Nástup po materskej. Môžu mi dať výpoveď?

kotecek
24. apr 2010

Ahojte, o par dni mi konci materska dovolenka, chcela som do prace nastupit ihned po 6 mesiacoch na skrateny uväzok, v com mi vsak zamestnavatel nevyhovel, tak som si pytala na neskorsi nastup na plny uväzok, no co mi bolo povedane, ze povodne miesto uz nedostanem, napriek tomu, ze na mojej pozicii nemaju nikoho!!!!! Dovodom toho, ze ma nechcu spät, je moja starsia kolegyna, ktora si vyslovene nezela, aby som sa vratila na svoje miesto, lebo sa boji o svoju poziciu🙂.Avsak bolo mi povedane nepriamo, ze ak by som sa vratila aj ihned po 6 mesiacoch, dostanem vypoved.
Moja otazka je,ci to zamestnavatel moze, resp, musi mi dat odstupne,?? a predpokladam, ze sa mozem vratit spät na rodicovsku, kde dostanem prispevok v plnej vyske.
Bol uz niekto v takejto situacii? Inac som slobodna , osamela matka a zamestnavatel bude urcite kontaktovat aj socialnu poistovnu, aby si overili tuto skutocnost🙂 az tak daleko je ochotny zajst. Ake kontroly mozem cakat od poistovne???

Dakujem za rady a prajem vsetkym pekny den

andzi
24. apr 2010

Nárok na odstupné záleží od toho, z akého dôvodu ti dajú výpoveď, ak z dôvodu nadbytočnosti, tak áno. Na rodičovskú dovolenku môžeš nastúpiť a výška rodičovského príspevku závisí od splnenia podmienok na túto vyššiu dávku, to nemá nič spoločné s tým, že si dostala výpoveď.

gapa
25. apr 2010

kotecek,
ako osamelá matka starajúca sa o dieťa do 3-och rokov si v ochrannej dobe pred výpovedou z nadbytočnosti do 3och rokov dieťaťa vid § 64 ods. 1 písm c) Zákonníka práce ale nie ak by rušili časť zamestnávatela.

Definícia osamelej matky je v § 40 ods.1 a 2 Zákonníka práce