietata alebo osamelému
zamestnancovi, ktorý sa trvale stará o dieťa vo veku 15 rokov, 😉
Je to iba na dohode medzi tebou a zamestnavatelom, a neviem ci mas narok na odstupne, ale tiez je tam podmienka aby si mala v kuse odpracovane nejake hodiny, coz ty nemas, nakolko si bola na 3-rocnej rodicovkej,

tin007
26. sep 2009

pipinka1 zamestnavatel je povinny ponuknut ti pracu adekvatnu tvojej predchadzajucej pozicii (cize, ak si robila napr. riaditelku pobocky, nemozu ti ponuknut upratovacku - to je extremny priklad), napr. ak si bola veduca oddelenia, tak ti nemozu ponuknut referenta ale napr. veducu ineho oddelenia. urcite mate v tb tabulku pracovnych pozicii a ak je ta tvoja byvala pozicii zaradena rovnako ako praca v call centre a v pobocke, tak je to v poriadku. pripadne si este pozri pracovnu zmluvu co tam mas definovane ako pracovnu poziciu, miesto vykonu prace, cas, cestovanie, nadcasy a pod. myslim, ze na odstupne budes mat narok, ak sa rozhodnes ani jednu poziciu neprijat, ale iba 2 mesacne (ak si pracovala menej ako 5 rokov) alebo 3 mesacne, ak si pracovala viac ako 5 rokov.

pipinka1
autor
27. sep 2009

no na pracovnej zmluvy mam prac. poziciu: referent, o prac. čase je písané v zmluve len pre centralu: 38,5 hod. tyzdenny čas, pre pobočky........ takže neviem či môžem trvať na pracovnom mieste na jednozmennu prevadzku.

tin007
27. sep 2009

pipinka1 obavam sa (nie som pravnik a nevidela som tvoju zmluvu), ze ak tam vyslovene nie je dany presny cas od do (8.00 do xx hod), tak ti mozu ponuknut pracu aj na zmeny. ale, zaujalo ma, ze mas cas urceny pre centralu, znamena to, ze miesto tvojho vykonu je dohodnuta centrala? lebo ak ano, potom by ti nemali ponukat miesto v pobocke, resp. mozu,ale ty ho mozes v pohode odmietnut. no a neviem kde sidli cal centrum, ak je v centrale, je to ok, ak je mimo, tak by si sa toho mohla chytit. pozri si zmluvu, ci je tam povedane miesto vykonu prace,napr. centrala, alebo bratislava,bratislavsky kraj, resp. podla pokynu zamestnavatela. skus pripadne zavolat na narodny inspektorat prace http://www.safework.gov.sk/index.php a poziadaj o konzultaciu, resp. ak ti to nerobi problem, zajdi tma sama (v ba maju pobocku)

pipinka1
autor
27. sep 2009

ano nastupovala som do banky na centralu, potom som prešla na neklientske pracovisko - nikdy som nepracovala na pobočke. call centrum je na rovnakom oddelení ako moja pôvodna praca. v zmluve mam miesto vykonu prace uvedene Bratislava. pracovne zaradenie : referent. bod 17
pracovný čas - 37 a 1/2 hodiny týždenne/pobočky/, pracovný čas - 38 a 3/4 hodiny týždenne /centrála/
nič konkretne

kaktusik007
2. okt 2009

no pipinka, tak mas proste smolu... bud vezmes pracu, co ti ponukaju, alebo (kedze ti adekvatnu pracu ponukli a ty ju odmietas) sa dohodnete na rozviazani pracovneho pomeru... ak to bude dohodou, tak mas narok podla zakonnika prace na 2 mesacne platy ako odmenu - resp.. bud tie dva mesiace odpracujes vo vypovednej lehote, alebo ti tie dva mesiace zaplatia a ty budes doma... toto plati ak si v TB odpracovala menej ako 5 rokov, ak viacej, tak su to tri mesacne platy....

ponukli ti pracu podobnu ako si mala predtym, k zmene pracovnej zmluvy nedochadza - ta ista pracovna doba (myslim to tak ze tyzdenny pracovny cas - nemas napisane v zmluve ze prichod do prace vtedy a vtedy, odchod vtedy a vtedy... ), to iste miesto vykonu prace - bratislava.....

inak, aj tu vidiet serioznost zamestnavatela - ak ti da ako meisto vykonu prace konkretnu adresu, je to super... lebo bratislava je aj raca, aj dubravka, aj lamac... 😠

aveline
2. okt 2009

kaktusik, myslim, ze pokial sa PP konci dohodou, zamestnanec nema narok na ziadne odmeny a nahrady. Jedine v pripade, ze pipinka odmietne poziciu, ktoru jej ponukol zamestnavatel, zamestnavatel jej da vypoved a vtedy ma narok na 2 + 2 (teda 2-mesacnu vypovednu lehotu a 2-mesacne odstupne).

pipinka1
autor
2. okt 2009

dakujem za info ale od pondelka nastupujem do novej prace - ukončila som to a začínam na novom mieste

tin007
2. okt 2009

pipinka drzim palce 😉

pipinka1
autor
3. okt 2009

dakujem 🙂