Nástup do zamestnania - obsadená pracovná pozícia

1st_time_mum
13. nov 2013

Ahojte, potrebovala by som mozno trocha odbornejsiu radu. situacia:
Po 14 mesiacoch cerpania materskej resp.rodicovskej, sa chcem vratit do zamestnania na povodne pracovne miesto. Ponukli mi jednu nahradnu poziciu ktora mi ale nevyhovuje lebo ma iny pracovny cas. Moja povodna pozicia je aktualne obsadena babou, kt.bola prijata na pevnu rocnu prac. zmluvu. Nie ako zastup pocas MD. Mam moznost ziadat nastup na moju poziciu? Ak ano, podla coho alebo akeho paragrafu? Vopred velka vdaka!!

sulaiovamaja
13. nov 2013

v tomto pripade nemas narok, pretoze materska dovolenka trvá 8 mesiacov, a zamestnávatel je povinný umoznit ti vrátit sa na predoslú pozíciu len po skončení materskej, a ty ked si 14 mesiacov to uz si na rodičovskej

havana_frost
13. nov 2013

@1st_time_mum Prvý odsek sa vzťahuje na návrat z materskej, druhý na návrat z rodičovskej dovolenky. Zamestnávateľ je povinný zaradiť ťa na pôvodnú pozíciu, ak to však nie je možné, môže ponúknuť aj iné miesto zodpovedajúce tomu, čo máš v prac. zmluve (napr. miesto výkonu práce, pracovný čas, mzda, dovolenka atď.)

§ 157 Zákonnik práce
(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

katrinka8
13. nov 2013

@1st_time_mum - ahoj, ak mate nejaku Kolektivnu zmluvu (v nasom zamestnani toto mame aj v nej upravene), tak skus sa aj do nej pozriet. Mate Odborovu organizaciu? Skus sa aj na nich obratit. U nas su taketo veci riesene napr. touto Kolektivnou zmluvou nad ramec zakona (cize je to pre nas - zamestnanov vyhodnejsie), mne zamestnavatel garantuje navrat na povodne miesto po navrate z rodicovskej dovolenky (podla toho, aku dlhu si ju nahlasim - po 3 rokoch som sa napr. vratila na svoje povodne miesto).

1st_time_mum
autor
13. nov 2013

@havana_frost Dakujem, ale "Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné," co su to legalne dovody? To ze neoboznamili babu co je na mojej pozicii o tom ze je to zastupovanie? Resp ze je tam na plnu zmluvu?

1st_time_mum
autor
13. nov 2013

@katrinka8 bohuzial ani jedno ani druhe :((

1st_time_mum
autor
13. nov 2013

@sulaiovamaja pls toto mas odkial? je to nejaky paragraf abo tak? dakujem.

horana
13. nov 2013

Takto sa legalne zbavuju nevyhovujucih po RD, ponukne sa ine miesto kde sa uz dopredu predpoklada ze ho nevezme, ak ho aj vezme, robia sa prieky dovod na vysachovanie sa vzdy najde ze sama radsej odide...veeelmi casty scenar pokial viem...ohanat sa paragrafmi situaciu skor zhorsi a vyvola este vacsiu nevrazivost a chce clovek robit v takej atmoske?

havana_frost
13. nov 2013

@1st_time_mum To čo píše @sulaiovamaja bola stará právna úprava, teraz sú práva pri návrate po MD alebo RD rovnaké, v súlade s legislatívou EU: zamestnávateľ musí vrátiť na pôvodné miesto tak po návrate z MD ako aj RD. "Ak to nie je možné" - neexistuje definícia, ani v dôvodovej správe, ani v EU legislatíve - takže vyložiť si to možno dosť široko, podľa mňa aj tak, že miesto je už obsadené. V staršej úprave bolo striktne dané - že ak miesto bolo zrušené alebo práca sa už nevykonáva. V podstate ak ti zamestnávateľ ponúkne prácu, ktorá zodpovedá náplni v prac. zmluve a nebude pre teba nevýhodnejšie (nižšia pozícia, nižší plat, kratší úväzok a pod.), tak je to legálny postup.

sulaiovamaja
13. nov 2013

akurat som si všimla ze to je stare znenie, ktoré bolo novelizovane

1st_time_mum
autor
13. nov 2013

Velmi pekne vasm vsetkym dakujem, zda sa teda ze cesta zarubana... :-//// tak ci tak.. este raz dikes!!

eeffka
13. nov 2013

@1st_time_mum ak si na slovensku ty oznamis pisomne mesia vopred zamestnavatelovi, ze sa k xy vracias do prace.bodka.
on ma problum, opakujem, on, nie ty.babu na zaskok musi prepustit pre nadbytocnost a nie tebe nukat nahradne miesta, a tie co ti tvrdia opak necitali SK Zakonnik prace.

stanislavao
13. nov 2013

@eeffka ale tu babu neprijali na zaskok, ale na trvale pracovne miesto na dobu urcitu. nemozu ju prepustit. autorke ponukli nahradne miesto. moze zobrat, alebo odist. nic ine nemoze. nevracia sa po materskej, ale uz cerpa rodicovsku.

eeffka
13. nov 2013

@stanislavao nemas pravdu
§ 157
Na začiatok

(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve

to ze prijali babu napevno je problemom zamestnavatela, nie zeny na RD, takze maju babu prepustit alebo sa s nou pokusit dohodnut, rozhodne nemozu tlacit na zenu vracajucu sa z RD aby pristupila na zmenu a este aj pre nu nevyhovujucu..
v robote sme toto riesili nie 1x, ak neveris smer miestne prislusny inspektprat prace

citacia "zaradenie nie je mozne" znamena ze podnik zrusil miesto, nie ze tam sedi ina osoba...

kristinaanna
13. nov 2013

a tá baba je tam dokedy? ja si tiež myslím že ťa musia zobrať na tvoje miesto, alebo na také ako máš uvedené v pracovnej zmluvu

papi30
4. júl 2019

@eeffka vela krat je ale realita taka, ze tu babu, co je prijata na zaskok si nechaju, vsak je uz zabehnuta a neprepustia ju kvoli babe, ktora 3r bola mimo obraz, radsej tu supnu niekde inde.

eeffka
4. júl 2019

@papi30 to je pekne stary prispevok ☺ .ono to nemusi byt len o tom ze bola 3r mimo ale ze nova je napr lepsia resp lepsia do kolektivu. Onedlho ma to caka tiez ... rozlucit sa s kolegynou pri ktorej sme si vsetky vydychli ked isla na MD a baba co je miesto nej ju dokonale nahradila za 2m a mame tazku pohodu. Snad pojde na dalsiu matersku 🤣🤣🤣

papi30
4. júl 2019

@eeffka ano, az potom som si vsimla rok 2013 😂