Nástup do zamestnania pred skončením rodičovskej

fosilka
15. júl 2015

Najde sa tu niekto, kto mi vie poradit? Som na rodicovskej dovolenke, dcera ma cca 1,5 roka. Od septembra ju chcem dat do sukromnych jasiel s tym, ze ja by som od oktobra isla do prace. V praci kde som bola pred nastupom na MD pravdepodobne uz pre mne nebudu mat pracu, takze by mi dali odstupne a mala by som si hladat novu pracu. V pripade, ze by som nastupila do povodnej prace je vsetko jasne. Ak by som vsak dostala odstupne a na druhy den nenastupila do druhej prace, mam ist na urad prace alebo zostavam nadalej na RD a budem si hladat pracu kym si nieco nenajdem a potom nastupim?
Niekto mi radil, ze mam nadalej poberat rodicovsky prispervok aj pocas obdobia ked dcera bude chodit do jasli a neuplatnovat si narok na prispevok na jasle, pretoze ten v pripade ked tam nechodi (choroba, dovolenka), tak nepreplacaju.
Este som aj nieco pocula, ze ak mi daju odstupne, mam na cca 3 dni nastupit do prace aby ked pojdem na urad prace, mi dali max. davku v nezamestnanosti (alebo uz neviem aky bol dovod preco nastupit na par dni).

Ak by mi niekto vedel poradit co by bolo pre mna najvyhodnejsie, bola by som velmi vdacna. Dakujem 🙂

belllinka
15. júl 2015

@fosilka Ja sa vyjadrim iba k tomu prispevku na jasle, ze ho poberam a je jedno ci bola dcera chora alebo na dovolenke. Ved za tie jasle platis tak ci tak, a oni sa na urade nemaju ako dozvediet ci bola chora. Tiy im iba raz za mesiac donesies potvrdenie, ze si zaplatila jasle.

majusqa77
15. júl 2015

takze postupne: ak by ti dali vypoved, je dobre si vycerpat 1 den dovolenky a zbytok preplatit. tak mas sancu si zvysit potom podporu v nezamestnanosti. ak by si to riesila, treba prepisat rodicak na manzela a ty sa prihlasit na urad prace. kym by ti skoncil rodicak by si narok na podporu stratila.. ak by si sa hned zamestnala inde, je mozne zrusit rodicak a poziadat o príspevok na jasle - je tam podmienka by zarobkovo cinna. plus sa dokladuju mesacne naklade, preplatia max. 230€

liz_lemon
15. júl 2015

@majusqa77 pri vypovedi jej cerpanie 1 dna dovolenky nepomoze k maximalnej podpore, lebo po vypovedi nasleduje vypovedna doba, ktoru musi odpracovat
pre maximalnu popdporu je treba ukoncit PP dohodou + cerpanie 1 dna dovolenky

majusqa77
15. júl 2015

@liz_lemon jasne. Ona pisala, ze by uz na druhy den nenastupila do prace, tak som to automaticky brala ze lenn1 den tam bude 🙂

fosilka
autor
15. júl 2015

@majusqa77
@liz_lemon
Dakujem za odpovede. Obavam sa, ze mi dovolenku celu preplatili medzi MD a RD. Pocas RD uz narok na dovolenku nevznika, nie? Mozno by sa dalo dohodnut, ze by ma na 1 den zamestnali, bolo by aj to riesenie?
Rodicak si mozem ponechat aj pri nastupe do novej prace nie? Je to cca taka suma ako prispevok na jasle a nemusim nic riesit a behat po uradoch, nie? Ci treba to z nejakeho dovodu?

liz_lemon
15. júl 2015

@fosilka preplatit dovolenku je mozne, len pri skonceni PP, inak nie, tak neviem, ci ti ju preplatili, asi si si ju skor vycerpala...
musi byt dovolenka

fosilka
autor
15. júl 2015

@liz_lemon ano, vycerpala som si ju, zle som to napisala

fosilka
autor
17. júl 2015

Nevie nikto poradit prosim?