Dobrý deň, prosim poraďte mi z vlastnej skúsenosti, co mam čakať a ci to bude fakt také náročné, vratit sa to prace po rodičaku.. Dcérka má 26m, uz sa mi to kráti, a začínam mať strach. Pracovala som v zahraničnom korporate na pozícii analytik, nič veľké, žiaden manažér atď.. Viem ze budem mat odznova zaúčanie, lebo veď predsa už ani poriadne neviem s počítačom robiť, nie to ešte tu prácu ktorú som mala zabehnutú..
Bojím sa toho veľmi. Bojím sa návratu, toho tempa a hlavne režimu, ci budem stíhať variť, upratovat, vyberať ju zo škôlky, riešiť domacnost. Prácu mám v BA a bývame na dedine 30km od BA. Pred dieťaťom som v pohode dochádzala vlakom každé ráno,lebo veď mala som čas a život gombicka ale teraz neviem ako to bude, nebudem stíhať poobede ísť po nu do škôlky, lebo keď skočím o 5 tej, plus cesta plus vlak/bus, Dopravná špička, tak doma som o 7 bože... Ako ste to riešili prosím?
Home office vo firme nemate? Ak nie, tak nechces ist do firmy, kde HO ponukaju?
Niekde preberajú transport dieťaťa otcovia, niekde starí rodičia, ale nie každý má takéto možnosti. U nás to niektoré kolegyne riešili žiadosťou o úpravu pracovného času podľa § 164 Zákonníka práce, požiadali o skrátenie na 80 alebo 75%, niektoré začínali dokonca na 50%. Technicky totiž nie je reálne, aby si stihla aj s cestovaním odpracovať 8 hodín plus prestávku a zároveň vyzdvihnúť dieťa v škôlke.
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...
to si počas RD ani nesiahla na počítač a vymazala si z hlavy všetko, čo si predtým v robote bez problémov zvládala, keď sa toho tak bojíš? Tvoja chyba, ale kým nastúpiš do roboty, ešte sa dá veľa stihnúť, urobiť refresh všetkých znalostí. A ako to budeš stíhať - dopredu sa nestresuj, uvidíš, aké budú podmienky, aké možnosti HO, ako sa zapojí manžel... To všetko sa dá riešiť, ak nie, nájdeš si iné miesto
@danica2711 nepotrebovala som siahať na počítač absolútne, max par krát za rok, ked som toho objednávala viac z netu alebo keď sme dávali tlačiť fotky online.. Načo by som robila iné veci? A hlavne kedy? A okrem toho, pracovný počítac som logicky odovzdala, aj s toolmi a programami, doma mám len svoj PC.. Čiže nemám žiadne guidances, prezentacie zo zaúčania alebo čokoľvek.. Z prace mi kolegovia nič neposlu lebo jednak nemôžu, a po 2 rokoch sa všetko čo som mala naučené, zmenilo 56x... Veľmi sa toho bojím.
Áno HO je v mojom prípade asi najviac optimálne riešenie, aby som stíhala škôlku atď. Ale neviem ci to bude ok, sedieť stále doma, nebyť v pracovnom prostredí, nemať normálny kontakt so svetom, kolegami, proste viete čo myslím..
Manzel robí týždňovky v zahraničí, starí rodičia niesu
Bud si vybavit skrateny uvazok, HO alebo platit opatrovatelku. Casovo nedas dat dieta do skolky, doprava do ba, odrobit 8h plus obed, doprava domov a vyzdvihnut dieta.
Ja som pred tym chodila do officu aj ked som nemusela 😂HO som vyuzivala naozaj minimalne. Teraz si neviem predstavit chodit 5x tyzdenne do officu, taku robotu by som uz ani nezobarala. Nemam pocit ze by som bola nejako izolovana.
Treba si urcit priority a nejako to vsetko sklbit - mozes chodit do officu 5x tyzdenne ale nebudes mat cas na dieta 🤷♀️mozes si poziadat o skrateny uvazok ale zarobis menej a cas ktory by si mohla zarabat alebo byt s dietatom aj tak precestujes. Dalsu moznostou je uz len HO a mozno na ukor tvojej pravidelnej pracovnej socializacie stihat dieta a domacnost s plnym platom …
A k tomu pocitacu - ono tom tam niekde v tej hlave je 👍 daj tomu par dni a vsetko sa ti vrati. Ja teraz pracujem okrajovo s jednym toolom s ktorym som pred tym robila vacsinu casu a prvy krat som tiez nevedela kde je sever…
Korporát môže byť zabijak pre matku, ale môže byť aj to najlepšie. Závisí od firmy, od oddelenia a nadriadeného. Mnohé korporáty umožňujú ženám po skončení RD skrátené úväzky, ak to pracovný pozícia dovoľuje tak kombináciu office a home office, alebo aspoň home office počas toho, keď je dieťa choré. 30 km nie je veľa, ľudia vedia viac ako 20 km cestovať v rámci BA. Okrem toho dieťa má určite aj otca, ktorý je rovnako rodič ako ty, čiže tiež má participovať na tom dieťa voziť do škôlky, vyzdvihnúť v škôlke, striedať sa s tebou na OČR. Nerob si zatiaľ možno zbytočné stresy, skús sa informovať na skrátený úväzok, na možnosť či už plného alebo čiastočného HO po zaškolení.
Chapem ta. Mala som to rovnako. Nastastie mi povolili ciastocny uvazok. Skus zamestnavatela kontaktovat skor - ze planujes robit 4 alebo 6 hod denne, popripade zisti home office. Nebudem klamat, navrat je stresujuci. Ale lahko sa do toho dostanes. Hlavu hore a nerob si nic z hlupych komentarov. Nemala si ako drzat krok s pracovnymi updatmi. Urcite si sikulka. Drz sa!
@katka0123 ďakujem ❤️
@tiezjedna niesom slobodná matka ale manzel je 2 týždne vonku, týždeň doma a takto dookola.. Jasne ze ten týždeň keď bude doma, nech sa páči bude sa starať a môžem ísť do officu, ale čo ďalšie dva týždne..
@stormie mozem sa spytat kde pracujes? kludne v ip. V ramci reštrukturalizácie som v jednom korporate skoncila po 12 rokoch a teraz dochadzam 3x do tyzdna do mensieho korporatu...kedze to mam hodinu vlakom jednu cestu (a vlaky neskutočne meskaju) tak zvazujem zmenu. v predoslom som bola 10 rokov na teleworku - 2-3x do roka v office
tak máš viac možností - skrátený úväzok, iná firma, HO, opatrovateľka....hlavne si zisti otváracie hodiny v škôlkach - u nás sú do 16 max.16:30.....
Čiastočný úväzok sa nedá dohodnúť? Podľa mňa si zbytočne vyrábaš dopredu stresy. Ak čiastočný nie je možný a vieš, že nebudeš stíhať škôlku (partnera nemáš?), tak si napíš životopis a zaves na profesiu a hľadaj už teraz... Alebo sa psychicky priprav, že budeš nezamestnaná (pol roka máš nárok na podporu) a v rámci tohto obdobia sa utrasiete so škôlkou a ty budeš hľadať prácu, veď sa nič hrozné nedeje, svet sa nezrúti, keď budeš na podpore... 🤷. A že nebudeš stíhať upratovať, variť a neviem čo? Tak nebude upratané a navarené, cez týždeň suché večere, alebo občas donáška, alebo jedlá typu praženica... Neboj sa, dobre bude, len sa nestresuj zbytočne vopred. Poľav zo svojich nárokov a dobre bude. Nie si superman, si len mama 😉.
Velmi záleží, či sa s manželom/partnerom môžeš striedať vo vození do/z MŠ. Taktiež ked bude dieťa choré, či sa môžete striedať buď HO, alebo OČrka. Týka sa to aj bežných nákupov a domácich prác. Ak si na všetko odpovedala, že to možné nie je, tak rovno zostaň doma.
Čiastočný úväzok a HO, inak to nie je možné stíhať.
Zmeniť prácu by mal podľa mňa manžel. Toto už je ndvyhovujuce, keď ty máš nastúpiť do práce
Ja som po RD presla z jedneho korporatu do ineho a asi vplyvom poslednych korona rokov zamestanavatelia prehodnotili moznosti HO. V prvom korporate maju nastavene tak ze 2 dni v tyzdni by si mala byt v office ale nie kazdy to dorziava a tu v druhom korporate mam byt v office 1x mesacne (ano mesacne! a uz aj pocas skusobnej doby som mohoa robit HO).
Takze predpokladam ze aj u teba to budu moznosti HO a ti uz sa zvladnut da