Nastupujem na materskú a zamestnávateľ mi oznámil výpoveď

stannuska
11. aug 2024

Dobrý deň, prosím o radu. Mam zmluvu na dobu neurcitú, momentalne som na PN koli tehotenstvu, 16.8. Nastupujem na MD..... ozval sa mi zamestnavatel, ze mi posiela k 7.8.24 vypoved, moje miesto sa ruši,obchod je zatvoreny a idu do likvidacie ...... mozu ma vyhodit teraz ked som na PN v 8mesiaci teh ? Samozrejme ze nemam narok na odstupne ze oni nemaju peniaze, to mi trvrdia oni ..... vypoved mi ma prist tento tyzden a ja neviem co robit, nechcem to podpisat musim byt predsa nejako chranena. Ďakujem za odpoveď

maranco
11. aug 2024

Máš nárok na odstupné § 76 Odstupné
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

stannuska
autor
11. aug 2024

@maranco len on stale tvrdi,ze nema peniaze pritom ja na to narok mam

isis234
11. aug 2024

@stannuska napíš do skupiny Právne poradenstvo

di1234
11. aug 2024

@stannuska Nárok na to môžeš mať, ale ak raz zamestnávateľ nemá financie, tak bohužiaľ sa k odstupnému nedostaneš. So svojím nárokom sa môžeš obrátiť samozrejme na súd. Ešte predtým môžeš vyskúšať predžalobnú výzvu spísanú advokátom, ktorá by hypoteticky mohla u tvojho zamestnávateľa vzbudzovať vyššiu mieru “vážnosti” ako keby si ju spísala sama. V prípade, ak by si šla do sporu tak by si bola stranou, ktorá je priznaná vyššia ochrana (pracovnoprávny spor), ale to bohužiaľ nezaručuje, že by tento spor bol rozhodnutý v tvoj prospech. Nehovoriac o dĺžke konania ako takého. Ak máš energiu na to, aby si sa do zamestnávateľa pustila, začala by som predžalobnou výzvou. Zamestnávateľovi výpoveď podpisovať nemusíš, to je irelevamtné. Výpoveď je jednostranný právny úkon.

stannuska
autor
11. aug 2024

@di1234 takze aj ked to nepodpisem proste mam vypoved a hotovo ? Musim niekoho oslovit lebo oni su velmi šikovný v tomto uz viem co raz spravili, tak to cakam aj teraz

mojemenonikto
11. aug 2024

@stannuska Máš nárok na plné odstupné, nenechaj sa odbiť. Nerozumiem tomu čo to znamená, že idú do likvidácie. Zmluvu máš podpísanú s firmou, t.j. majiteľom obchodu. Znamená to, že firma je v konkurze? Ak áno, tak to musia prepúšťať všetkých zamestnancnov a ty sa musíš príhlásiť o svoj nárok v konkurznom konaní. Ak iba zatvárajú jeden obchod a rušia tam pracovné miesta, tak všetci zamestnanci tam majú nárok na odstupné.

lienka.7
11. aug 2024

@di1234 pokial ide firma do likvidácie, tak zbytocne sa bude súdiť, lebo ju to bude stat len financie a nevysudi nič (resp.velke gulove).
@stannuska vyhodit ta môžu aj ako tehotnú aj ako na PN, keďže sa ruší prevadzka/firma. mas narok na odstupné, ale uplatňovať si ho budeš z garančného fondu, keďže zamestnavatel to ho nemá z čoho vyplatiť. A ty podpisovať nemusis nič, dňom doručenia je vypoved plátna. Ak by si ju náhodou neprebrala, nastáva fikcia doručenia, cize tým si nepomozes. Radím ti ju prevziať a obrátiť sa na pravnika, ktorý ti presne povie ako mas postupovať.

stannuska
autor
11. aug 2024

@mojemenonikto v obchodnom registri stale figuruju ako firma. Tam ziadne ukoncenie alebo nieco nepisu. Ja si myslim ze ma chcu len vyhodit a robit sa ze nemaju na odstpne

stannuska
autor
11. aug 2024

@lienka.7 ďakujem za odpoveď

lienka.7
11. aug 2024

@stannuska skus sa spýtať @draik , možno poradi, keďže je pravnik

lienka.7
11. aug 2024

@stannuska treba sledovať obchodný vestník, časť konkurzy (ci ako sa to vola). Tam to bude uvedene

di1234
11. aug 2024

@lienka.7 áno súhlasím, že je to pre autorku neefektívne, ale možnosť tu je.
@mojemenonikto Keď je pravda, že spoločnosť ide do likvidácie, zrušuje sa bez právneho nástupcu a bez toho, aby jej imanie prebral právny nástupca. Laicky povedané, spoločnosť ide do kytek a do zrušenia za ňu koná likvidátor. Nejde o konkurz, nikto si nič neprihlasuje.

@stannuska ORSR, ako ani Finstat nereaguje na rozhodnutie vedenia spoločnosti. Odzrkadlí sa to tam postupne - Prejaví sa to neskôr. Tak ale ako píše lienka, s tou výpoveďou nespravíš, bohužiaľ, nič. Mrzí ma to.

stannuska
autor
11. aug 2024

Ďakujem Vám 😊 je to nespravodlivé po 5tich rokoch takto

mojemenonikto
11. aug 2024

@stannuska Výpoveď samozrejme môžeš dostať. Ale nič nepodpisuj, opakuj dokolečka, že máš nárok na odstupné a hraj mŕtveho chrobáka. Nič nemôžeš stratiť. Ak ti pošlú výpoveď a nezaplatia odstupné, tak si nájdi právnika a zažaluj ich. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou súd vyhráš a odstupné aj s úrokmi ti budú musieť doplatiť. Väčščinou to takíto hajzlíci vedia a niektorí cuknú už keď odmietneš čokoľvek podpísať a vaäčšina cukne hneď po tom ako dostanú list od právnika. Právne služby v prípade pracovnoprávnych sporov sú vo viacerých prípadoch zdarma, tak sa skús informovať. Môžeš ich ešte natrieť aj na Úrade práce, či na inšpektoráte 😉

lienka.7
11. aug 2024

@mojemenonikto pokial bude spoločnosť zlikvidovana, tak jej nevyplatia vôbec nič.
A právne služby sú zdarma pre ľudí, ktorí sú v núdzi, nie pre všetkých rad radom.
Na IP sa môže sťažovať, až keď jej niečo nevyplatia, UPSVaR s tým nič nemá.
Pokial firma nemá na výplaty, nepomoze jej ani podať TO, keďže tam sa skúma, či ku dňu vyplatenia mala alebo nemala firma peniaze. Ak nemala, tak TO bude zastavené.

@stannuska prevezmi si od nich vypoved a čakaj co urobia. Ak ti vo vyplatnom termíne nevyplatoa co maju, obrat sa na pravnika
Dopredu by som sa im zbytocne nevyhrazala, lebo si aj tak nepomozes.

mojemenonikto
11. aug 2024

@lienka.7 To áno, ale nemyslím si, že tá firma ide do konkurzu. Pravdepodobne iba zatvárajú kamenný obchod a skúšajú. Keď to uhrajú na dohodu a čím viac zamestnancov takto oblafnú, tým viac ušetria. Je to celkom bežná prax v niektorých odvetviach.

di1234
11. aug 2024

@mojemenonikto trošku zavádzaš autorku. Ona nič podpisovať nemusí, pretože výpoveď je jednostranný právny úkon, a teda sa na ňu súhlas druhej strany nevzťahuje. Dvojstranne sa končí TPP jedine dohodou o skončení, na ktorej sa, logicky, obe strany musia dohodnúť. Rovnako nie je pravda, že autorka spor vyhrá. Taktiež v prípade, že je spoločnosť bez peňazí, necukne. Prečo by to robila? Veď jej nič nehrozí. Proste nie sú peniaze. Bodka. Právne normy a morálka, bohužiaľ, nie sú jedno a to isté. Autorka sa môže obrátiť na právnika. Toť vsio.

mojemenonikto
11. aug 2024

@di1234 Áno, ale mám z toho celého pocit že ju budú chcieť zavádzať oni a strčia jej pod nos podpis dohody. Preto jej radím nepodpisovať vôbec nič. Alebo máš inú radu?

lienka.7
11. aug 2024

@mojemenonikto nevieme co a ako.
Je na autorke, aby si to sledovala.
Ale opakujem, je zbytočné, aby sa hádala a vyhrážala sa im. Lebo aj tak nič nedosiahne.
A vypoved a dohoda sú 2 rôzne právne akty.

mojemenonikto
11. aug 2024

@lienka.7 Trvať na svojom a hádanie sú dva rôzne pojmy 😁 A netvrdil som, že sa im musí vyhrážať. Mne sa jednoducho vždy otvára nožík vo vrecku keď vidím, že niektorí manažéri zneužívajú neznalosť zamestnancov len preto aby pre seba dosiahli výhody.

lienka.7
11. aug 2024

@stannuska a ešte doplním, ze k 7.8.ti vypoved poslať nemoze, lebo keď tak, ta bude plátna ku dňu doručenia, nie spätne. Ja ti radim zachovat chladnú hlavu, sa obrátiť na pravnika a nenechať sa tu zbytocne hecovat inými.

di1234
11. aug 2024

@mojemenonikto Ty nechápeš? Autorke pod nos nie je strkamá žiadna dohoda. Autorka dostala výpoveď. Jednostranne zo strany zamestnávateľa. Keby autorka dala výpoveď na základe svojho rozhodnutia, musí jej ju zamestnávateľ podpísať? Nie, nemusí. Pletieš tu dohodu ako dvojstranný právny úkon, na ktorý sa vyžaduje súhlas oboch strán a výpoveď ako jednostranný právny úkon, ktorý aj keď autorka roztrhá a spáli, nič s tým nezmôže. Nezavádzaj ju a nehecuj ku krokom, ktoré jej nijako nepomôžu.

lienka.7
11. aug 2024

@mojemenonikto ja som bola v podobnej situácii, firma sa síce netušila, ale peniaze naozaj nemala.
Ako jediná som sa im nevyhrazala a komunikovala s nimi slusne, snažila sa dohodnúť aj na splátkach... a cuduj sa svete, pre mňa jedinú sa peniaze aj našli 😉 ostatní sa mohli súdiť a kým sa aj odsúdili, tam mali v ruke akurát tak zdrap papiera, co im bol na nic. A este náklady na pravnika samozrejme. Ale áno, ako povedali, mali "dobrý pocit a ukázali mu" 👌

maranco
11. aug 2024

@stannuska podpíš len prevzatie listu poštárke, nič iné nepodpisuj, žiadnu dohodu a potom si poriadne prečítaj čo je v tom liste

mojemenonikto
11. aug 2024

@di1234 Ale to nevieme. Iba jej volali, že jej posielajú výpoveď a že nedostane odstupné. Obaja vieme, že ak firma nie je v konkurze, tak to nie je možné. A asi by jej neposlali papiere, ktoré by boli ľahko právne napadnuteľné. Čiže mne z toho vyplýva, že by sa jej mohli pokúsiť poslať znenie dohody o ukončenie pracovného pomeru s návratkou a s pokynom aby to podpísala a poslala naspäť. Alebo ty už vieš, že to tak nie je? A čo je zlé ak na túto eventualitu autorku upozorním? Nie všetci vedia aký je rozdiel medzi dohodou a jednostrannou výpoveďou.

mojemenonikto
11. aug 2024

@lienka.7 Ja som zažil to isté. Len už nám nezaplatili aj asi dva-tri mesiace normálnej výplaty. Takže išla okamžitá výpoveď zo strany zamestnanca s nárokom na odstupné. Potom som komunikoval so správcom konkurznej podstaty. Ale nedostal som nič, podobne ako stovky iných zamestnancov. A viem ako sa snažia niektorí vychcaní manažéri zametať so zamestnancami, ktorí sa nevyznajú v zákonoch, preto sa snažím radiť tak ako radím

lienka.7
11. aug 2024

@mojemenonikto nikto jej tu neradi, aby nechala so sebou zametat. 🤦‍♀️
A pokiaľ si nedostal nič,al si si požiadať o dávku z garančného fondu

di1234
11. aug 2024

@mojemenonikto prepáč, ale očividne to nevieš ani ty. Okrem toho tu pletieš konkurz a likvidáciu a ešte uisťuješ autorku o tom, že v príade eventuálneho pracovnoprávneho sporu by tento určite vyhrala. Ty svoje pocity a domnienky staviaš na úroveň faktov. Autorka sa pýtala na výpoveď, vyjadrovalo sa tu k výpovedi. Ak by jej došla dohoda a autorka sa pýtala alebo bude pýtať na dohodu, poradí sa jej ohľadom dohody.

mojemenonikto
11. aug 2024

@lienka.7 To som nepovedal 😉😁

mojemenonikto
11. aug 2024

@di1234 Ale veď obaja hovoríme to isté. Len si dovolím tvrdiť, že minimálne 80 percent bežnej populácie nerozozná rozdiel medzi dohodou a výpoveďou. Alebo máš inú skúsenosť? A keď niekto povie výpoveď, môže ísť pokojne o dohodu. NIe každý má takú precíznu terminológiu ako ty 😉