Ahojte. Chcem sa poradiť a zároveň sa aj informovať. V januári nastupujem opäť do práce. Môj zamestnávateľ je o všetko už informovaný. Moja malá žabka má 15m. S manželom sa budeme pri nej striedať. Mám nejakú povinnosť nahlásiť napr. sociálke, úradu práce a pod., že nastupujem do práce a že malá bude naďalej doma? Jasle v našom okolí nie sú. Ďakujem za rady. 🙂
@monikaaa135 Tak ja som na UP nenahlasovala nič (až keď malá dovŕšila 3 roky, tak to prehlásenie, kde sa nachádza). Na rodičák máš zo zákona právo až do 3 rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či si zamestnaná. Naopak na sociálku je potrebné podať do 8 dní od zamestnania sa odhlášku na dôchodkové poistenie (pokiaľ si počas materskej a rodičovskej bola prihlásená). Inak netreba nič iné.
tiez viem len o tej odhlaske z dôchodkového na socialke
@monikaaa135
UPSVAR
- nástup do zamestnania netreba nahlasovať na upsvar, treba oznamovať skutočnosti, ktoré ovplyvnujú nárok na RP a toto nie je podstatné pre nárok na RP, ale ak nahlásiš, nič nepokazíš, niekde hovorili, že pre štatistické účely
- kto sa o dieťa stará nahlasuješ až po dovršení 3rokov dieťaťa
SOCIáL POISTOVNA
- po pôrode/nástupe na RD si dávala predpokladám prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. TEraz, ked ti vznikne dôch.poistenie zamestnanca, musíš dať do 8dní odhlášku - tiež sama, je to tvoja povinnost, zamestnávatel to nemôže vybaviť (odporúčam urobiť si kopiu a dať si opečiatokovať prevzatie). Zamestnávatel zase má povinnost nahlásiť MD, potom RD a prerušenie poistenia z dôvodu čerpania RD a pri ukočnení zase nahlási ukončenie prerušenia a ukončenie RD.
ZDRAV.POISTENIE
- podla usmernenia či výkladu Úradu na dohlad nad zdr.poistovnou - tuším tak sa ten úrad volá (v zákone to je dosť nejednoznačne) má sama mamička povinnosť nahlasovať na zdr.poistovnu začiatok a ukončenie poberania rodičovského príspevku (nie rodič.dovolenku!!! ale poberanie rp), ale mzdárky to obvykle zo zotrvačnosti stále robia, no oni akoby nahlasovali stále čerpanie RD a nie poberanie RP. Tj. najpravdepodobnejšie je, že mzdárka nahlási poberanie RP na ZP od prvého dna RD a ukončí ho ukončením čerpania RD (ale možno si si to sama nahlasovala). Preto sa spýtaj mzdárky, či ta nahlásila a či ta odhlási a potom na zdr.poistovnu, ak ta mzdárka odhlási, či to máš potom ty nahlásiť a po ukončení zase odhlásiť (pozor, vždy, ked dávaš nejakú prihlášku, treba si byť vedomá, že aj odhlášku dávaš ty), môžeš si na ZP zavolať
Mam taku otazocku 🙂 pisali ste si same to potvrdenie o nastupe do prace?
@monikaaa135 Zmenu nahlasuješ na UPSVaR nakoľko odtiaľ poberáš RP a aj po nástupe do práce ho stále môžeš poberať až kým malá nebude mať 3 roky. V práci ti vystavia potvrdenie, že sa vraciaš späť do zamestnania a všetko ostáva nezmenené podľa tvojej pôvodnej prac. zmluvy. To tam zanesieš, vyplníš tlačivo, že naďalej budeš poberať RP a zároveň v ňom oznámiš kto sa bude počas tvojej neprítomnosti o dieťa starať. Čo sa týka sociálky tú zmenu nahlási tvoj zamestnávateľ hneď po tvojom návrate do práce - je to jeho povinnosť a to je všetko.