Ahojte, malý bude mať ochvilku 12 mesiacov, ja za pár dni nastupujem na plný úväzok do prace. Budem pracovať 12tky denné a nočné, čiže tak 3-4 zmeny za týždeň. S malým bude v mojej neprítomnosti manžel, keďže je živnostník tak má flexibilnú prácu. A keď náhodou by musel pracovať tak ešte moja babka, ktorá s tým nemá najmenší problem. Pracovať idem, lebo sa nám zmenila situácia a každé euro potrebujeme, ja mám veľmi dobre platenú prácu. Ale doliehajú na mňa výčitky, neviem ako to zvladnem. Cítim sa ako zlá matka, že opúšťam svoje dieťa.. ešte som od neho nebola na tak dlhu dobu.. ako ste to zvládli vy, ktoré ste nastúpili takto skoro do prace? :( proste asi som sa len prišla vyrozpravat..
Výhodu máš, že bude aspoň s ockom. Ale 4x do týždňa 12tky uff. Tiež by som si to vyčítala. Na druhu stranu by som si aj vyčítala, že mám možnosť zarobiť a nedokázala by som kvôli deťom.
@ukgirls inak akože dieta mám veľmi dobré, skoro vôbec neplače, zahrá sa sám, stále sa smeje a nedojčím ho. Ale aj tak je to ťažké... no jedine moja mama to nepodporuje, každý deň mi robí výčitky, že ona by také maličké babatko nikdy nenechala atd..preto sa tak cítim
@kavasmliekom no ono sú to 4x 12tky tak že denná nočná od 7-19 a 19-7.. čiže nočné vlastne malý prespí takže v podstate iba 2x cez deň s ním nebudem. No aktuálne pracuje iba manzel ale ťahá od rana do noci aby sme v pohode prežili ale chudák už to nezvláda, chcem ho odbremeniť a aj nám polepšiť lebo teraz žijeme tým štýlom, že aj potraviny nemáme kvalitne ako by sme chceli, nemozme si nič kúpiť navyše, jednoducho sme len nahrane ale takto s mojim platom vieme aj ušetriť a aj žiť normálny zivot
No ako chces, ale mohla si si vybaviť skôr nejaký skrátený úväzok, lebo takto to bude masaker. Veľa žien, keď sú na rodicaku sa musia trochu uskromniť.
@janickacrazy ja som sestra v nemocnici, tam skrátený úväzok nejde, jedine ambulancia ale to sú 5x8h a to mi príde ešte horšie keďže by som takmer celý deň nebola doma, iba víkendy. Takto mám síce 12tky ale aj nočné kde on prespí. Do ambulancie sa dám možno až keď pôjde do škôlky
No ja by som nesla od ročného dietata kvôli tomu, že by sme museli žiť skromnejšie. Pre mňa bol čas strávený s deťmi najviac. Ale to som ja, nepoznám Tvoju situáciu. V každom prípade, ako vraví môj otec, rozhodla si sa, nevyčítaj si to. Ak to nebude fungovať, môžeš sa vrátiť na RD. Ale myslím, že si si dosť toho naložila na seba...
Pozri kopec štátov nemá takú možnosť ako tu zeny na Slovensku. A za par rokov si myslim ze to aj skratia. A ty nemaj žiadne výčitky, nejdeš sa flákať, ideš pracovať.
@nika23t keby to je len skromnejšie tak okej.. ale muž tým že je živnostník nemá stabilný príjem, teraz cez sviatky nemal vôbec prácu čiže sme ťahali z úspor, čo sme odložili ešte keď som pracovala. On pracuje od rana do večera, niekedy aj cez noc, vôbec s nami nie je. Má plat týždenne, niekedy keď má menej nám na daný týždeň ani nevyjde. Teraz synovi bude treba novú autosedacku, ale samozrejme na nu nemáme lebo mame iné veci čo treba platiť, čiže zase pôjde z úspor. Týmto štýlom sa nám úspory minú kým skončím RD.. a ešte nečakané vydavky vselijake, je toho dosť..
Držím ti palce 🙂😊 Zvládneš to, hoci 12-ky sú veľmi náročné. No dáš to. Určite je lepšie zamakať než čakať doma, kým sa úspory minú. Si silná a dáš to.
Ahoj, ja ťa úplne chápem. Mám syna, ktorý mal pred pár dňami 1 rok. Manžel je učiteľ a ja sestra. Máme hypotéku na byt a teda je to masaker. Často uvažujem nadtým, či sa do roboty vrátiť, lebo je to sakra ťažké. Môj manžel o tom, že sa mám do roboty vrátiť nechce ani počuť, lebo vie, že pre dieťa je dôležitá najmä mama. Momentálne žijeme od výplaty k výplate a uskromňujeme sa kde sa dá, ale zatiaľ dokážeme vyžiť. Áno, nič neušetríme, respektíve veľmi málo a vždy myslíme dopredu na čo ušetrené peniaze pôjdu. Bohužiaľ toto je realita mladej rodiny na Slovensku v súčasnosti 🤷♀️.
Čítam, že si sestrička.... Skrátený úväzok môžeš mať aj tam, síce budeš robiť stále 12tky, ale napr nie 12 x za mesiac ale 8x....
Ber to tak, že vyskúšaš, uvidíš, ako to budete zvládať ty, dieťa, manžel.... Sestriciek je málo, ak sa rozhodneš vrátiť sa na RD, určite to nebude znamenať, že po 3 rokoch dieťaťa s tebou nebudú rátať v práci.
@calathea97 Ja som tiež sestra a teda vraciam sa spat na oddelenie kde som pracovala roky ešte pred RD a teda našťastie to nie je náročné oddelenie, nočné úprimne väčšinou prespíme, cez deň najviac roboty tak do 12tej a potom pohodička. Veľmi výnimočne som došla narobená domov. Čiže preto viem, že tie 12tky problem nebudú, lebo nie sú náročné. Len teda výčitky sú riadne.. a hej, vy aspoň viete vyžiť, my ledva, ušetriť neviem ani cent, skôr z úspor berieme..
Ja som išla od 10mesačného a potom znova od polročnej. Tiež 12tky, denná, nočná, 2dni voľno, denná,nočná 3 dni voľno. Prácu mám 5min od domu, veľakrát som odbehla z roboty keď bolo dačo treba, aj večer uspávat , chvalabohu, že sa mi dalo, druhe dieta bolo veľmi náročné a manžel mal čo robiť.
Turnus všetkým veľmi vyhovoval, ja som bola často doma, po 3dnovom volne keď som vzala na ďalšiu dennu a nočnú dovolenku alebo vystriedanie za nadčasy, vyšiel mi aj celý týždeň doma. Ak som mala robiť ja za niekoho tak som žiadala nočné, nech som cely deň doma, s malým dieťaťom sa dalo po nočnej zdriemnut .
Zo začiatku som mala veľké vycitky ale keď sme sa zabehli a doma som chýbala naozaj málo, tak vycitky rýchlo opadli. A deťom aj prospelo ,ze sa 2-3dni v týždni postará aj sam otec . Pre mňa zase bola práca náhrada za inú psychohygienu, nechodím nikde inde bez deti, a moju prácu a kolektív mam veľmi rada, takže všetci sme spokojní 🙂
@bolarazjedna na skrátený som sa pýtala, ale narovinu mi povedali, že potrebuju plný pretože je nedostatok, jedna od nás odišla, pracujú veľa nadčasy ale teda mám to dohodnuté, že nadčasy mať nebudem, inak sa vratim opäť na RD. Ale su veľmi radi
@autorka absolútne sa netráp... v iných krajinách sú ženy doma 6 mesiacov a dieta ide k opatrovateľke. Tebe pomôže rodina, to máš veľké plus. Plus budeš mat aj psychohygienu a najmä, chýbajú vám peniaze, takže za mna nie je absolútne o com. Aby sa muz zodral, keď ty môžeš do prace... Urobila si dobre.
@20erika07 tak super, dufam že to budem mať tiež takto 😊 ja síce odbiehať nemôžem, ale dieta je našťastie veľmi dobré, takmer vôbec neplače a spí pekne bez uspávania. Hlavne presne je super, že sa zapojí konečne aj manžel, keďže teraz s ním väčšinu času netrávil. Na tých viac nočných sa skúsim ešte opýtať, tiež by mi viac vyhovovali, keďže na nich väčšinou spím 😀 a na tú paychohygienu sa tiež tesim, lebo občas už mi ten stereotyp ide na nervy sle zároveň mi bude chýbať
@lienka.7 ďakujem❤️ presne týmto sa utešujem, že veď v iných krajinách ako fungujú. Dieťa by som do jasiel či k opatrovateľke nedala ale keďže mám takúto možnosť. Manžela a aj moju babku má veľmi rád. Ja sa na jednu stranu teším, zmeny stereotypu, že sa budeme mať finančne konečne lepšie, ale zároveň mám slabé chvíľky a výčitky.. dufam, že tie odpadnú časom
Tak samozrejme, poznáte svoju situáciu najlepšie. Malý si zvykne rýchlo a Ty hádam tiež. Snáď to zvládnete v pohode. Ani sa nenazdas a bude v škôlke. Držím palce, aby ste túto zmenu v pohode zvládli a nech splní účel tento Tvoj skorší nástup. Radosť budeš mať určite, keď príde prvá výplata. A ako si písala, v podstate ide o dva dni, nočné nebude vnímať.
Neboj sa, keď budeš vidieť ako dobre to funguje a dieťa bude spokojné, nebudeš mat výčitky ☺️
Uplne super a urcite lepsie ako jasle. Takto si dieta vytvorí aj pekny vztah s otcom. Nemaj vobec vycitky, ziadna trauma alebo neviem co nehrozi. Si zober, ze vsade inde vo svete su matky doma tak 6 mesiacov a nie je z toho svet traumatizovany. Ty mas vyhodu, ze si to pekne podelíte s muzom a dieta bude spokojne.
Ak su to len 2 dni cez den, podla mna to je v pohode🙂 maly to zvladne, super je, ze bude s otcom alebo babkou. Podla mna sa nemas preco trapit, proste to teraz takto potrebujete. Nic si nevycitaj. Robis to aj pre neho. Drzim palce🙂
Úplne v pohode. Dieťa je rovnako manželovo, buduje si vzťahy aj s ockom, nielen s maminou. Pokiaľ to fyzicky dáš, kašli na premúdrelé reči a sup do kolektívu dospelých. Takto nebudeš mať ani šancu vyhoriwt z materstva a rodičovstva. Ja som nastupovala ešte skôr. Je pravda, že som v tom obdobi veľmi malo spala, ale neľutujem nič. Kariérne konto pomohlo, na vzdajú s dieťaťom sa nepodpísali vôbec. Mali a mame spolu krásny vzťah.
Akoze da sa to, ja som tiez isla po roku. Ale nie 12tky teda. Ale co ja viem… scasu nacas vies byt na OCR no… oddychnes, uzijes si chvilku krpca. Ale nezavidim teda situaciu, mne manzel vela pomohol, inak by som to ani pri 7,5 h denne v robote nedala.
Moja mama je tiež zdravotná sestra a išla do roboty tiež keď som mala rok, lebo sa v 90.tych rokoch zmenili pomery v krajine, plat učiteľa, čo robil môj otec zrazu už vôbec nebol taký dobrý ako predtým, navyše sa otvorili hranice a dostala možnosť ísť robiť do Viedne. Bola mladá, vedela trochu po nemecky, tak to chcela skúsiť. A to vtedy nemala ešte auto, takže pred denkou pekne ešte deň vopred cestovala do AT, na hraniciach dlhé roky pekné kolóny... Mňa od roka strážila pani, ktorá predtým pracovala v jasličkách, ale išla už na dôchodok a chcela si privyrobiť. Poviem ti, bolo to to najkrajšie detstvo čo som mohla mať 🙂 Bola to moja najoblúbenejšia babka a tie roky, kedy som ešte nemusela chodiť do školy a trávila som u nej naozaj veľa času boli prenádherné. Mama sa samozrejme snažila byť so mnou čo najviac, koľkokrát cestovala aj medzi dvoma službami, aby bola so mnou čo i len dve tri hodinky. Paradoxne som to, že mama robila na zmeny (víkendy, sviatky) horšie znášala až keď som už bola väčšia, už sa o mňa teta nestarala, alebo nie toľko a bola som viac sama. Ale ja som bola zas aj trošku precitlivelá v týchto veciach :D V každom prípade máme spolu krásny vzťah.
Takže zvládneš to, keď to budeš chcieť zvládnuť, aj keď moja mama hovorí, že nechápe ako toho toľko vtedy zvládala, ale bola mladá, tak asi preto 🙂 A ako hovoria baby vyššie, v zahraničí je úplne bežné po pol roku nastupovať do práce a nejako to tie ženy dávajú... Držím palce!
Ja som nastatie nemusela, ale viem, ze moja mama dost tazko niesla, ze nas musela dat do jasli, mna v roku, sestru v dvoch rokoch. So mnou sice kvoli vzniknutym zdrav.problemom ostala nakoniec doma..no.. ked sme sa bavili na tuto temu, tak podla nej je super, ze my mozeme byt s detmi do 3 rokov. A co mam dve kamosky, ktore dali prve deti skoro do jasli, jedna dokonca od pol roka ( ale ta musela), tak s tymi dalsimi boli takmer do 3 rokov.
Videla som, ze ani mojim au-pair detom ( mala som naozaj malinke, 1 a 3 roky) nepritomnost mamy nerobila dobre ( bolo tazke pri tej malej zabezpecit, aby neplakala, ked mama bola doma, len sa potrebovala vyspat a starsej vysvetlit, ze mama ma moze volat, len ak sa hrame, inak ma ma volat menom - boli viac so mnou nez s mamou - neodaudzujem, mali svoje dovody, len ja som pochopila, ze je super, ze u nas moze byt matka s dietatom do 3 rokov)..
Lenze, ak prosto musis, nemaj vycitky! Dieta hlavne potrebuje pokojnu mamu a ked s nim budes, bud casto s nim a intenzivne sa mu venuj. A urcite je lepsie tak, ako to budete mat, lebo je to rodina, ziadni cudzi ludia.
@siska53 krásne si to napísala a úplne vystihla! Ja som tiež vďačná, že môžem byť s dcérou doma a moja mama mi tiež hovorí, aké je to super, že môžem. Keby boli iné podmienky, bola by rada aj ona so mnou, ale nikdy nemala výčitky práve preto, že ma nemusela dávať do jaslí, ale vedela, že som v super rukách a je mi dobre. Byť v rodinnom prostredí je obrovksá výhoda a malému to môže pomôcť vytvoriť krásny vzťah s otcom. S tými jasličkami to býva niekedy horšie. Moja teta chodila do týždenných (to bol už úplný extrém) a má z toho celoživotnú traumu. Ale naopak strýko tiež tak chodil, a nerobilo mu to žiaden problém. Takže veľa záleží aj od konkrétneho dieťaťa.
Prosím ta aké vycitky, nerobíš to z rozmaru. Robíš to aj pre neho. Úplne súhlasím s prvým komentárom.
Nemas mat preco vycitky ❤️ budes to mat narocne, lebo to nie je jednoducha praca, na druhej strane ako si napisala svojim sposobom to bude 2x12 za tyzden, ktore dieta bude vnimat. Ides kvoli financnym dovodom a dieta bude s rodicom cislo 2 (co je na konci dna lepsie ako napr. jasle, hoc niekto skratka nema na vyber) a to len v nasich zemepisnych sirkach je zakorenene byt doma kludne 6 rokov pokojne aj na neplatenom rodicaku a nemat co jest (prehanam), za mna radsej kvalitne prezity cas s dietatom menej hodin, ked musis ist do prace ako zit z ruky do ust a byt nervozna z toho, ze nemate pomaly na zakladne potreby, muz je pod tlakom ale hlavne, ze si doma 🤷♀️
A mame kludne povedz, ze ak vas bude kazdy mesiac dotovat financne, aby vam to vychadzalo, tak sa do prace nevratis a budes este doma.
A nemôže sa manžel zamestnať? Veď keď robí od rána do večera až do noci, píšeš že sa ani nevidíte. Veď sa mu to vôbec neoplatí keď aj tak nezarobí dobre
zvyknes si ako mnohe zeny v inych krajicach kde materska nieje ani tych 12 mesiacov... bud rada,ze mas podporu rodiny a nemusis ho davat k cudzim ludom alebo do jasliel ...